Παπαδόπουλος: «Η Καλλιθέα μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα!»

Ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος του ιστορικού συλλόγου Σπύρος Παπαδόπουλος στο «ΦΩΣ».

Παπαδόπουλος: «Η Καλλιθέα μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα!»

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε -άδοξα λόγω κορονοϊού- στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής αναμφίβολα κρίνεται θετική και πετυχημένη για την Καλλιθέα. Ο ιστορικός σύλλογος, ύστερα από μία ιδιαίτερη και απαιτητική χρονιά, κατάφερε να φτάσει στην… πηγή και να πιει νερό. Οι «κυανόλευκοι» κατέκτησαν τον τίτλο στον 5ο όμιλο και πήραν την πολυπόθητη άνοδο στην ανώτερη κατηγορία, ολοκληρώνοντας μία σπουδαία επιτυχία, την οποία η αλήθεια είναι πως είχε ανάγκη ο σύλλογος.

Από το 2018, όταν η Καλλιθέα υποβιβάστηκε στα ερασιτεχνικά, και από την περσινή σεζόν, όπου η ομάδα κυριολεκτικά έσωσε την κατηγορία στο… νήμα, η Καλλιθέα βρέθηκε από την… κόλαση στον παράδεισο κατακτώντας φέτος τον τίτλο. Η φανέλα βαριά, η ιστορία μεγάλη. Φέτος στις τάξεις του συλλόγου έγινε μία νέα προσπάθεια, στην οποία «μπροστάρης» για δεύτερη σεζόν ήταν ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Ένας άνθρωπος με μεράκι και όρεξη για δουλειά, αλλά και μεγάλη αγάπη για την Καλλιθέα.

Ο ίδιος δεν έχει διστάσει να βγει μπροστά και να αναλάβει ευθύνες. Ωστόσο φέτος ήταν μία διαφορετική χρονιά, η δική του χρονιά, καθώς μαζί με την επιτυχία της Καλλιθέας επιβραβεύτηκε και ο ίδιος. Ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος άνοιξε τα χαρτιά του στο «ΦΩΣ» και μίλησε για τη φετινή πορεία της Καλλιθέας, την επόμενη μέρα στον σύλλογο και όχι μόνο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πώς ξεκίνησε η φετινή σεζόν, τι συνθήκες υπήρχαν;

Σε συνέχεια της περσινής κακής πορείας, άσχετα αν σώθηκε η ομάδα ~η οποία από ένα σημείο και μετά είχε μόνο μαθηματικές ελπίδες και μόνο εγώ, ο κόουτς Παντέλης και ο Θεός πιστεύαμε ότι θα σωθούμε~, ξεκινήσαμε νωρίς τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Ενισχυθήκαμε σημαντικά στο διοικητικό κομμάτι του συλλόγου, καθώς ήρθαν μαζί μας δύο παιδιά νεαρής ηλικίας που δραστηριοποιούνται στην Καλλιθέα και είναι Καλλιθεάτες. Και αναφέρομαι φυσικά στον Μάριο Μπίλιο και τον Άγγελο Μπούτα, που χωρίς τη βοήθειά τους και τη συνδρομή τους σίγουρα η ομάδα δεν θα τα είχε καταφέρει. Η ομάδα ενισχύθηκε μεταγραφικά. Απέκτησε έμπειρους παίκτες και ξέραμε από την αρχή ότι η πορεία μας θα ήταν καλή και πως θα είμαστε μέσα στους διεκδικητές του πρωταθλήματος. Καταφέραμε να διεκδικούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν τον τίτλο και αυτό φάνηκε μετά το διπλό στο Καμάρι επί της Θύελλας.

Άρα θεωρείτε πως το ματς με τη Θύελλα στη Σαντορίνη ήταν «κλειδί»;

Αυτό ήταν το ματς-«κλειδί», καθώς ύστερα από τρεις μέρες η Θύελλα κέρδισε δύο βαθμούς στα χαρτιά και οι 4 βαθμοί διαφορά που είχαμε, έγιναν 2. Ήταν το ματς της χρονιάς για την Καλλιθέα, καθώς αν δεν κερδίζαμε, όπως εξελίχθηκε, δεν θα ήμασταν πρώτοι.

Πείτε μου λίγα λόγια για το συγκεκριμένο παιχνίδι…

Εγώ ήμουν παρών και στα 23 παιχνίδια που δώσαμε για το πρωτάθλημα. Μπορώ να πω ότι η Καλλιθέα είχε μία πολύ καλή εικόνα στο Καμάρι, σε ένα ματς που ήταν σαν μπαράζ στην έδρα του αντιπάλου. Είχαμε σωρεία χαμένων ευκαιριών, είχαμε δοκάρια, αλλά τελικά στο φινάλε πήραμε το πολύ σημαντικό και σπουδαίο διπλό. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο βασικός μας αντίπαλος, η Θύελλα Καμαρίου, είναι μία ανερχόμενη δύναμη με σοβαρούς ανθρώπους να τη διοικούν, καλό προπονητή και ποδοσφαιριστές. Εύχομαι πραγματικά ό,τι δεν κατάφεραν πέρυσι, να το πετύχουν φέτος. Είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη φιλοξενία τους στο μεταξύ μας παιχνίδι. Αυτό δεν θα γινόταν σε άλλο γήπεδο, να χάνεις ουσιαστικά την κατηγορία στο τέλος και οι αντίπαλοι να σου δίνουν το χέρι. Είναι κάτι σπάνιο. Το πανηγύρι που στήθηκε όταν επιστρέψαμε από το Καμάρι θα το ζήλευαν ακόμα και οι μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Να κλείσει ο δρόμος, να πανηγυρίζουμε και ο κόσμος με πυρσούς και βεγγαλικά να τραγουδά και να αποθεώνει την ομάδα. Όποιος ήταν παρών εκεί και το έζησε δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Και πέρυσι υπήρχαν πολλές φιλοδοξίες στην Καλλιθέα, αλλά τελικά δεν τα καταφέρατε. Τι άλλαξε φέτος και επιτεύχθηκε ο στόχος;

Εμείς από την αρχή δημιουργήσαμε μία ομάδα με πυρήνα 14-15 παικτών και καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις όποιες απώλειες λόγω τραυματισμών ή καρτών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έχοντας μάθει από την περσινή σεζόν, κρατήσαμε από την αρχή χαμηλούς τόνους και πρώτη φορά μιλήσαμε για πρωτάθλημα μετά το διπλό στο Καμάρι. Από κει και πέρα, με συνεχείς νίκες καταφέραμε να διατηρηθούμε στην πρώτη θέση και με το «γκραν γκινιόλ» παιχνίδι με τον Πανθηραϊκό, όπου ισοφαρίσαμε στο τέλος, ουσιαστικά κάναμε ένα μεγάλο βήμα για το πρωτάθλημα.

Θεωρείτε πως η φετινή επιτυχία είναι μία προσωπική δικαίωση;

Στην Καλλιθέα είμαι δίπλα στην εκάστοτε διοίκηση τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει τεράστια διαφορά να είσαι νούμερο 4, νούμερο 3, νούμερο 2 από το να είσαι νούμερο 1 και από τις αποφάσεις σου να κρίνεται η χρονιά σε μία ομάδα όπως η Καλλιθέα. Η πιο βαριά φανέλα στον όμιλο ήμασταν εμείς και ο Εθνικός, ο οποίος φέτος είχε μία κακή σεζόν. Ευτυχώς όμως για τον ίδιο κατάφερε να σωθεί και να παραμείνει στην κατηγορία. Τώρα, όταν η Καλλιθέα υποβιβάστηκε το 2018 δεν υπήρχε διοικητική λύση και οι φίλοι μου, με προεξέχοντα τον αδικοχαμένο Γιώργο Θάνο, ήξεραν ότι μπορούσα και με έπεισαν ~όχι ότι ήθελα και πολύ~ να μπω μπροστά στην καινούργια προσπάθεια. Την πρώτη χρονιά δεν είχα τη στήριξη που περίμενα και η μετριότητα της χρονιάς το 2018 οφείλεται σε εμένα. Εγώ ήμουν ο βασικός υπαίτιος γι’ αυτό και για τις επιλογές που είχα κάνει. Βέβαια με τον ερχομό του Νίκου Παντέλη βάλαμε μία σειρά και έχοντας μαζί μας έναν σοφό του ποδοσφαίρου, όπως συνηθίζω να λέω εγώ τον Γιάννη Μητσόπουλο, καταφέραμε να σωθούμε.

Ο κόσμος ήταν δίπλα σας και ποιο πιστεύετε ήταν το μεγάλο κέρδος φέτος;

Φέτος τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Η συμπαράσταση του κόσμου ήταν σημαντική και κάθε Κυριακή υπήρχε όλο και περισσότερος κόσμος στο «Ελ Πάσο». Σκεφτείτε πως είδα στο γήπεδο κόσμο που είχα να δω 10 και 20 χρόνια. Μεγάλο κέρδος αυτό. Όταν με ρωτούσαν για τους στόχους μας, εγώ τους απαντούσα ότι θέλω να γεμίσει το γήπεδο και οι κατηγορίες θα έρθουν από μόνες τους. Παράλληλα, χωρίς να είμαι απόλυτος, ίσως έχουμε τον καλύτερο χλοοτάπητα στην Ελλάδα. Ο δήμος κάνει μία σημαντική θυσία. Μας παρέχει ένα πολύ καλής ποιότητας προπονητικό κέντρο στη Βάρη, συν τα δύο γήπεδα που έχουμε πλαστικό στην παραλία. Η Καλλιθέα έχει την υποδομή ώστε να πάει ακόμα ψηλότερα. Ακόμα δεν ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα είμαστε, ωστόσο σε όποια και να παίξουμε είμαστε ευχαριστημένοι που τα καταφέραμε.

Ποια είναι η επόμενη μέρα;

Το πιθανότερο είναι πως σε όποια κατηγορία και να παίζουμε θα χρειαστεί να μετατραπούμε σε ΠΑΕ. Έχουμε ήδη δρομολογήσει στις 17 Ιουνίου Γενική Συνέλευση, ώστε να εγκριθεί η δημιουργία της ΠΑΕ. Εγώ με τους συνεργάτες μου ασχολούμαστε με τα γραφειοκρατικά για να είμαστε τυπικοί σε όλα. Πιστεύω πως δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα με την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου, που ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Καλλιθέα, όποιος μπορεί να βοηθήσει εμείς είμαστε εδώ και ίσα ίσα θέλουμε ανθρώπους κοντά μας. Πιστεύω ότι το αντικείμενο το γνωρίζουμε καλά και η επόμενη χρονιά θα είναι πετυχημένη. Χρειάζεται οργάνωση σε όλους τους τομείς, καθώς πλέον τα πρότυπα είναι επαγγελματικά. Χρειάζεται οργάνωση λοιπόν και διοικητικά και τεχνικά από ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο, κάτι που σημαίνει σημαντική αύξηση των εξόδων. Με κάποιους μέτριους υπολογισμούς, για μία αξιοπρεπή πορεία χρειαζόμαστε περίπου 500.000 ευρώ. Αν πάνε όλα καλά και χωρίς κορονοϊούς.

Ποια η γνώμη σας για την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος;

Η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν μονόδρομος. Η Καλλιθέα μπορεί να φαίνεται ευνοημένη από αυτή την εξέλιξη, όμως όλοι πίστευαν ότι θα ήταν πρωταθλήτρια ακόμη και να συνεχιζόταν το πρωτάθλημα. Έμεναν τρία παιχνίδια, τα δύο στο γήπεδό μας και το άλλο με τον Ακράτητο εκτός, και χωρίς να μας ενδιαφέρει ο αντίπαλος, με τρεις δικές μας νίκες θα ήμασταν και πάλι πρώτοι. Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν στα μπαράζ, αλλά σημασία έχει το τώρα.

Όσον αφορά το θέμα του προπονητή;

Ήδη κοιτάμε να φτιάξουμε μία ομάδα δυνατή. Έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τα παιδιά που μας ενδιαφέρουν να παραμείνουν στην Καλλιθέα. Έχουμε έρθει σε προφορική συμφωνία με Αθηναίο κόουτς και σε συζητήσεις που έχουμε κάνει, έχουμε επιλέξει τους μεταγραφικούς στόχους που θεωρούμε ότι μπορούν να έρθουν και να βοηθήσουν την ομάδα. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την κατηγορία που θα παίξουμε.

Σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση, εσάς ποια είναι η θέση σας;

Εμείς θέλουμε Β’ Εθνική με 2 ομίλους. Αυτό είναι το καλύτερο για εμάς καθώς θα είμαστε μία κατηγορία κάτω από την Α’ Εθνική. Υπομονή, όρεξη υπάρχει και κάθε χρόνο θα είμαστε όλο και καλύτερα. Προχωράμε βήμα βήμα. Η ομάδα θα ενισχυθεί σίγουρα και μάλιστα με παίκτες από το «πάνω ράφι», που να είναι αντάξιοι της ιστορίας της Καλλιθέας. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου που με ανέχτηκε για δεύτερη σεζόν, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν αυτά τα δύο χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νίκο Παντέλη και τον Γιάννη Μητσόπουλο για αυτά που πετύχαμε φέτος, τον Λουκά Καραδήμο ο οποίος αήττητος πήρε την ομάδα δεύτερη και την οδήγησε στην κορυφή. Επίσης τους δύο συνεργάτες μου Μάριο Μπίλιο και Άγγελο Μπούτα που πρέπει να μιλάγαμε πάνω από 20 φορές τη μέρα στο τηλέφωνο όταν δεν ήμασταν μαζί. Και βέβαια δύο ανθρώπους που ήταν 24 ώρες στις επάλξεις, τον διευθυντή των γραφείων Βασίλη Κοκκαλιάρη και τον γραμματέα του Γυμναστικού Συλλόγου Καλλιθέας και γενικό αρχηγό της πρώτης ομάδας, Γιώργο Παυλόπουλο. Επίσης, όσον αφορά τις σχέσεις μας με τον δήμο, και ειδικά με τον δήμαρχο Δημήτρη Κάρναβο, πάντα χαιρόμουν να τον βλέπω να πανηγυρίζει τα γκολ μαζί μας κάθε Κυριακή στο γήπεδο. Τον ευχαριστούμε για την υλική και ηθική στήριξη όλη τη χρονιά και ελπίζουμε σε ακόμα καλύτερη συνέχεια.