Μελέτης Περσίας: «Καλύτερος όλων ο Ολυμπιακός, αν παρουσιαστεί έτοιμος, θα το πάρει»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο Μελέτης Περσίας, που έζησε δύο τελικούς Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, νικητής ως παίκτης του Ολυμπιακού, νικητής και ως βοηθός του Μπάγεβιτς στον ΠΑΟΚ.

Μελέτης Περσίας: «Καλύτερος όλων ο Ολυμπιακός, αν παρουσιαστεί έτοιμος, θα το πάρει»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το θέμα το θεωρώ διδακτικό... Ένας από τους πιο απρόσμενους τελικούς Κυπέλλου στην Ιστορία του Ολυμπιακού ήταν εκείνος με τον ΠΑΟΚ το 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ομαδάρα τότε ο Ολυμπιακός! Με παικταράδες Έλληνες, πλάγια μπακ Γεωργάτο - Μαυρογενίδη, εξτρέμ Τζόρτζεβιτς - Γιαννακόπουλο, με ξένους όπως ο Ζε Ελίας και ο Τζιοβάνι. Έριχνε μεγάλα σκορ στους αντιπάλους εκείνη την εποχή, τους είχε διαλύσει, είχε πάρει πάλι το πρωτάθλημα και εύκολα. Ήταν το φαβορί στον τελικό με έναν ΠΑΟΚ με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τον Μπατατούδη έτοιμο να φύγει και στο πρωτάθλημα είχε μείνει πολλούς βαθμούς πίσω από την κορυφή.

Κι όμως, ξεκινάει το ματς και είναι το σκορ 0-3 μπροστά ο ΠΑΟΚ! Το κάνει 1-3 ο Ολυμπιακός και γίνεται 1-4! Στο τέλος βάζει άλλο ένα ο Ολυμπιακός και τελειώνει 2-4. Πάταγος. Τότε στον πάγκο του ΠΑΟΚ βοηθός του Μπάγεβιτς ήταν ο Περσίας. Σε έναν άλλον τελικό Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ το 1981, τη χρονιά των νεκρών της Θύρας 7, τότε που πήρε το Κύπελλο και το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, ο Μελέτης Περσίας ήταν βασικότατος παίκτης του Ολυμπιακού. Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης και από τα τσικό του Ολυμπιακού. Διαβάστε τι μου είπε, έχει ενδιαφέρον.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/5/2021

Θέλω τα προγνωστικά σου για τον τελικό που έρχεται τώρα Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ. Φαβορί ο Ολυμπιακός;

Σε έναν τελικό δεν μπορείς να πεις ότι υπάρχει φαβορί. Διότι είναι ένα ματς και εξαρτάται σε τι μέρα θα βρεθούν οι παίκτες των δύο ομάδων σε αυτό, ποιος θα είναι πιο έτοιμος σωματικά και ψυχολογικά, ποιος το θέλει πιο πολύ. Αν ο Ολυμπιακός παρουσιαστεί έτοιμος και δεν κάνουν μπάνια οι βασικοί του παίκτες, πιστεύω ότι θα νικήσει ο Ολυμπιακός. Είναι μακράν ανώτερος απ’ όλες τις ελληνικές ομάδες.

Κάνε μου μία πρόβλεψη και στο σκορ. Το ένστικτό σου τι λέει;

2-0 θα νικήσει ο Ολυμπιακός.

Πού υπερτερεί ο Ολυμπιακός έναντι του ΠΑΟΚ; Στον άξονα; Ελ Αραμπί, αλλά και πιο πίσω;

Γενικά ο Ολυμπιακός έχει παίκτες με μεγαλύτερη ποιότητα από τον ΠΑΟΚ. Νομίζω ότι υπερτερεί σε όλες τις γραμμές. Ο Ολυμπιακός είναι σε πολλά θέματα μπροστά απ’ όλους τους άλλους. Το δείχνει και η βαθμολογική διαφορά τα δύο αυτά χρόνια.

Κάποιοι λένε ότι ο Ελ Αραμπί είναι ο καλύτερος σέντερ φορ που έχουν δει στον Ολυμπιακό εδώ και δεκαετίες! Πες μου τη γνώμη σου εσύ που έζησες πολλούς.

Πέρασαν μεγάλοι επιθετικοί από τον Ολυμπιακό. Ο Ελ Αραμπί είναι σίγουρα ένας από τους τέσσερις καλύτερους.

Ποιοι σου άρεσαν εσένα πιο πολύ;

Ο Τζιοβάνι. Ο Αναστόπουλος. Εγώ έχω ζήσει και Κρητικόπουλο. Αλλά να σου πω και έναν που είχαμε και μου άρεσε πολύ; Ο Κρίστενσεν στα «πέτρινα χρόνια».

Το «είχαμε» μου άρεσε.

Ε, σου το έχω ξαναπεί σε συνέντευξη, Ολυμπιακός είμαι. Τι άλλο να είμαι; Δεν υπάρχει άλλη ομάδα, μόνο Ολυμπιακός! Από τα τσικό του Ολυμπιακού ήμουν εκεί, Αγιασοφιώτης, 100 μέτρα από το σπίτι του Ηλία Υφαντή στον Πειραιά. Τόσα χρόνια έπαιξα στον Ολυμπιακό, το ότι πήγα σε άλλες ομάδες επαγγελματικά αλλά και ηθικά, γιατί ακολουθούσα τον Μπάγεβιτς, δεν αλλάζει τα συναισθήματά μου.

Πες μου για τον τελικό του 2001 που ήσουν βοηθός του Μπάγεβιτς στον ΠΑΟΚ. Τι έγινε εκεί; Πώς την πάτησε ο Ολυμπιακός; Πες μου πώς προετοιμάζατε τον ΠΑΟΚ, τι διαφορά υπήρχε στη νοοτροπία των δύο ομάδων και αν περιμένατε τόσο μεγάλη νίκη.

Στον ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή ο Μπάγεβιτς είχε φτιάξει καλή ομάδα. Όμως, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν μπορούσε ο Μπατατούδης να φέρει δύο παίκτες που ζητούσε ο Μπάγεβιτς και, αν τους έφερνε, θα χτυπούσαμε το πρωτάθλημα.

Τι ζητάγατε;

Βασικά ένα δεκάρι. Ήταν καλή ομάδα ο ΠΑΟΚ τότε. Ο Ολυμπιακός όμως χαλάρωσε, περίμενε πολλές μέρες για να γίνει ο τελικός, έμαθα μετά από κάποιους παίκτες ότι έκαναν μπάνια στη θάλασσα, βρήκε την ευκαιρία ο ΠΑΟΚ να τους χτυπήσει.

Ανέβηκες στον Λευκό Πύργο κι εσύ για τα πανηγύρια; Το περιέφεραν το Κύπελλο παντού για μέρες, γινόταν χαμός.

Όχι, εγώ προτίμησα μετά τον τελικό να κάτσω σπίτι με την οικογένειά μου στην Αθήνα. Ανέβηκαν οι άλλοι και έμαθα ότι έγινε πραγματικά χαμός.

Το ήθελε πιο πολύ ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο.

Ναι, το ήθελαν πολύ. Ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα πρωταθλήματα, ενώ οι ομάδες της Θεσσαλονίκης ζουν και αναπνέουν να πάρουν έναν τίτλο.

Το 3-4-3 πώς το βλέπεις;

Τώρα όλες οι ομάδες προσέχουν πολύ την άμυνα. Βλέπεις τρεις στόπερ και σε μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό. Αν διατηρήσεις το μηδέν πίσω, με την ποιότητα των παικτών μπροστά ένα γκολ θα το βάλεις. Γυρίζουμε βέβαια πολύ πίσω, σε εποχές Νίκου Αλέφαντου.

Πάμε τώρα στον τελικό του 1981. Ο «τελικός του θανάτου». Τρεις εβδομάδες πριν είχε πεθάνει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Λόραντ, σε ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, τέσσερις μήνες πριν είχε γίνει το τραγικό δυστύχημα στη Θύρα 7. Νικήσατε 3-1 τον ΠΑΟΚ στον τελικό. Θέλω να μου πεις κάποιο παρασκήνιο.

Πολύ καλή μπάλα εκείνη την ημέρα, έλαμψε το άστρο του Τάκη Λεμονή!

Μου έχει πει ο Λεμονής ότι αυτός ο τελικός μαζί με την πρόκριση επί του Άγιαξ στο ΟΑΚΑ ήταν τα δύο καλύτερα ματς στην καριέρα του ως παίκτη.

Το θυμάμαι σαν σήμερα. Παραμονή του τελικού συγκεντρωθήκαμε σε ένα δωμάτιο ο Βαμβακούλας, ο Λεμονής, εγώ, και αν θυμάμαι καλά ο Σαργκάνης, και έλεγε ο Λεμονής στον Βαμβακούλα «σας παρακαλώ, πείτε στον Γκόρσκι να με βάλει, νιώθω σε φοβερή κατάσταση! Δεν θα κοιμηθώ όλο το βράδυ από την αγωνία μου να παίξω». Δεν ήταν σίγουρο ότι θα έπαιζε. Και παίζει τελικά και κάνει τρομερό ματς, ζάλισε τον Ιωσηφίδη και δεν κοιμόταν εκείνος τα βράδια!

Ποιον γούσταρες πιο πολύ από εκείνη την ομάδα του Ολυμπιακού;

Εγώ ήμουν φίλος με όλα τα παιδιά.

Ως παίκτη σου λέω.

Ήταν μεγάλη ομάδα, είχαμε σπουδαίους παίκτες, γι’ αυτό πήραμε τα τέσσερα σερί πρωταθλήματα σε μία εποχή δύσκολη όπου δεν είχε ξαναγίνει στην Α’ Εθνική αυτό. Αν πρέπει να διαλέξω έναν, θα σου πω ότι εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση ο Κουσουλάκης. Τον θεωρώ από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό. Και νομίζω ότι δεν του έχει αποδοθεί η αίγλη που του άξιζε.

Μου το έχουν πει κι άλλοι παίκτες εκείνης της ομάδας για τον Κουσουλάκη. Επίσης, μου έχουν πει ότι ο Γκόρσκι δεν φτούραγε! Λόγω ηλικίας…

Είχε το όνομα, είχε μεγάλο βιογραφικό πίσω του, αλλά πράγματι είχε έρθει σε μεγάλη ηλικία, κουρασμένος... Ήταν σοβαρός, έβαζε τους παίκτες εκεί που έπρεπε γιατί έκοβε το μάτι του, αλλά δεν έκανε τίποτα στην προπόνηση. Όμως, επειδή είχε ποιότητα η ομάδα και καλούς παίκτες, παίρναμε τα πρωταθλήματα μόνοι μας.

Μου έχουν πει για τον Βεσελίνοβιτς καλά λόγια, παρότι δεν είχε πάρει πρωτάθλημα πριν.

Αυτός ήταν πολύ καλός προπονητής.

Ποιον θεωρείς τον καλύτερο προπονητή που είχες στην καριέρα σου;

Να μην ξεχάσω να σου πω ότι και ο Παναγούλιας δεν έκανε τίποτα στην προπόνηση. Όμως, ήταν πολύ καλός στην ψυχολογία, σου μιλούσε και νόμιζες ότι μπορείς να νικήσεις την Μπαρτσελόνα. Εγώ ξεχωρίζω δύο προπονητές. Τον Γκέραρντ που τον είχα στην Κρήτη και τον Μπάγεβιτς με τον οποίο συνεργάστηκα χρόνια.

Ο Μπάγεβιτς τι είχε;

Δούλευε πολύ την τακτική. Και ήταν πολύ σοβαρός, υπήρχε πειθαρχία, όλα δούλευαν ρολόι.

Στο 6-0 επί της ΑΕΚ, με τα θύματα της Θύρας 7, έπαιζες.

Ναι, ήμουν βασικός. Δύο γκολ του Γαλάκου είχαν έρθει από δικές μου ασίστ.

Πότε πήρες χαμπάρι τι έγινε;

Τότε τα μίντια δεν ήταν όπως τώρα που μαθαίνεις την είδηση στο λεπτό. Το έμαθα όταν πήγα σπίτι. Ήταν να πάμε στα μπουζούκια για τη μεγάλη νίκη και, το θυμάμαι σαν τώρα, χτυπάει το τηλέφωνο, κοιτάω το ρολόι στον τοίχο, ήταν 9 παρά τέταρτο. Και μου λέει ο Φωτίου «δεν πάμε πουθενά για γλέντι, έχουμε πολλά θύματα». Πήγα στο Τζάνειο, αλλά είχε τόσο πολύ κόσμο που δεν μπόρεσα να μπω μέσα, έφυγα, δεν το άντεχα.

Στις παλιές εποχές υπήρχαν δύσκολοι αντίπαλοι, ο Μπάρλος στην ΑΕΚ, ο Μαντζεβελάκης στον Παναθηναϊκό, σου έγινε απόπειρα δωροδοκίας ποτέ;

Ποτέ. Θέμη μου, τη δωροδοκία ξέρουν σε ποιον να την κάνουν. Μαθαίνουν σε ποιους να πάνε. Δεν πάνε σε ανθρώπους που θα τους δημιουργήσουν πρόβλημα... Ποιος να πλησιάσει να δωροδοκήσει τον Περσία;

Ο Μαρτίνς άμα φύγει θα πανηγυρίζουν οι αντίπαλοι;

Μέχρι τώρα αυτός ο προπονητής έχει δείξει πολλά καλά στοιχεία στον Ολυμπιακό. Αλλά δεν πρόκειται να χαθεί ο Ολυμπιακός ακόμα κι αν φύγει ο Μαρτίνς. Ο κ. Μαρινάκης έχει δείξει ότι μπορεί να φέρει ισάξιο προπονητή.