Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να έχει υπερβολική σιγουριά με την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είναι ο κακός δαίμονας του Ολυμπιακού στους τελικούς Κυπέλλου.

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να έχει υπερβολική σιγουριά με την ΑΕΚ

Του χρόνου ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει ως το μεγάλο φαβορί, έχοντας τους καλύτερους παίκτες και τον καλύτερο προπονητή, και τεράστια οικονομική δύναμη έναντι των αντιπάλων του λόγω Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και της πώλησης του Ποντένσε.

Όμως για να είμαστε σοβαροί, η μεγαλύτερη παγίδα για τον Ολυμπιακό είναι να θεωρεί τώρα ότι θα είναι εύκολος αντίπαλος στον τελικό η ΑΕΚ. Μελετώντας την ιστορία των «ερυθρολεύκων» και μιλώντας με πολλές προσωπικότητες του συλλόγου, τον Ολυμπιακό να τον φοβάσαι όταν έχει αλαζονεία. Είδαμε άλλωστε τι έπαθε με τον ΠΑΟΚ πριν από λίγες μέρες όπου έχασε στο «Καραϊσκάκης» το αήττητο. Τον Ολυμπιακό να τον φοβάσαι όταν είναι χαλαρός και σίγουρος.

Η δε ΑΕΚ δεν είναι καμιά ομαδούλα... Είναι ο κακός δαίμονας του Ολυμπιακού στους τελικούς Κυπέλλου! Ενώ στην ιστορία τους οι δύο σύλλογοι δεν έχουν σχέση, καθώς ο Ολυμπιακός έχει πολύ περισσότερους τίτλους, πολύ περισσότερα πρωταθλήματα και Κύπελλα, πολύ περισσότερο κόσμο, η ΑΕΚ στους τελικούς Κυπέλλου με τους Πειραιώτες υπερτερεί! Και μάλιστα με μεθοδεύσεις αρκετές φορές, όπως τώρα που ο Ολυμπιακός συναντά ένα τείχος από την ΕΠΟ.

Πάμε να δούμε τι προβλήματα έχει αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός σε τελικούς με την ΑΕΚ. Ο πιο πρόσφατος τελικός -που τον έχασε κιόλας, πάλι με μεθοδεύσεις (όχι ότι είναι δικαιολογία αυτό, μετρά και το αγωνιστικό κομμάτι πάνω στο χορτάρι, όπως και να το κάνουμε)- είναι ο τελικός του 2016. ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1 στο ΟΑΚΑ. Με τον Κοντονή να ανακατεύεται σε όλα: από την ημερομηνία του τελικού έως τους διαιτητές -στα πάντα...

Η ΑΕΚ λοιπόν, που στη συνέχεια έχασε 3 σερί τελικούς από τον ΠΑΟΚ (!), νίκησε στον τελικό με τον Ολυμπιακό, ο οποίος ήταν πρωταθλητής εκείνη τη σεζόν και είχε πολύ καλύτερη ομάδα. Όπως φέτος. Είναι η όχι καλή παράδοση του Ολυμπιακού με αντίπαλο την ΑΕΚ που σημείωσα -σε σχέση με τη μεγάλη διαφορά στους τίτλους και στο μέγεθος που έχουν οι δύο σύλλογοι.

Προηγούμενος τελικός μεταξύ τους; Το 2009. Πάλι ο Ολυμπιακός πρωταθλητής, πάλι ήταν φαβορί. Του έβγαλε την ψυχή στον αγώνα η ΑΕΚ, έγινε ο πιο συγκλονιστικός τελικός που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου: 4-4 το ματς στην παράταση, 15-14 στα πέναλτι το πήρε ο Ολυμπιακός! Δεν τελείωνε το ματς. Ανατροπές επί ανατροπών σε όλη την κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση και στα πέναλτι...

Το 2006 όμως, πάλι με Ολυμπιακό πρωταθλητή, υπήρξε ένας τελικός στον οποίο ήρθε εύκολα το Κύπελλο με αντίπαλο την ΑΕΚ. Ολυμπιακός-ΑΕΚ στην Κρήτη, 3-0 με σόου Καστίγιο.

Αλλά το 2002, ξανά με τον Ολυμπιακό πρωταθλητή, η ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο με 2-1 στο ΟΑΚΑ.

Μέχρι στιγμής λοιπόν που εξετάζουμε την ιστορία, οι τελικοί μεταξύ των δύο αντιπάλων είναι 2 κερδισμένοι για τον Ολυμπιακό και 2 κερδισμένοι για την ΑΕΚ.

Να σημειωθεί ότι από το 2002 έως σήμερα ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει όλους τους τελικούς που έχει παίξει στο Κύπελλο με όλες τις ομάδες, και έχει χάσει μόνο 3 τελικούς: οι 2 από την ΑΕΚ και ο 1 από τον Παναθηναϊκό. Έχει κερδίσει 7 τελικούς. Μόνο η ΑΕΚ του έχει πάρει 2 Κύπελλα, γι’ αυτό λέμε ότι δεν θέλει το ματς αλαζονεία όποτε και αν γίνει τώρα.

Πάμε παρακάτω. Ενώ από το 2002 μέχρι σήμερα Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν βρεθεί 4 φορές αντίπαλοι σε τελικό, με μοιρασμένα τα Κύπελλα 2 για την κάθε ομάδα, χωρίς να έχει γίνει ακόμα ο φετινός τελικός, για να τους βρούμε ξανά αντιπάλους σε τελικό πριν από το 2002 πρέπει να φτάσουμε στο 1966!

Το Κύπελλο δόθηκε στην ΑΕΚ το 1966, καθώς ο τελικός με τον Ολυμπιακό δεν έγινε ποτέ. Ήταν λάθος ιστορικό του Ολυμπιακού. Το ίδιο λάθος έχει γίνει και στο πρωτάθλημα με μπαράζ μεταξύ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, στο οποίο δεν είχαν κατεβεί οι Πειραιώτες. Στην ιστορία όμως μένει ο αριθμός των τροπαίων και όλα τα άλλα ξεχνιούνται. Η τότε ΕΠΟ είχε τραβήξει τις ημερομηνίες πολύ και είχε φτάσει Ιούλιος, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, ο Ολυμπιακός διαφωνούσε και ήθελε ο τελικός να γίνει στις αρχές της νέας σεζόν και τελικά το Κύπελλο δόθηκε στην ΑΕΚ από την ΕΠΟ. Πάλι ομαδάρα είχε ο Ολυμπιακός, επί Μπούκοβι τότε.

Και πιο πίσω όμως, το 1956, ενώ ο Ολυμπιακός σάρωνε τους τίτλους εκείνη τη δεκαετία και τα νταμπλ, πάλι ο κακός δαίμονάς του, η ΑΕΚ, του πήρε Κύπελλο σε τελικό. ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Όμως το 1953 στο ίδιο γήπεδο ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ στον τελικό με 3-2 και πήρε το Κύπελλο.

Τι βλέπουμε λοιπόν; Οι δύο ομάδες έχουν φτάσει στον τελικό αντιμέτωπες μεταξύ τους 7 φορές: τα 4 Κύπελλα κατέληξαν στην ΑΕΚ, τα 3 στον Ολυμπιακό. Περιπετειώδεις καταστάσεις ανάμεσά τους στους τελικούς.

Αυτός ο απολογισμός δεν ταιριάζει στη μεγάλη διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού που υπάρχει στο σύνολο πρωταθλημάτων και Κυπέλλων και σε αριθμό φιλάθλων σε σχέση με την ΑΕΚ.

Γι’ αυτό πρέπει να προσγειωθεί ο σύλλογος, να μην υποτιμηθεί η ΑΕΚ επειδή είναι καλύτερη ομάδα φέτος ο Ολυμπιακός, διότι στους τελικούς γίνονται αρκετές φορές εκπλήξεις. Η ΑΕΚ έχει χάσει 3 σερί τελικούς, δεν έχει πάρει κανέναν τίτλο πέρσι και φέτος, είναι διψασμένη και έχει το πλεονέκτημα να ξέρει από την ΕΠΟ πότε θα γίνει ο τελικός και να προετοιμάζεται υπογείως. Ο τελικός θέλει μεγάλη προσοχή, όποτε και αν γίνει.

Η ΑΕΚ είναι η μόνη ομάδα στην Ελλάδα ιστορικά με την οποία ο Ολυμπιακός δεν έχει θετική παράδοση στους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας. Με όλες τις άλλες ομάδες ο Ολυμπιακός υπερτερεί.

Και μιλάμε για έναν Ολυμπιακό που έχει τετραπλάσια πρωταθλήματα και διπλάσια Κύπελλα από την ΑΕΚ! Μόνο η μεταξύ τους παράδοση σε τελικούς είναι παράταιρη.