Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα διπλά θρίλερ του Κυπέλλου και το μοναδικό ντέρμπι των πέναλτι

Στις διπλές αναμετρήσεις τους στο Κύπελλο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν προσφέρει αλησμόνητες στιγμές, ενώ μόνο ένα παιχνίδι στην ιστορία τους στο θεσμό κρίθηκε στα πέναλτι. 

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα διπλά θρίλερ του Κυπέλλου και το μοναδικό ντέρμπι των πέναλτι

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα διεκδικήσουν το βράδυ της Τετάρτης (17/1-21.00) στο «Γ. Καραϊσκάκης» την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου, μετά το 1-1 της πρώτης αναμέτρησης στη Λεωφόρο.

Στη μεγάλη ιστορία τους και στα ντέρμπι που έχουν δώσει οι «αιώνιοι» αντίπαλοι, δεν είναι πάρα πολλές οι φορές που έχουν συναντηθεί σε διπλές αναμετρήσεις στην πορεία του Κυπέλλου. Αλλά όποτε έχει συμβεί αυτό, έχουν μείνει αλησμόνητες οι προσπάθειες των παικτών τους, με ανατροπές, συντριβές και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η πιο πρόσφατη ήταν τη σεζόν 2000-01 όταν το πρώτο ματς είχε λήξει ισόπαλο 1-1, αλλά ο Ολυμπιακός είχε κάνει εκπληκτικό και ιστορικό ματς στη Λεωφόρο επικρατώντας με 4-1. Καθαρίζοντας από νωρίς με Αλεξανδρή, Λουτσιάνο και συνεχίζοντας με Γεωργάτο και Ζιοβάνι μετά τη μείωση από τον Λυμπερόπουλο.

Μεγάλη πρόκριση στο Φάληρο είχε πάρει ο Παναθηναϊκός την περίοδο 1994-95. Είχε χάσει ως γηπεδούχος στο πρώτο ματς 1-2 (δύο γκολ ο Ίβιτς, μείωσε ο Μάρκος) και η ρεβάνς ήταν συγκλονιστική. Νίκη του Παναθηναϊκού με 3-2, με το τελευταίο γκολ από πέναλτι του Βαζέχα στο 89' και με χαμένο πέναλτι στο τέλος για τον Ολυμπιακό (απόκρουση Βάντσικ σε Αλεξανδρή).

Πηγαίνοντας πιο πίσω ο Ολυμπιακός είχε δύο μεγάλες και περιπετειώδεις προκρίσεις. Τη σεζόν 1991-92 πρώτο ματς 0-0 και στη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με πέναλτι του Σαραβάκου και επίσης με πέναλτι στις καθυστερήσεις ο Προτάσοφ είχε σκοράρει το γκολ πρόκρισης.

Αλλά και το 1989-90. Πρώτο ματς νίκη του Ολυμπιακού 2-1. Και ρεβάνς στο ΟΑΚΑ με δύο γκολ του Σαραβάκου για τον ΠΑΟ, απάντηση στο 80' με τον Μητρόπουλο και παράταση. Εκεί ο Σαραβάκος έβαλε και τρίτο τέρμα με πέναλτι, αλλά ο Ολυμπιακός με Ντέταρι (πέναλτι) και Δρακόπουλο προκρίθηκε με 3-3. Την ίδια σεζόν για το Λιγκ Καπ, πάλι ο Ολυμπιακός είχε προκριθεί με το εκτός έδρας γκολ (2-2 η ρεβάνς, 1-1 το πρώτο παιχνίδι). Με το γκολ της πρόκρισης από τον Αλεξίου.

Το 1984-85 ο Παναθηναϊκός είχε περάσει με δύο νίκες (1-0 και 2-1) με πρωταγωνιστή τον Θανάση Δημόπουλο. Το γκολ του Ολυμπιακού είχε βάλει με πέναλτι ο Σαργκάνης. Και δύο χρόνια νωρίτερα (1982-83), ο Νίκος Αναστόπουλος είχε γράψει ιστορία με τρία γκολ στην παράταση! Πρώτο ματς 1-0 για τον ΠΑΟ με Μαυρίδη, ρεβάνς 1-0 για τον Ολυμπιακό με Κουσουλάκη και 4-0 με χατ-τρικ του «μουστάκια» στην παράταση.

Μόνο μία φορά πέναλτι

Κι επειδή στο αποψινό παιχνίδι είναι πιθανό το ενδεχόμενο για παράταση και πέναλτι εάν οι ομάδες μείνουν στην ισοπαλία, να αναφέρουμε ότι μόνο μία φορά στην ιστορία κρίθηκε αγώνας των δύο ομάδων στο Κύπελλο στα πέναλτι. Ο επεισοδιακός τελικός στο ΟΑΚΑ το 1988, με πρωταγωνιστή τον Σαργκάνη για τον Παναθηναϊκό στην κρίσιμη διαδικασία. 2-2 το ματς στην παράταση με τον αείμνηστο Φούνες να βάζει δύο πέναλτι για τον Ολυμπιακό, αλλά να είναι μοιραίος στο τέλος.

Πιο παλιά όταν είχαν λήξει ισόπαλα τα παιχνίδια τους δεν έφτασαν στα πέναλτι. Είτε είχε γίνει επαναληπτικός αγώνας, δύο φορές είχε διακοπεί και δεν ολοκληρώθηκε, ενώ το 1969 είχε γίνει η περιβόητη... κλήρωση με το κέρμα.