Αλμέιδα: «Αυτός είναι ο δρόμος που θέλω να ακολουθήσω»

Ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα είπε πολλά και ενδιαφέροντα στη συνέντευξη Τύπου μετά τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό.

Αλμέιδα: «Αυτός είναι ο δρόμος που θέλω να ακολουθήσω»

Αρκετά λεπτά διήρκησε η συνέντευξη Τύπου του Ματίας Αλμέιδα μετά το Ολυμπιακός – ΑΕΚ (2-1). Ο τεχνικός του «Δικεφάλου» αναφέρθηκε στην ένταση που είχε με ανθρώπους του Ολυμπιακού έως και το τι πρέπει να κάνει από τώρα και στο εξής η ομάδα του.

Αναλυτικά:

Κόουτς τι ταινίες βλέπεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Γενικά βλέπω τις ίδιες ταινίες γιατί τις αναλύω. Μία από τις αγαπημένες μου είναι ο τελευταίο Σαμουράι για το μήνυμα που αφήνει.

Κάναμε την ερώτηση διότι δίνετε στα παιχνίδια σασπένς

Δεν μας αρέσει να υποφέρουμε τόσο, αλλά απέναντι μας είχαμε έναν μεγάλο αντίπαλο. Το Κύπελλο είναι διπλά παιχνίδια και κάναμε μία μεγάλη διαφορά στο εντός έδρας. Σήμερα δεν ήρθε η ομάδα για να κρυφτεί πίσω από το πρώτο αποτέλεσμα, αλλά βγήκε για να κάνει το δικό της παιχνίδι. Αισθάνομαι ευτυχισμένος που στην πρώτη μου χρονιά στην Ελλάδα η ΑΕΚ θα είναι στον τελικό που είχε πάει για τελευταία φορά πριν τρία χρόνια. Αυτός είναι ο δρόμος που θέλω να ακολουθήσουμε. Είμαι πολύ ευτυχισμένος για τον κόσμο, τη διοίκηση και την οικογένεια που θέλουμε να φτιάξουμε.

Για ποιο λόγο έμειναν εκτός οι δύο κορυφαίοι χαφ Σιμάνσκι και Γιόνσον;

Είναι μία καλή ερώτηση αυτή. Πρώτα απ’ όλα αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να είμαι συνεπής με τα λόγια μου και τα έργα μου. Όταν τους λέω ότι όλοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες και αποτελούμε ένα γκρουπ. Ήθελε τόσο ο Μάνταλος όσο και ο Γαλανόπουλος που είναι στην ομάδα να συμμετέχουν σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές είναι αρκετά κουρασμένοι και έπαιξαν αυτοί που ήταν στο 100%.

Οι διαμαρτυρίες του πάγκου μετά το 1-0 σας είχε να κάνει με το ότι φοβηθήκατε για την πρόκριση;

Θεωρώ ότι το να σηκώνεσαι και να μπαίνεις στον αγωνιστικό χώρο είναι ένα λάθος. Για να το διορθώσεις υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να μπορέσουν να φύγουν από τον πάγκο όσοι σηκώνονται. Αλλά εσείς είδατε μόνο την ΑΕΚ να το κάνει; Πριν λίγο χρονικό διάστημα ένας πρόεδρο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι ζούμε το ποδόσφαιρο με πάθος. Εμείς προσπαθούσαμε να ζητήσουμε αυτό που ήταν δίκαιο αλλά ο τρόπος δεν ήταν σωστός. Πάμε να εκτελέσουμε ένα κόρνερ και ήταν δύο άνθρωποι που δεν έπρεπε να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο. Αυτός ο τρόπος δεν είναι σωστός. Εάν υπάρχει θέληση να διορθωθεί αυτό, εγώ είμαι εδώ. Αυτό ακριβώς είπα και σε έναν από τη διοίκηση του Ολυμπιακού.

Σε λίγες ημέρες οι δύο ομάδες θα παίξουν στο ίδιο γήπεδο. Πώς έχετε στο μυαλό σας αυτό το παιχνίδι;

Πιστεύω ότι εμείς σε κάθε παιχνίδι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να το παίξουμε με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε προσπαθήσει να προσαρμόσουμε τα χαρακτηριστικά των παικτών μας, αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε την ίδια ιδέα. Άλλες φορές βγαίνει καλά και άλλες όχι. Όσο είμαι προπονητής δεν προσπαθώ να κλέψω το αποτέλεσμα. Ήρθαμε εδώ για να σκοράρουμε και να νικήσουμε. Αυτό μπορείτε να το δείτε και στις αλλαγές. Ήταν αλλαγές για να ισοφαρίσουμε και να προηγηθούμε. Κάποιες στιγμές είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Για παράδειγμα δεν θα ήμουν ικανός προπονητής εάν επέλεγα να πετάξω μία μπάλα στον αγωνιστικό χώρο. Έντεκα εναντίον έντεκα και ο καλύτερος να κερδίσει. Πάντα να κερδίζει αυτός που τα πάει καλύτερα.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο. Πώς μοιραστήκατε αυτά τα συναισθήματα με τους ποδοσφαιριστές σας;

Αισθάνομαι ευτυχισμένος. Είμαι ευτυχής για το δρόμο που διανύουμε. Ένας δύσκολος και ζόρικος. Είναι ένα μονοπάτι που το δουλεύουμε κάθε μέρα. Αυτό που έχω πει στην αρχή της προετοιμασίας ήταν ότι θα προετοιμαστούμε για δύο διοργανώσεις. Και το γεγονός το να φτάσει η ομάδα στην πρώτη μου χρονιά στον τελικό μας προκαλεί ευτυχία. Προφανώς δεν κρατάω μόνο αυτό. Ανοίγουμε το συρτάρι και το φυλάμε εκεί μέχρι που θα παιχτεί ο τελικός. Τώρα το πνεύμα μας θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να παίξει με τον ίδιο αντίπαλο. Γνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολα τα πλέι οφ και γνωρίζοντας ότι όλες οι ομάδες διεκδικούν τον τίτλο. Έχουμε την όρεξη και πιστεύω ότι κάνουμε τη δουλειά. Το βασικό είναι να επανέλθουν κάποιοι ποδοσφαιριστές που δεν είναι σε πλήρη ετοιμότητα, να μαζέψουμε δυνάμεις και να προετοιμαστούμε, γιατί όταν αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα θα είναι δύο ζόρικες εβδομάδες. Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό με κάνει να νιώθω ευτυχισμένος γιατί είναι η πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη και είμαι ευγνώμων σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές ,γιατί αυτοί κάνουν αυτά τα πράγματα. Σήμερα γιορτάζουμε και από αύριο γυρίζουμε το τσιπ.

Συμφωνείτε ότι η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο προσπαθούσε να σπάσει το ρυθμό και στο δεύτερο ημίχρονο κυνήγησε το γκολ;

Θα συμφωνήσω μετά τα πρώτα 15 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου παίζαμε καλύτερα και το δεύτερο ημίχρονο ήταν καλύτερο. Στα πρώτα λεπτά μας έλειπε η κινητικότητα να κάνουμε περισσότερες κινήσεις στο βάθος με τη μπάλα. Είχα μιλήσει στους ποδοσφαιριστές πως μπορούσε να μας κάνει τη ζημιά και τα δύο γκολ ήταν από κάτι που είχαμε συζητήσει. Και εμείς είχαμε κάποιες ευκαιρίες να σκοράρουμε περισσότερα γκολ. Δεν θέλαμε τα πρώτα λεπτά να συμβεί αυτό γιατί εγώ ως ποδοσφαιριστής μεγάλωσα σε μία μεγάλη ομάδα και οι μεγάλες ομάδες όταν είναι σε μειονέκτημα, κάνουν επιθέσεις σαν τρελές γιατί ο κόσμος και η διοίκηση περιμένουν. Εμείς έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να ελέγχουμε καλά τη μπάλα. Ο πιο φυσιολογικός τρόπος που είναι μεγάλη και είναι πίσω στο σκορ περιμέναμε ότι δεν θα κρυφτεί και ότι θα κυνηγήσει το γκολ. Είχαμε έναν έλεγχο. Κατά την άποψη μου μας έλειψε περισσότερο να κυκλοφορούμε τη μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Τι είπατε στους ποδοσφαιριστές σας μετά το 2-1 του Ολυμπιακού και επίσης αν θα θέλατε να γίνει το ματς πρωταθλήματος αυτή την Κυριακή και όχι την επόμενη;

Αν είχα το συναίσθημα της ανησυχίας και σκεφτόμουν ότι μπορούσαμε να δεχτούμε δύο γκολ ακόμα από τον Ολυμπιακό τότε θα μετέφερε στους υπόλοιπους ένα αρνητικό κλίμα. Μετά κάναμε το 2-2 που δεν μέτρησε το γκολ και είχαμε ευκαιρίες. Αν είχα σκεφτεί έτσι θα έβαζα τον Βίντα να ενισχύσω την άμυνα μου. Δεν μου πέρασε από το μυαλό και περίμενα να ισοφαρίσω. Δεν θα μου άρεσε να παίξουμε τώρα. Πρέπει να ξεκουραστούμε τώρα και να ανακτήσουμε δυνάμεις. Πάντα προσπαθώ να κρατάω μία μεσαία γραμμή τόσο όταν κερδίζουμε και όσο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το να έχεις ευφορία όταν δεν έχεις καταφέρει κάτι, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι το χειρότερο δηλητήριο που θα μπορούσαμε να έχουμε καταναλώσει εμείς.