Μάριος Mπίλιος στο «ΦΩΣ»: «Μονόδρομος για τον Πανιώνιο η άνοδος»

Ο εκ των μελών της διοικούσας επιτροπής του Πανιώνιου, Μάριος Μπίλιος, μιλά στο «ΦΩΣ» για τη νέα προσπάθεια που κάνει η ομάδα της Νέας Σμύρνης, με μοναδικό στόχο την επιστροφή της στα μεγάλα… σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μάριος Mπίλιος στο «ΦΩΣ»: «Μονόδρομος για τον Πανιώνιο η άνοδος»

Συνέντευξη στον Διονύση Γιάννη

Ο Πανιώνιος έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια στη Γ’ Εθνική, καθώς δεν έχει καταφέρει να πάρει την άνοδο τουλάχιστον στη Σούπερ Λιγκ 2. Φέτος ο Ιστορικός ξεκινά μία νέα προσπάθεια με στόχο την επιστροφή του στην πρώτη κατηγορία. Η αποστολή των «κυανέρυθρων» δεν θα είναι εύκολη, όμως με τη στήριξη του κόσμου και με την υγεία που βγάζει η τωρινή διοικούσα επιτροπή, ευελπιστούν να τη φέρουν εις πέρας. Ένα από τα μέλη της φετινής διοίκησης του συλλόγου είναι και ο Μάριος Μπίλιος, ο οποίος μίλησε στο «ΦΩΣ» για τη νέα χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες και βρίσκει τον Πανιώνιο σε ρόλο φαβορί για την άνοδο. Έχοντας εμπειρία από την παλιότερη ενασχόλησή του στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο κ. Μπίλιος ανοίγει τα χαρτιά του και μας μιλά για το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του Πανιώνιου και φυσικά την επόμενη μέρα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 3/9/2023

Πείτε μας για τα νέα μέλη της διοικούσας επιτροπής;

Είμαστε μία τετραμελής επιτροπή. Είναι ο λογιστής Νίκος Ζαχαρόπουλος που είναι πάνω από τριάντα χρόνια φίλαθλος του Πανιωνίου. Είναι ο Λευτέρης Κίκερης και αυτός επιχειρηματίας και φίλαθλος του Πανιωνίου. Αμφότεροι βοηθούσαν την ομάδα παλιότερα αλλά φέτος θα έχουν πιο ενεργό ρόλο. Είναι και ο Διονύσης Κάτζος που αποτελεί νέο μέλος στο σύλλογο. Εκπροσωπεί μία εταιρία και εκτός από το οικονομικό σκοπεύει να βοηθήσει την ομάδα και στην πορεία της στη Β’ Εθνική σε περίπτωση που πάρει φέτος την άνοδο. Αυτοί οι τέσσερις αποτελούμε τη διοικούσα επιτροπή. Από εκεί και πέρα το κυριότερο βάρος των οικονομικών το έχει ο Ερασιτέχνης, εμείς και κάποιοι χορηγοί. Σε περίπτωση ανόδου τα πράγματα θα αλλάξουν γιατί οικονομικά θα πρέπει ο Πανιώνιος να δυναμώσει αλλά πρώτα πρέπει να πάμε βήμα βήμα, αρχής γενομένης με την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ 2. Από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας.

Πείτε μας για την προσπάθεια που καταβάλει ο Ερασιτέχνης Πανιώνιος.

Πρέπει να σημειώσουμε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον Ερασιτέχνη. Τον Πανιώνιο τον παρακολουθώ χρόνια, αλλά τώρα που μπήκα ενεργά στην ομάδα θέλω να ξέρει ο κόσμος πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον Ερασιτέχνη. Ο πρόεδρος Θοδωρής Ντάντος και ο αντιπρόεδρος Νικήτας Βέλλης είναι πολύ κοντά στην ομάδα και τη βοηθούν. Κύριο μέλημά τους είναι να φέρουν όλους τους Πανιώνιους κοντά. Όσοι παρακολουθούν την ομάδα βλέπουν ότι υπάρχει βιωσιμότητα. Σε άλλες συνθήκες θα έπρεπε να βρεθούν επιχειρηματίες να την αναλάβουν, όμως η ομάδα ακόμα και τώρα που είναι στη Γ’ Εθνική έχει ως βάση τον Ερασιτέχνη. Εκείνος βάζει το κύριο μέρος των χρημάτων και εμείς συμπληρώνουμε τρέχοντας παράλληλα την ομάδα. Έχει κάνει μεγάλη δουλειά ο Ερασιτέχνης και θέλει στήριξη από όλον τον κόσμο της ομάδας και τη Νέα Σμύρνη. Όποιος έρθει κοντά στην ομάδα και δει την προσπάθεια που γίνεται θα καταλάβει πως υπάρχει η υγεία και πως αξίζει να βοηθηθεί ο Ερασιτέχνης.

Πώς σας ήρθε η ιδέα να επενδύσετε στον Πανιώνιο;

Είμαι στο χώρο του ποδοσφαίρου από παιδάκι. Διοικητικά είχα τον Ίκαρο Καλλιθέας μετέπειτα πήγα στην ομάδα της Καλλιθέας που είναι η πόλη που μεγάλωσα και ζω. Από τότε που δώσαμε την ομάδα στους Αμερικάνους δεν είχα τον ίδιο ενεργό ρόλο. Πέρσι έγινε μια προσέγγιση με τα παιδιά του Ερασιτέχνη Πανιωνίου αλλά δεν προχωρήσαμε σε συμφωνία. Φέτος ήρθαμε πιο κοντά, συζητήσαμε και αποφάσισα να μπω ενεργά.

Όταν μπήκατε στην ομάδα υπήρχαν χρέη;

Από τον Ερασιτέχνη δεν υπάρχουν χρέη μόνο εκείνα της παλιάς ΠΑΕ που είναι εδώ και χρόνια. Ένα μέρος από αυτά θα εμφανιστούν μόλις με το καλό η ομάδα ανέβει στη Β’ Εθνική. Εκεί θα πρέπει να ξαναγίνει η ομάδα ΠΑΕ. Σε μία περσινή συνέντευξη στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Θοδωρής Ντάντος, είχε αναλύσει πως τα χρέη δεν είναι αυτά που φαίνονται στον κόσμο. Υπάρχει ένα βιώσιμο πλάνο εάν η ομάδα ανέβει θα είναι έτοιμη να παίξει κανονικά στη Σούπερ Λιγκ 2.

Σε περίπτωση που δεν έρθει η άνοδος θα υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα;

Οικονομική βιωσιμότητα θα υπάρχει για τη Γ’ Εθνική, αλλά δεν θέλουμε καν να το σκεφτόμαστε. Η άνοδος για τον Πανιώνιο είναι μονόδρομος. Αυτός θα είναι ο τέταρτος χρόνος στη Γ’ Εθνική και ο κόσμος δεν αντέχει άλλη χρονιά στην ίδια κατηγορία. Πιστεύουμε πως φέτος θα ανέβει η ομάδα, οπότε σκεφτόμαστε μόνο αυτό.

Μοναδικός στόχος δηλαδή η άνοδος;

Αποκλειστικά και μόνο, για εμάς η άνοδος είναι μονόδρομος. Σε περίπτωση που δεν έρθει η ζωή συνεχίζεται. Ο Πανιώνιος δεν θα σβήσει είναι η πιο ιστορική ομάδα στην Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε φέτος πως ήρθε η στιγμή να ανέβει. Δεν αντέχει άλλη χρονιά σ’ αυτήν την κατηγορία.

Όταν εκδηλώσατε το ενδιαφέρον σας υπήρξαν εμπόδια;

Όχι δεν υπήρχε κάποιο εμπόδιο. Πέρσι πιστεύω πως δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες. Εδώ οι άνθρωποι αγαπούν τον Πανιώνιο και κάθε υγιής βοήθεια είναι επιτακτική. Ο Ερασιτέχνης έχει εξυγιάνει την ομάδα και πλέον είναι βιώσιμη. Για τη Γ’ Εθνική τα πράγματα είναι μια χαρά, αλλά για να μπορέσει η ομάδα να κάνει το επόμενο βήμα θα χρειαστεί του χρόνου οικονομικές βοήθειες.

Υπήρξαν συζητήσεις με τον κόσμο του Πανιωνίου;

Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις. Ο κόσμος διψάει να ανέβει η ομάδα. Άμα γυρίσεις τη Νέα Σμύρνη όλοι ασχολούνται με την ομάδα και φιλοδοξούν να ανέβει. Έχουν κουραστεί στη Γ’ Εθνική και είναι λογικό. Αυτό βέβαια μετατρέπεται μερικές φορές και σε μπούμερανγκ γιατί δημιουργεί νεύρα μπορεί και στο γήπεδο να υπάρξει μουρμούρα, αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει και αυτό φαίνεται από την ανταπόκρισή του στα διαρκείας.

Πόσα διαρκείας έχουν δοθεί έως τώρα;

Νομίζω είναι περίπου στα 700. Φαίνεται ότι ο κόσμος συσπειρώνεται και ότι υπάρχει υγεία. Εάν η ομάδα ξεκινήσει καλά νομίζω τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα.

Υπήρξε κάποια απαίτηση από εσάς ή από τον κόσμο;

Καμία απαίτηση. Θέλουμε να υπάρχει οικογενειακό κλίμα για να βοηθήσουμε την ομάδα να ανέβει. Ο στόχος είναι κοινός και για εμάς και για τον κόσμο. Όλοι έχουμε τη φιλοδοξία σε βάθος τετραετίας η ομάδα να παίξει στην πρώτη κατηγορία και όχι στη Β’ Εθνική. Στόχος να ανέβει φέτος και ανάλογα μετά με τα οικονομικά σε δύο με τρία χρόνια να παίξει στη Σούπερ Λιγκ. Είναι μονόδρομος η επιστροφή για τον Πανιώνιο γιατί τον θεωρώ μέσα στα οκτώ μεγαλύτερα κλαμπ της Ελλάδας.

Πείτε μας για το χτίσιμο του φετινού ρόστερ;

Έχουν μείνει αρκετοί παίκτες από την περσινή χρονιά. Όσο παρακολούθησα πέρσι την ομάδα παρατήρησα ένα πρόβλημα στην επίθεση και το πρώτο μας μέλημα ήταν να ενισχύσουμε την ομάδα σε αυτό το κομμάτι. Στην άμυνα και στα χαφ δεν αλλάξαμε πολλά πράγματα, αλλά μπροστά αλλάξαμε σχεδόν όλη την ομάδα.

Στην επίθεση έχετε πάρει παίκτες με ποιότητα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ήρθε ο Χριστόπουλος που την περσινή σεζόν είχε 15 γκολ με τον Φωστήρα. Ήρθε ο Ιγνατίδης από τον Καμπανιακό με 25 γκολ, ήρθε ο Γεμιστός με 19 γκολ. Ήρθαν παίκτες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και έχουν σημαντική εμπειρία και με πολλά γκολ στο βιογραφικό τους. Αυτό δεν σημαίνει πως θα βάλουν και φέτος τον ίδιο αριθμό γκολ, αλλά όταν παίρνεις ένα παίκτη με καλό βιογραφικό και σε καλή ηλικία σε προϊδεάζει για κάτι ανάλογο. Το μόνο ερωτηματικό είναι η φανέλα του Πανιωνίου. Πολλές φορές έπαιξαν παιδιά στην ομάδα με μεγάλο βιογραφικό, αλλά δεν άντεξαν το βάρος της φανέλας γιατί εδώ είναι διαφορετική η πίεση. Όταν το ματς δεν πηγαίνει καλά μπορεί ένας παίκτης που δεν έχει τσαγανό να επηρεαστεί.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσατε και τον Γλυνό.

Ναι από τη Λάρισα. Παίζει δεξιά στην επίθεση και νομίζω πως μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κατηγορία.

Θα υπάρξουν άλλες μεταγραφές;

Όχι. Αν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό το ρόστερ έχει κλείσει.

Για την επιλογή του προπονητή Κωνσταντίνου Γεωργιάδη;

Ο κόουτς ήταν από την αρχή μέσα στα επικρατέστερα ονόματα που είχαμε στο πλάνο μας. Συζητήσαμε με διάφορους προπονητές, αλλά νομίζω ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή. Έχει πολλή όρεξη, έχει περάσει και από τον Ηρακλή και μέχρι στιγμής δείχνει να μας δικαιώνει. Είναι όλη μέρα στο γήπεδο δουλεύει αρκετά είναι και καλός χαρακτήρας. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι ρευστά. Μπορεί να μην του βγουν μερικά πράγματα, αλλά η εικόνα που έχω σχηματίσει πιστεύω ότι μας δικαιώνει.

Πώς είδατε την προετοιμασία;

Έχει δουλέψει πολύ η ομάδα και αγωνιστικά είναι καλά. Εάν τα παιδιά αντέξουν το βάρος της φανέλας του Πανιωνίου πιστεύω πως δεν έχουν να φοβηθούν κάτι.

Ένα σχόλιο για τα φιλικά που έδωσε η ομάδα.

Τα φιλικά τα βλέπω περισσότερο ως προπόνηση. Αυτά τα παιχνίδια βοηθούν περισσότερο τον προπονητή να βγάλει συμπεράσματα για να βελτιώσει ορισμένα πράγματα. Η εικόνα που δείχνει η ομάδα βγάζει υγεία. Εάν βγαίνει ένα συμπέρασμα από τα φιλικά αυτό σίγουρα θα ήταν θετικό.

Σε λίγες μέρες ξεκινά το πρωτάθλημα. Πώς είδατε την κλήρωση;

Παρακολουθώ χρόνια τη Γ’ Εθνική και νομίζω ότι ο όμιλός μας είναι ο πιο δυνατός της τελευταίας δεκαετίας. Συνυπάρχουν ο Πανιώνιος, ο Εθνικός, ο Φωστήρας, ο Απόλλων Σμύρνης, η Προοδευτική δηλαδή ομάδες με ιστορία. Πιστεύω πως φέτος το πρωτάθλημα θα τραβήξει περισσότερο κόσμο από εκείνον της Σούπερ Λιγκ 2. Τα γήπεδα θα είναι γεμάτα.

Θα υπάρξουν αλλαγές στο γήπεδο;

Το γήπεδο δεν έχει σοβαρά προβλήματα. Μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι όπως έχει. Θέλει μερική βελτίωση αλλά δεν είναι σε άσχημη κατάσταση.

Το γήπεδο ποιος το διαχειρίζεται;

Αυτή τη στιγμή το διαχειρίζεται ο Ερασιτέχνης. Γίνονται προσπάθειες με τα μέσα που έχει. Είναι ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, ο Θοδωρής Ντάντος και ο Νικήτας Βέλλης, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να βρίσκεται σε καλή κατάσταση το γήπεδο.

Έχετε κάνει σημαντική δουλειά και στο εμπορικό κομμάτι. Για παράδειγμα κλείσατε συμφωνία με μεγάλη εταιρεία αθλητικής ένδυσης.

Ήδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, το τμήμα μάρκετινγκ οργανώνεται. Σκοπός είναι μέσα στην πορεία της χρονιάς να οργανωθούμε περισσότερο και σε αυτό τον τομέα, ώστε του χρόνου με το καλό όταν θα γίνει η ομάδα ΠΑΕ να είμαστε σε όλα έτοιμοι.

Πότε θα παρουσιαστεί η νέα φανέλα;

Με το κεντρικό μας χορηγό ετοιμάζουμε την παρουσίαση. Πιστεύω πως μέσα στο Σεπτέμβριο θα την παρουσιάσουμε.

Από τη διοίκηση τί θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος;

Να περιμένει την άνοδο. Η ζωή συνεχίζεται και εάν δεν τα καταφέρουμε, αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό το δικό μας και του κόσμου. Προσωπικά δεν έχω άγχος. Είναι όλα έτοιμα. Υπήρξε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το εάν ο Πανιώνιος θα μπορούσε να παίξει σε περίπτωση που έβγαινε πρώτος. Νομίζω πως η ώρα της ανόδου έφτασε, η ομάδα έκανε τον κύκλο της τρία χρόνια στη Γ΄Εθνική που είναι ήδη πολλά. Πρέπει φέτος ο Πανιώνιος να πάρει το δρόμο που του αξίζει δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εννοείται πως παίζουν και οι αντίπαλοι δεν παίζουμε μόνοι μας, αλλά νομίζω φέτος είναι η χρονιά του Πανιώνιου.

Υπάρχει πλάνο σε περίπτωση ανόδου στη Β’ Εθνική;

Τα παιδιά του Ερασιτέχνη κάνουν ήδη επαφές με ανθρώπους που θα μπορούν του χρόνου να πλαισιώσουν τη διοίκηση. Εάν ανέβουμε δεν θα μπορούμε μόνοι μας να στηρίξουμε το βάρος της Σούπερ Λιγκ 2. Εάν δείχνει η ομάδα υγεία και την αγκαλιάσει ο κόσμος θα προσελκύσει πολλούς επιχειρηματίες. Για να γίνει αυτό πρέπει ο Πανιώνιος να βγάζει υγεία. Είμαι αισιόδοξος, βέβαια πρέπει να βοηθήσουν και τα αποτελέσματα. Ήδη άνθρωποι σοβαροί εντός αλλά και εκτός Ελλάδας μαθαίνουν ότι η ομάδα ξαναβρίσκει το δρόμο της με υγεία και είναι πολύ κοντά να μπουν ενεργά στο σύλλογο.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στον κόσμο της ομάδας;

Εγώ δεν θα πω για υπομονή κλπ. Θέλουμε στήριξη στους ποδοσφαιριστές και στον προπονητή. Η δουλειά γίνεται η ομάδα θα παλεύει, εάν έχει τη στήριξη και δεν φορτωθεί με άγχος νομίζω πως όλοι θα πανηγυρίσουμε την άνοδο.