Θανάσης Καραγιάννης και Ανδρέας Παντζιαράς: H ώρα του Τηλυκράτη!

Ο πρόεδρος Θανάσης Καραγιάννης και ο προπονητής Ανδρέας Παντζιαράς μιλούν στο «ΦΩΣ» για το καμάρι της Λευκάδας και τα μπαράζ ανόδου στη Β' Εθνική.

Θανάσης Καραγιάννης και Ανδρέας Παντζιαράς: H ώρα του Τηλυκράτη!

Συνεντεύξεις στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Ο Τηλυκράτης Λευκάδας με το μακρύ δόρυ θέλει να φτάσει για πρώτη φορά στην Ιστορία όσο πιο μακριά μπορεί με στόχο την άνοδο και τη συμμετοχή στη Β' Εθνική και, αν τα καταφέρει, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία ενός μικρού δήμου.

Το πρώτο σωματείο που ιδρύθηκε το 1925 από μαθητές του Γυμνασίου Λευκάδας ήταν η «Σαπφώ» και διατηρήθηκε έως το 1926. Στις 3 Μαΐου 1927 ιδρύθηκε από τη Νομαρχία Πρεβέζης το Σωματείο Εθνικής Φυσικής Αγωγής «Ο Τηλυκράτης» με χρώματα κόκκινο-μπλε. Το όνομα (εκείνος που κρατεί μακρύ δόρυ) παραπέμπει σε ιστορικό πρόσωπο του νησιού, με δράση κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για πλοίαρχο, διακρινόμενο στη ναυμαχία των Αιγός Ποταμών (τέλη Αυγούστου 405 π.Χ.) στην οποία καταστράφηκε οριστικά η αθηναϊκή δύναμη. Τον Τηλυκράτη εικόνιζε ένας από τους λαμπρούς ανδριάντες των ναυάρχων, αφιέρωμα των νικητών στους Δελφούς μετά τη ναυμαχία.

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο ΦΩΣ στις 11/5/2023

Ο πρόεδρος Θανάσης Καραγιάννης, στυλοβάτης του υπερσύγχρονου νοσοκομείου του νησιού, πήγε με... μεταγραφή από την Πάτρα στο νησί και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε αγαπητός στους Λευκαδίτες, με αποτέλεσμα να του εμπιστευτούν τα ηνία του ιστορικού συλλόγου.

«Μου έγινε πρόταση πριν από 8 χρόνια να πάρω μέρος στο διοικητικό συμβούλιο, επειδή ήμουν κοντά στην ομάδα και γνώστης του ποδοσφαίρου, αφού ως φοιτητής έπαιξα σε διάφορες ομάδες της Αχαΐας, απ’ όπου κατάγομαι…».

Πώς κύλησε η πρώτη περίοδος;

Ανασυνταχθήκαμε και προβιβαστήκαμε από το τοπικό στην τότε Γ’ Εθνική, αφού ήμασταν στις 4 πρώτες από τις 7 ομάδες που πήραν μέρος στα μπαράζ. Το κλίμα ήταν υπέροχο, οι φίλαθλοι μάς στήριζαν χωρίς παρατράγουδα και φασαρίες και το 2017 πήραμε το πρωτάθλημα. Παίξαμε στα μπαράζ, αλλά υπήρχαν μπροστά μας μεγάλα ονόματα, όπως ο Βόλος και ο Ηρακλής που πήραν και τα εισιτήρια ανόδου. Εμείς συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, αλλά πέρυσι είχαμε στον όμιλό μας την ιστορική Παναχαϊκή και δεν τα καταφέραμε. Φέτος όμως, αν και είχαμε αντιπάλους τα Τρίκαλα, τον Πανελευσινιακό και το Ύπατο, ήρθαμε πρώτοι, παρότι ήμασταν τέταρτο πέμπτο φαβορί και στοχεύουμε να ανεβούμε στη Β’ Εθνική. Δυστυχώς κάποια ομάδα θα μείνει απέξω, αν και πρωταθλήτρια. Κι αυτό είναι άδικο. Μπορεί όμως να δικαιωθεί στο CAS η Κοζάνη και να προβιβαστεί χωρίς τα μπαράζ. Μπορεί και να γίνει πρόσκληση στην πέμπτη ομάδα, αν δεν μπορεί να πάρει μέρος κάποια από τη Β’ Εθνική.

Οι παίκτες είναι από την περιοχή;

Έχουμε τέσσερις πέντε από το νησί, αλλά και οι υπόλοιποι είναι από γειτονικές περιοχές, την Άρτα, το Αγρίνιο, την Πρέβεζα και τα Γιάννινα.

Ποιοι στηρίζουν οικονομικά τον Τηλυκράτη;

Ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι οπαδοί μας, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με χορηγό τον Τζίμη Κατοπόδη, Σαλάμι Ντελημάρη, που έχει βιοτεχνία αλλαντικών. Xορηγοί μας επώνυμοι και ανώνυμοι, όπως η Aργυρή, ο Φώντας και άλλοι, διαφημιζόμενοι και μη.

Η πολιτεία;

Πήραμε μόλις 10.000 από το στοίχημα και 2.000 από τη Γενική Γραμματεία.

Τα μπαράζ είναι πολυδάπανα;

Δυστυχώς. Έχουμε μακρινά ταξίδια σε Μυτιλήνη, Κρήτη, Χαλάστρα και Κοζάνη. Παίζουμε από τον Αύγουστο και θα φτάσουμε ως το τέλος Ιουνίου. Μας δυσκολεύει και η τουριστική περίοδος της Λευκάδας, καθώς από το τέλος Μαΐου δεν βρίσκουμε εύκολα δωμάτια για τους παίκτες μας.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΒΟΡΙ»

Σχεδόν… ισόβιος προπονητής είναι ο Ανδρέας Παντζιαράς που είναι στον Τηλυκράτη τα τελευταία 10 χρόνια, με ένα διάλειμμα δύο χρόνων που πήγε στον Μακεδονικό για οικογενειακούς λόγους. «Βρήκα έναν σύλλογο οργανωμένο, με διοικητική σταθερότητα, χωρίς οικονομικά προβλήματα. Η φετινή χρονιά είναι συνέχεια της περσινής, αν και το ρόστερ άλλαξε κατά 60%-70%, χωρίς να είναι στις προθέσεις μας. Η κούρσα ήταν για δύο, για εμάς και το Ύπατο. Ήμασταν πιο ικανοί και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Είχαμε πολύ καλή χρονιά σε όλα τα ντέρμπι, αφού δεν χάσαμε κανένα ματς, είτε εντός είτε εκτός έδρας» μας είπε ο τεχνικός του Τηλυκράτη.

Τι χαρακτηρίζει την ομάδα;

Είχαμε το μέταλλο του νικητή κι αυτό το βγάζαμε στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόσμος μάς στήριξε, έβλεπε καλό ποδόσφαιρο και γέμιζε το γήπεδο, όπως πιστεύω θα γίνει και στα μπαράζ.

Τηλυκράτης Λευκάδας, Γιούχτας Κρήτης, Αιολικός Μυτιλήνης, Κοζάνη, Καμπανιακός Χαλάστρας οι ομάδες που θα παίξουν για την άνοδο.

Δεν υπάρχει φαβορί, όλοι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες 80% να προβιβαστούμε, αφού οι 4 από τους 5 θα πάρουμε το εισιτήριο. Είναι 5 πρωταθλήτριες ομάδες που δίκαια πήραν την πρώτη θέση στον όμιλό τους και θα παίξουμε οκτώ συναρπαστικά ματς. Δεν είναι ένας τελικός. Είναι παιχνίδια επιβολής απέναντι στον αντίπαλο, παιχνίδια συγκέντρωσης και διαχείρισης της κούρασης και του φορμαρίσματος. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε.

Πάτε στα τυφλά, με ομάδες από άλλους ομίλους, που δεν συναντηθήκατε φέτος μεταξύ σας;

Όχι, όλοι οι προπονητές είναι επαγγελματίες και γνωρίζουμε απέξω κι ανακατωτά τους αντιπάλους μας. Έχουμε πληροφορίες και εικόνα.

Γιος του παλαίμαχου τερματοφύλακα Γιώργου Παντζιαρά με πρωταθλήματα και Κύπελλα στην Κύπρο, αλλά και στέλεχος της μεγάλης ομάδας του Άρη. Τότε που το σύνθημα των Αρειανών προς τον αντίπαλο γκολκίπερ ήταν «θα το φας, θα το φας, συ δεν είσαι Παντζιαράς»…

Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία του πατέρα μου. Το σύνθημα βγήκε όταν σε έναν αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό το 1979 απέκρουσε τρία πέναλτι, μεταξύ των οποίων του Κίζα και του Αλβαρέζ. Το φώναζαν όταν κέρδιζε πέναλτι ο Άρης. Δυστυχώς δεν έπαιξε στο μπαράζ πρωταθλήματος στον Βόλο με τον Ολυμπιακό, ήταν τραυματίας και αγωνίστηκε ο Παπαφλωράτος. Μένει πλέον στο Χαριλάου, απέναντι από το γήπεδο.