Δίψα και για το Κύπελλο ο Ολυμπιακός!

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν υποτιμούν το Κύπελλο σε σχέση με τους άλλους στόχους τους. Σαφής η εντολή Μαρτίνς για προκρίσεις μέχρι τον τελικό και την κατάκτηση της κούπας, έπειτα από τρία χρόνια. Το προσωπικό «στοίχημα» του Πορτογάλου

Δίψα και για το Κύπελλο ο Ολυμπιακός!

Από την Τρίτη 8/1 ουσιαστικά μπαίνει ο Ολυμπιακός στα δύσκολα του Κυπέλλου, καθώς μέχρι τώρα στη φάση των ομίλων δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες και σοβαρά εμπόδια στο δρόμο του. Οι Πειραιώτες θα παίξουν στην Ξάνθη το πρώτο από τα επτά παιχνίδια που απαιτούνται ώστε να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου έπειτα από απουσία τριών ετών.

Διότι ο Ολυμπιακός έχει πανηγυρίσει για τελευταία φορά το Κύπελλο εναντίον της… Ξάνθης, στον τελικό του 2015 στο ΟΑΚΑ με 3-1, με προπονητή έναν άλλο Πορτογάλο, τον Βίτορ Περέιρα και με τον Κώστα Φορτούνη να είναι εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της αναμέτρησης.

Έκτοτε ο Ολυμπιακός είχε τον χαμένο τελικό με την ΑΕΚ, ο οποίος είχε γίνει έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση λόγω των αποφάσεων Κοντονή, ενώ πρόπερσι αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση και πέρυσι στα ημιτελικά. Στους «16» πέρυσι οι ερυθρόλευκοι είχαν αποκλείσει τον Πλατανιά και πρόπερσι τον Άρη, ενώ φέτος στο δρόμο τους είναι η Ξάνθη. Μια ομάδα που τους δυσκολεύει τα τελευταία δύο χρόνια στην έδρα της για το πρωτάθλημα, με τα παιχνίδια να είναι ιδαίτερα σκληρά και να λήγουν ισόπαλα με το ίδιο σκορ (1-1). Ένα τέτοιο αποτέλεσμα σήμερα θα είναι φυσικά θετικό για τον Ολυμπιακό ενόψει του επαναληπτικού, μόνο που ο Μαρτίνς και οι παίκτες του θα παίξουν για να καθαρίσουν με νίκη την πρόκριση.

Για τον Ολυμπιακό είναι πολλά τρία χρόνια χωρίς κατάκτηση Κυπέλλου. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία του θεσμού (27, έναντι 18 του ΠΑΟ, 15 της ΑΕΚ και 6 του ΠΑΟΚ), αλλά στις τρεις τελευταίες δεκαετίες οι Πειραιώτες έχουν πάρει το τρόπαιο 8 φορές, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός 6, ενώ ο ΠΑΟΚ 4. Οι διαφορές δηλαδή δεν είναι τόσο μεγάλες όσο επιτάσσει η παράδοση μιας ομάδας που μην ξεχνάμε ότι είναι η κορυφαία στην Ευρώπη σε σερί κατακτήσεις Κυπέλλων. Με τον Ολυμπιακό να το έχει πάρει διαδοχικά 6 φορές, από το 1956 έως το 1963 (είχε διακοπεί ο τελικός το 1962).

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει και μεγαλύτερα διαστήματα στην ιστορία του χωρίς Κύπελλο (5 χρόνια από το 1999 έως το 2004, 6 χρόνια από το 1991 έως το 1998, 8 χρόνια από το 1981 έως το 1990 και 5 χρόνια από το 1975 έως το 1980), αλλά δεν θέλει να ανοίξει και τώρα την ψαλίδα μιας διοργάνωσης που παραδοσιακά καταλήγει στα δικά του χέρια. Με αφετηρία το σημερινό παιχνίδια στα «Πηγάδια», οι «ερυθρόλευκοι» βλέπουν μέχρι τον τελικό της άνοιξης και την επιστροφή σε μία διάκριση που την τελευταία διετία ανήκει στον ΠΑΟΚ.

Προσωπικό κίνητρο έχει και ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος διεκδικεί τον πρώτο τίτλο της προπονητικής καριέρας του, καθώς στην Πορτογαλία είχε φτάσει μία φορά στον τελικό του Κυπέλλου με την Γκιμαράες (έχασε 2-1 από την Μπενφίκα τον Μάιο του 2017), ενώ είχε ηττηθεί και σε δύο τελικούς Σούπερ Καπ. Είναι για τον προπονητή του Ολυμπιακού μεγάλη φιλοδοξία να κατακτήσει ένα τρόπαιο και ξέρει ότι στην Ελλάδα θα έχει αυτή την ευκαιρία, με το Κύπελλο να είναι ένας μεγάλος στόχος του. Γι΄αυτό και οι οδηγίες του προς την ομάδα είναι σαφείς, σχετικά με τη σημασία που πρέπει να δώσει σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης μέχρι να φτάσει στην επίτευξη του τελικού στόχου.


Από την εποχή του Ριβάλντο!

Σε διπλά νοκ άουτ ματς ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη έχουν να συναντηθούν στο Κύπελλο 13 χρόνια.

Μοιάζει περίεργο, αλλά εάν εξαιρεθεί ο τελικός του 2015 στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη δεν ανταμώνουν σε νοκ άουτ αναμετρήσεις στις διάφορες φάσεις του Κυπέλλου τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» με τον σύλλογο από την Θράκη για το Κύπελλο σε τέτοιου τύπου αναμετρήσεις ήταν το 2006. Για την προημιτελική φάση εκείνης της διοργάνωσης, την οποία είχαν κατακτήσει τελικά οι Πειραιώτες, με το θρίαμβο επί της ΑΕΚ στον τελικό της Κρήτης με 3-0.

Το πρώτο παιχνίδι, λοιπόν, Ολυμπιακού-Ξάνθης εκείνη τη χρονιά είχε γίνει στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τον Ολυμπιακό να προηγείται χάρη σε γκολ του Ριβάλντο με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 20΄, αλλά την φιλοξενούμενη ομάδα να αντιδρά και να ισοφαρίζει στο 86΄με κεφαλιά του Σταύρου Λαμπριάκου, παίρνοντας πολλές ελπίδες για την πρόκριση αφού στη ρεβάνς χρειαζόταν να μη δεχτεί γκολ

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου 2006, οι γηπεδούχοι έκαναν καλά τη δουλειά τους μέχρι το 74΄ όταν ο διαιτητής – και μετέπειτα διοικητικό στέλεχός τους Γιώργος Κασναφέρης – σφύριξε φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού λίγο έξω από την περιοχή. Τα φάουλ του Ριβάλντο από τέτοιες θέσεις ήταν σαν… πέναλτι όπως όλοι θυμόμαστε, με τον Βραζιλιάνο να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Πιζανόφσκι και να χαρίζει στον Ολυμπιακό τη νίκη-πρόκριση. Προπονητής των Πειραιωτών ήταν ο Τροντ Σόλιντ, ενώ στην 11άδα της Ξάνθης που είχε τεχνικό τον Γιάννη Μαντζουράκη υπήρχαν ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Παρασκευάς Άντζας.