Κούστας: Η Κηφισιά μού προσφέρει όλα όσα χρειάζομαι!

Ο προπονητής της ομάδας από τα βόρεια προάστια που αγωνίζεται στη Γ' Εθνική στο «ΦΩΣ». «Λίγες ομάδες έχουν την οργάνωση της Κηφισιάς», λέει ο νεαρός και φιλόδοξος κόουτς. 

Κούστας: Η Κηφισιά μού προσφέρει όλα όσα χρειάζομαι!

Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής φέτος έριξε την αυλαία του με άδοξο και… ασυνήθιστο τρόπο. Η πανδημία του κορονοϊού, που έπληξε και την Ελλάδα μεταξύ άλλων χωρών, δεν άφησε περιθώριο ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και αυτό γιατί η ΕΠΟ αποφάσισε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος τρεις μόλις αγωνιστικές πριν από το πέσιμο της «καρό» σημαίας κανονικής διάρκειας του φετινού «μαραθωνίου». Ο όμιλος που ξεχώρισε και τη φετινή σεζόν στη Γ΄ Εθνική ήταν για ακόμα μία φορά ο 5ος.

Κάτι απολύτως φυσιολογικό, καθώς σε αυτόν μετείχαν ιστορικά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά και όχι μόνο. Μία ομάδα που κατάφερε να εντυπωσιάσει με την πορεία της και να κλέψει την παράσταση με την παρουσία της είναι η Κηφισιά. Το συγκρότημα των βορείων προαστίων, παρά το γεγονός ότι νεοφώτιστο φέτος στην κατηγορία, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να ολοκληρώσει την πορεία του στην 4η θέση του ομίλου, πίσω μόνον από Φωστήρα, Θύελλα Καμαρίου και Καλλιθέα. Το πρόσημο λοιπόν με την ολοκλήρωση της σεζόν κρίνεται απόλυτα θετικό για την Κηφισιά και δίνει ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία στις τάξεις των φιλάθλων του συλλόγου για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο άνθρωπος, ο οποίος πιστώνεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό τη φετινή πορεία της Κηφισιάς, είναι ο Νίκος Κούστας. Ο νεαρός και φιλόδοξος προπονητής ανέλαβε τα ηνία στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου αντικαθιστώντας τον Γιώργο Αρχοντάκη και κατάφερε με την έλευσή του να αλλάξει το αγωνιστικό πρόσωπο και την ταυτότητα του συλλόγου. Με ηρεμία, πολλή δουλειά και αφοσίωση στο έργο του δημιούργησε ένα ισχυρό σύνολο, το οποίο είχε τη δυνατότητα να κοιτάξει όλους τους αντιπάλους στα μάτια και να «χτυπάει» όλα τα παιχνίδια, με μοναδικό στόχο φυσικά τους τρεις βαθμούς της νίκης. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως η Κηφισιά με τον Νίκο Κούστα στον πάγκο της μέτρησε 11 νίκες, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες σε 21 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε και η δουλειά του Νίκου Κούστα αναγνωρίστηκε από τη διοίκηση, η οποία επέκτεινε τη συνεργασία μαζί του και για τη νέα σεζόν. Ο ίδιος, μάλιστα, θα έχει τη δυνατότητα να «χτίσει» από την αρχή την ομάδα κατά την καλοκαιρινή προετοιμασία, με τις φιλοδοξίες να είναι ακόμα μεγαλύτερες στις τάξεις του συλλόγου ενόψει της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος. Ο κόουτς Κούστας μίλησε στο «ΦΩΣ». Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη φετινή πορεία της Κηφισιάς, στην απόφαση για οριστική διακοπή στο πρωτάθλημα, αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια με την ομάδα.

Κόουτς, ας ξεκινήσουμε από την αρχή και απ’ όταν ανέλαβες την Κηφισιά. Τι ήταν αυτό που σε έπεισε να πεις το «ναι» στην ομάδα;

Με την ομάδα της Κηφισιάς ξεκίνησε η συνεργασία στις 2 Οκτωβρίου. Είμαι χαρούμενος για τη συνεργασία αυτή, καθώς γνώριζα πως είναι πρότυπο ως σωματείο, με καλή οργάνωση και όμορφη ποδοσφαιρική κουλτούρα.

Τι συνθήκες συνάντησες όταν ήρθες στην ομάδα;

Στην Κηφισιά συνάντησα καλή ομάδα, με καλό προπονητικό επιτελείο και καλούς ποδοσφαιριστές. Η ομάδα είχε κάνει δύο συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα και η ψυχολογία όλων ήταν αρκετά κακή.

Ποιος ήταν ο στόχος σου όταν ανέλαβες την Κηφισιά; Τι ήθελες να περάσεις στην ομάδα;

Η ομάδα στην αρχή της ποδοσφαιρικής χρονιάς είχε αρχίσει με έναν καλό προπονητή. Σίγουρα όταν ανέλαβα την Κηφισιά ήθελα να περάσω τη δική μου ποδοσφαιρική ταυτότητα, όμως γνώριζα πως θα ήταν δύσκολο, καθώς η προετοιμασία είναι η πιο σημαντική περίοδος. Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ψυχολογία των παικτών αλλά και στις μικρές αποστάσεις που θα έπρεπε να έχουμε ως ομάδα.

Πώς κρίνεις εσύ τη φετινή σας πορεία;

Σίγουρα η ομάδα είχε μεγαλύτερες προσδοκίες, είχε στόχο να πρωταγωνιστήσει. Το πρωτάθλημα ήταν αρκετά ανταγωνιστικό, με καλές και έμπειρες ομάδες, όπου η κάθε λεπτομέρεια θα μπορούσε να κρίνει το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Πιστεύω πως θα μπορούσαμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα τη φετινή χρονιά.

Θεωρείς πως, βάσει της εικόνας σας τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσατε να έχετε τερματίσει ακόμα ψηλότερα;

Η ομάδα δεν κατάφερε να έχει αγωνιστική σταθερότητα και αυτό είχε αποτέλεσμα να χάσουμε αρκετούς βαθμούς. Σίγουρα η ομάδα είχε ποιοτικούς παίκτες και θα μπορούσε να καταφέρει περισσότερα πράγματα, όμως η σταθερότητα σε έναν σύλλογο είναι σημαντική.

Πετύχατε εύκολα την παραμονή και τερματίσατε αρκετά ψηλά στη βαθμολογία. Νιώθετε ως ομάδα ότι πετύχατε τους φετινούς σας στόχους;

Όπως σας είπα και παραπάνω, η ομάδα είχε μεγάλες προσδοκίες όταν άρχισε η αγωνιστική περίοδος. Όμως, σε αυτό το επίπεδο και με αρκετές ομάδες να υποβιβάζονται, θέλει μεγάλη προσοχή για να μην μπλέξεις σε περιπέτειες.

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή μέσα στη σεζόν κατά τη γνώμη σου;

Ξεχώρισα την ήττα στην έδρα μας από την Καλλιθέα με δύο τέρματά της κόντρα στη ροή του παιχνιδιού. Επίσης, τη νίκη μας στη δύσκολη έδρα του Μοσχάτου.

Ποιο θεωρείς ότι ήταν αυτό που άλλαξε στην ομάδα από τη μέρα που ανέλαβες και η Κηφισιά απέδωσε ωραίο ποδόσφαιρο;

Η ψυχολογία της ομάδας άλλαξε προς το καλύτερο και κάποια τακτικά στοιχεία, όπως οι μεταβάσεις από επίθεση σε άμυνα. Επίσης, βελτιώσαμε αρκετά τις αμυντικές στατικές φάσεις.

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και η διοίκηση είναι δίπλα σας;

Το κλίμα της ομάδας είναι εξαιρετικό. Η διοίκηση είναι σε όλα δίπλα μας και μας στηρίζει σε κάθε προσπάθειά μας. Θεωρώ ότι λίγες ομάδες έχουν τη λειτουργία της Κηφισιάς.

Ποια η δική σου γνώμη για την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος από την ΕΠΟ;

Νομίζω πως ήταν σωστή η απόφαση για τη διακοπή, καθώς η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό. Όμως, όσο σωστή κι αν είναι αυτή η απόφαση, είναι και άδικη για κάποιες ομάδες που δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τους στόχους τους μέχρι το τέλος. Ελπίζω οι αποφάσεις που πάρθηκαν να είναι οι σωστές, για το καλό του ποδοσφαίρου.

Αρχίσατε και πάλι τις προπονήσεις. Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές ύστερα από τόσο καιρό απραξίας;

Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και θέλει μεγάλη προσοχή για να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να ενταχθούν ξανά στις προπονήσεις. Αρχίσαμε από τώρα τις προπονήσεις για να δώσουμε μεγάλη προοδευτικότητα στη μεταβατική περίοδο.

Πώς το χειρίζεστε εσείς αυτό; Τι πρόγραμμα ακολουθείτε, ώστε οι παίκτες να επανέλθουν στο επιθυμητό επίπεδο;

Το πρόγραμμα έχει χαμηλές εντάσεις και προσπαθούμε να κάνουμε μια προ μεταβατική περίοδο. Ελπίζουμε να μην έχουμε τραυματισμούς, έτσι ώστε να παρουσιαστούμε ακόμα πιο έτοιμοι στη νέα προετοιμασία του καλοκαιριού.

Ανανέωσες τη συνεργασία σου με την Κηφισιά. Τι σε οδήγησε σε αυτήν την απόφαση και ποιοι οι στόχοι σου με τον σύλλογο;

Φέτος ανανέωσα τη συνεργασία μου με την Κηφισιά. Ήταν μεγάλη μου επιθυμία να παραμείνω στην ομάδα. Πιστεύω ότι η ομάδα μού προσφέρει όλα όσα χρειάζομαι για να εργαστώ με επαγγελματισμό. Οι στόχοι μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ με την ομάδα της Κηφισιάς.