Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Οι επτά τελικοί και το «κόκκινο» 5-2!

Επτά τελικοί, πέντε Κύπελλα ο Ολυμπιακός, δύο ο ΠΑΟΚ. Το... όγδοο ποιος θα το πάρει;

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Οι επτά τελικοί και το «κόκκινο» 5-2!

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα τεθούν αντιμέτωποι, απόψε (22/5, 21:00) στο ΟΑΚΑ, για όγδοη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και πρώτη μετά από 20 χρόνια.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Τηλεοπτικός οδηγός για τον τελικό - Το κανάλι, η καινοτομία 5G

Στις προηγούμενες επτά αναμετρήσεις τους η κούπα πήγε πέντε φορές στον Πειραιά και δύο στη Θεσσαλονίκη, μέσω... Νέας Φιλαδέλφειας!

Τεσσάρα στη Λεωφόρο

Ο πρώτος τελικός μεταξύ των δύο έγινε στις 11 Μαρτίου 1951 στο γήπεδο της Λεωφόρου, με τον Ολυμπιακό να παίρνει θριαμβευτική νίκη με σκορ 4-0. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε 1-0 χάρη σε γκολ του Ανδρέα Μουράτη στο 27ο λεπτό. Στο δεύτερο οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγιστικοί. Στο 66’ ο Δαρίβας έκανε το 2-0 και τον θρίαμβο ολοκλήρωσε ο Δρόσος με δύο γκολ σε ένα πεντάλεπτο (75’ και 80’).

Και το δεύτερο στον Πειραιά

1971: Περσίδης, Κελεσίδης, Γκλέζος κάνουν τον γύρο του θριάμβου στον τελικό του Καραϊσκάκη

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για να ξαναβρεθούν αντίπαλες οι δύο ομάδες στον τελικό. Στις 9 Ιουνίου 1971 το παιχνίδι έγινε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 3-1. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν στο 19ο λεπτό με τον Αγγελή και στο 43’ ο Γιούτσος έκανε το 2-0. Οι Θεσσαλονικείς μείωσαν με την έναρξη του β’ ημιχρόνου (47’) χάρη σε γκολ του Σαράφη, αλλά στο 82’ ο Παμπουλής έγραψε το όνομά του στην ιστορία των σκόρερ σε τελικούς, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

Τρία στα τρία το ’73!

1973: Γιούτσος, Πετρόπουλος, Θεοδωρακάκης, Σιώκος μόλις έχουν κάνει το «3 στα 3» σε τελικούς με τον ΠΑΟΚ.

Δύο χρόνια μετά ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στον τελικό που έγινε πάλι στο Καραϊσκάκη. Ήταν 17 Ιουνίου 1973, όταν το φαληρικό στάδιο έσφυζε από παλμό, με 40.000 φιλάθλους να κρέμονται σαν τα τσαμπιά από τις εξέδρες για να δουν δύο μεγάλες ομάδες. Από τη μία ο ΠΑΟΚ των Κούδα, Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Σαράφη και από την άλλη η υπερομάδα του Λάκη Πετρόπουλου με τους Κελεσίδη, Γκαϊτατζή, Αγγελή, Σιώκο, Γκλέζο, Περσίδη, Βιέρα, Αργυρούδη, Γιούτσο, Δεληκάρη, Τριαντάφυλλο! Ένα γκολ σημειώθηκε, στο 46’ από τον Αγγελή, αλλά ήταν αρκετό για να χαρίσει στον Ολυμπιακό το 3ο Κύπελλο σε ισάριθμους τελικούς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ και 15ο σε 31 διοργανώσεις!

Το πρώτο του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έσπασε το σερί του Ολυμπιακού την επόμενη χρονιά, σε έναν συναρπαστικό τελικό που έγινε στις 16 Ιουνίου 1974 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Η κανονική διάρκεια του αγώνα τελείωσε με σκορ 2-2. Ο Τριαντάφυλλος έβαλε το πρώτο γκολ για τον Ολυμπιακό στο 19ο λεπτό, αλλά ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε το σκορ με τέρματα των Παρίδη (50’) και Ασλανίδη (72’). Οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν το παιχνίδι στα ίσα με κεφαλιά του Κρητικόπουλου στο 79’. Η κούπα κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο «Δικέφαλος» επικράτησε με 4-3.

Κόκκινο λάβαρο στη Νέα Φιλαδέλφεια!

1981: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν κατακλύσει την περίφημη σκεπαστή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας

Ήταν η τέταρτη φορά μέσα σε μια δεκαετία που οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός διεκδικούσαν το τρόπαιο του Κυπελλούχου Ελλάδας. Την 21η Ιουνίου 1981 οι δύο ομάδες στήθηκαν στη σέντρα τού «Νίκος Γκούμας», αλλά η ομάδα του Καζιμίρ Γκόρσκι ήταν αυτή που έβαλε στην τροπαιοθήκη της το 17ο Κύπελλο. Στο 18ο λεπτό ο Δαμανάκης με αυτογκόλ έκανε το 1-0, σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο ημίχρονο. Ο Ορφανός στο 61’ έκανε το 2-0, αλλά δύο λεπτά αργότερα (63’) ο Δαμανάκης έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Το τελικό 3-1 διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις (92’) ο Κουσουλάκης.

«Κόκκινος» και ο διπλός τελικός

1992: Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τίτλου μετά τον διπλό τελικό με τον ΠΑΟΚ. Η κούπα στο κεφάλι του Βασίλη Καραπιάλη

Την περίοδο 1991-92 ο τελικός ήταν διπλός. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στις 20 Μαΐου 1992 στην Τούμπα και έληξε ισόπαλο 1-1. Ο Σκαρτάδος με κεφαλιά άνοιξε το σκορ στο 52’, αλλά στο 64’ ο Τσαλουχίδης ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο. Οι δύο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι, ενώ στο 90’ ακυρώθηκε λανθασμένα -ως οφσάιντ- γκολ του Λιτόφτσενκο. Ο δεύτερος τελικός έγινε στο Καραϊσκάκη μία εβδομάδα αργότερα, με τον Ολυμπιακό να πιστοποιεί την ανωτερότητά του, κερδίζοντας 2-0. Ο Λιτόφτσενκο με δυνατό σουτ έκανε το 1-0 στο 21’ και ο Τσαλουχίδης στο 62’ με κεφαλιά-ψαράκι διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Πάλι ο ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια!

2001: Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο στην τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων σε τελικό, πριν από 20 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων σε τελικό. Στις 12 Μαΐου 2001 ο ΠΑΟΚ επικράτησε 4-2 σε ένα τρελό ματς. Ο Εγκωμίτης στο 4’ και ο Μπορμπόκης στο 41’ διαμόρφωσαν το σκορ ημιχρόνου (2-0), που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και 4-4, βάσει των κραυγαλέων ευκαιριών που χάθηκαν από τις δύο πλευρές. Με το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου ο Γ.Χ. Γεωργιάδης έκανε το 3-0. Ο Ολυμπιακός έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη και στο 79’ ο Τζόρτζεβιτς έκανε το 3-1, ο Ναλιτζής στο 85’ το 4-1 και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Χούτος διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, που χάρισε στον ΠΑΟΚ το δεύτερο Κύπελλο κόντρα στον Ολυμπιακό. Και τα δύο στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας!