Οι... τέσσερις σωματοφύλακες των τελικών

Σαράντα οκτώ συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας και 23 κατακτήσεις μετρούν οι αποψινοί φιναλίστ του τροπαίου.

Οι... τέσσερις σωματοφύλακες των τελικών

Η ΑΕΚ έχει εμφανιστεί στη διοργάνωση ως φιναλίστ 26 φορές και τις μισές εξ αυτών κατάφερε να νικήσει, ενώ ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε το Κύπελλο σε 22 παιχνίδια και η αγωνιστική του επιδίωξη εκπληρώθηκε στα 8.

Συνολικά, αν και έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο τις επτά προηγούμενες σεζόν και απουσιάζει για πέμπτη φορά τα επτά τελευταία χρόνια από τον τελικό, ο Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης, καθώς και με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς. Επίσης ο Ολυμπιακός κατέχει και το ρεκόρ διαδοχικών κατακτήσεων, αφού από το 1951 έως και το 1954 πήρε τέσσερα Κύπελλα στη σειρά. Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ έχουν πανηγυρίσει μέχρι τρία χρόνια στη σειρά.

Τα τελευταία έτη ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει διαδοχικές επιτυχίες και είναι για τρίτη σεζόν στη σειρά στον τελικό. Θα είναι φέτος στον τελικό για έκτη φορά στις τελευταίες επτά σεζόν, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες. Ο ΠΑΟΚ στον 21ο αιώνα έχει παίξει οκτώ τελικούς και έχει πάρει τους έξι. Μόνο ο Παναθηναϊκός τον νίκησε, το 2014 και το 2022. Μέσα σε πέντε χρόνια ο ΠΑΟΚ πήρε τέσσερα Κύπελλα, όσα είχε συνολικά στην ιστορία του μέχρι το 2017!

Η ΑΕΚ επιστρέφει στον τελικό ύστερα από απουσία δύο ετών και αφού ήταν παρούσα σε πέντε διαδοχικούς από το 2016 ως το 2020. Είχε νικήσει τον πρώτο από αυτούς, αλλά έχασε τους τέσσερις επόμενους. Ο σημερινός είναι ο έκτος της τελικός τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το φετινό ζευγάρι συναντιέται σε τελικό για τέταρτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, αφού έπαιξαν τρεις σεζόν στη σειρά από το 2017 έως και το 2019. Στους οκτώ τελευταίους τελικούς είναι παρών τουλάχιστον ο ένας από τους δύο «δικεφάλους».

Για όγδοη σεζόν στον τελικό είναι δύο από τις τέσσερις πιο πετυχημένες ομάδες του θεσμού, δηλαδή του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Τελευταία φορά που έφτασε στον τελικό ομάδα εκτός της τετράδας ήταν το 2015 η Ξάνθη, ενώ τελικός χωρίς ομάδα από την τετράδα έχει να γίνει από το 1987, όταν βρέθηκαν εκεί ο ΟΦΗ και ο Ηρακλής.


Η κατανομή των τίτλων έως και το 2022
Ολυμπιακός 28
Παναθηναϊκός 19
ΑΕΚ 15
ΠΑΟΚ 8
Πανιώνιος 2
ΑΕΛ 2
Εθνικός 1
Άρης 1
Ηρακλής 1
Καστοριά 1
ΟΦΗ 1

Η παρουσία σε τελικούς έως και το 2022
Ολυμπιακός 42
Παναθηναϊκός 31
ΑΕΚ 26
ΠΑΟΚ 22
Άρης 9
Πανιώνιος 6
Ηρακλής 5
ΑΕΛ 4
Δόξα Δράμας 3
ΟΦΗ 2
Ατρόμητος 2
Πιερικός 1
Αθηναϊκός 1
Ιωνικός 1
Αστέρας Τρίπολης 1
Ξάνθη 1

Πηγή: epo.gr