«Βράζουν» Ηλίας Μπέριος και Θόδωρος Νάντος για διαιτησία και τραμπουκισμούς, απαντά ο Τώνης Μαρτίνης

Ο τεχνικός διευθυντής του Πανιωνίου Ηλίας Μπέριος και ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Θόδωρος Ντάντος: «Δεν θα ξαναγίνει ποτέ πια…». Ο πρόεδρος της Ρόδου Τώνης Μαρτίνης. «Τι ήθελε ο κύριος Πανιώνιος, να κάτσουμε να χάσουμε»...

«Βράζουν» Ηλίας Μπέριος και Θόδωρος Νάντος για διαιτησία και τραμπουκισμούς, απαντά ο Τώνης Μαρτίνης

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

«Βράζει» ο Πανιώνιος, ο ιστορικός σύλλογος ταλαιπωρείται στη Γ' Εθνική, έχει και τραμπουκισμούς -όπως καταγγέλλει- εναντίον του και αδικία από τη διαιτησία. Μίλησα με τον αντιπρόεδρο του Ερασιτέχνη Πανιωνίου Θόδωρο Ντάντο και τον τεχνικό διευθυντή Ηλία Μπέριο.

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 13/1/2023

Ξεκίνημα από εκείνον:

«Νιώθω περήφανος που ο Πανιώνιος έχει κρατήσει τις αξίες και το ήθος που τον χαρακτήριζαν από το 1890. Είναι πολύ δύσκολο στην εποχή μας, που ο περισσότερος κόσμος έχει ξεχάσει τι σημαίνει αξιοπρέπεια, τιμιότητα και σεβασμός, να υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές, η διοίκηση, το προπονητικό τιμ και οι φίλαθλοι του Πανιωνίου που στέκονται απέναντι στα προκλητικά σφυρίγματα του κάθε δόλιου ή άσχετου διαιτητή και επόπτη, κρατώντας τα νεύρα τους και έχοντας άψογη συμπεριφορά. Πόσο δύσκολο, αλήθεια, είναι αυτό όταν κάποιοι σε αδικούν κλέβοντας και καταστρέφοντας την καριέρα σου, τα χρήματα που πρέπει να πας στην οικογένειά σου, τα όνειρά σου, τις φιλοδοξίες σου και άλλα πολλά. Μου δίνεται η ευκαιρία λοιπόν να συγχαρώ την ομάδα μας για την περήφανη και αξιοπρεπέστατη συμπεριφορά της. Αγωνιστικά θα δώσουμε όλες τις μάχες μέσα στα γήπεδα για την άνοδο του ιστορικού Πανιωνίου μας. Μόνο μέσα στα γήπεδα, γιατί αυτό έχουμε διδαχθεί να κάνουμε 132 χρόνια».

Πάμε τώρα στον διοικητικό ηγέτη Θόδωρο Ντάντο.

Tι έγινε στη Ρόδο;

Αυτό που έγινε στη Ρόδο λυπάμαι που θα το πω αλλά ήταν το αναμενόμενο κωμικοτραγικό σκηνικό που περιμέναμε. Δεν περιποιεί καμία τιμή στην ιστορική ομάδα της Ρόδου να επιδεικνύει αυτήν τη συμπεριφορά και να έχει ανθρώπους, επικαλούμενους την Ιστορία της ομάδας μόνο και μόνο για να κρύψουν αγαπημένες τους πρακτικές και συμπεριφορές, που δεν έχουν θέση ούτε στο ποδόσφαιρο ούτε πουθενά. Σε αυτές τις κατηγορίες, στις οποίες δεν υπάρχει κεντρική τηλεοπτική κάλυψη, όταν η γηπεδούχος ομάδα αρνείται με αστείες δικαιολογίες να καλύψει τηλεοπτικά το παιχνίδι και δεν μας δίνει ούτε άδεια για προπονητικούς λόγους να το βιντεοσκοπήσουμε, αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει διάθεση απόκρυψης. Από το πρώτο παιχνίδι που αναβλήθηκε τελικά λόγω βροχόπτωσης και της κάκιστης κατάστασης του αγωνιστικού χώρου, ο ίδιος ο διαιτητής σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους της αποστολής μας δήλωσε ανακουφισμένος που δεν θα χρειαζόταν να οριστεί ενισχύοντας την καχυποψία μας. Τελικά η ανακούφισή του δεν διήρκεσε πολύ, καθώς με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε τον επαναδιορισμό του διαιτητή από την Ανατολική Αττική με παρατηρητή από τα Δωδεκάνησα και στο εξ αναβολής ματς!

Τι έζησε η ομάδα του Πανιωνίου εκεί;

Χωρίς εικόνα (παρά τα πλάνα που κυκλοφόρησαν μονταρισμένα από τοπικό κανάλι, που ακόμα απορούμε πώς ελήφθησαν, αφού δεν ήθελαν ούτε για προπονητικούς σκοπούς να μας δοθεί άδεια βιντεοσκόπησης), οι περιγραφές από όλα τα μέλη της αποστολής του Πανιωνίου είναι οι εξής: Δεκάδες εγκληματικά φάουλ που είτε δεν δόθηκαν είτε δεν τιμωρήθηκαν όπως έπρεπε, ένα ακραία αμφισβητούμενο πέναλτι στο 4ο λεπτό που έδωσε ο διαιτητής όντας έξω από την περιοχή και με πάνω από 7 παίκτες μπροστά του στη μικρή περιοχή, περίπου 10 οφσάιντ -4 εκ των οποίων ήταν καλυπτόμενα από τη μισή ομάδα της Ρόδου-, καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, αναίτιες πραγματικά αποβολές του γενικού αρχηγού. Όλα αυτά ήρθαν να διανθιστούν με τις συμπεριφορές διοικητικών της Ρόδου που έβριζαν επί δύο ημίχρονα τον προπονητή μας, άθλιες επιθέσεις στη φυσούνα και στα αποδυτήρια, με τη συνοδεία «ασφάλειας»-μπράβων που πλέον έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε παιχνίδια με τέτοιου τύπου ομάδες.

Πρώτη φορά είδα τον προπονητή σας τον Νίκο Κούστα -έναν ήπιο άνθρωπο που ποτέ δεν λέει τέτοια- να τοποθετείται στα σόσιαλ με τέτοιον τρόπο.

Φταίνε όλα όσα σας περιέγραψα παραπάνω, το αίσθημα βαθύτατης προσβολής της προσωπικότητας και της αδικίας. Ειδικά για έναν άνθρωπο, τον Νίκο Κούστα, που τον θεωρούμε έναν από τους πιο ανερχόμενους προπονητές στην Ελλάδα, καθώς και έναν χαρακτήρα σπάνιο και άμεμπτο. Για να φτάσει εκείνος να εκφράσει με αυτόν τον συναισθηματικό και απόλυτα δικαιολογημένο τρόπο την αγανάκτησή του, καταλαβαίνετε... Η τοξικότητα και η δυσωδία που αποπνέει πολλές φορές δυστυχώς ο χώρος είναι πραγματικά ανυπόφορες.

Τι θα κάνετε;

Επίτρεψέ μου να εκθέσω ένα μικρό απόσπασμα από την πρώτη κουβέντα που είπε ο αντιπρόεδρος Νικήτας Βέλλης μετά το ματς και την οποία ασπαζόμαστε όλοι: «Στόχος είναι η άνοδος με τον δικό μας τρόπο... Και θα έρθει με τον δικό μας τρόπο! Και αν δεν έρθει, δεν θα έχουμε αλλάξει εμείς, κάνεις δεν θα μας αλλάξει. Στη Ρόδο μάς έδωσαν τοξικότητα, μην την αφήσετε να μπει στο αίμα μας. Έχουμε συνέχεια. Και ως Πανιώνιος και ως προσωπικότητες. Αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα και εμείς θα είμαστε οι ίδιοι που ήμασταν και χθες. Κεφάλια ψηλά. Εμείς θα κερδίσουμε με τον δικό μας αληθινό τρόπο»! Αυτό συγκλόνισε όλους μας και αυτή είναι η δική μας αληθινή Πανιώνια αντίδραση. Να ξέρουν όλοι πάντως ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει στον Πανιώνιο ποτέ πια.

Τι σας ανησυχεί πιο πολύ στο κυνήγι της ανόδου;

Μας ανησυχεί το ότι παρά τις κατά καιρούς κορόνες για κάθαρση και παρότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, όλοι φαίνεται να έχουν αποδεχτεί σιωπηρά ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι «λογικό» να είναι έρμαιο των επιρροών πάντα κάποιου «πάτρονα», ο οποίος ανταγωνίζεται κάποιον άλλον. Έχουμε αποδεχτεί αυτήν τη «φυσιολογικότητα», την οποία τη συζητάμε όλοι μεταξύ μας, σε διαδρόμους, σε κλειστά γραφεία, αλλά κανείς δεν τολμάει ή δεν μπορεί να την ανατρέψει, καθώς έχει δίκτυο ριζών που φτάνει δυστυχώς πολύ ψηλά. Το ακόμα πιο άσχημο είναι ότι έχει καθιερωθεί σε ένα τμήμα των φιλάθλων-οπαδών η αντίληψη ότι η δύναμη διαπλοκής και η δύναμη παρασκηνίου είναι ένα ακόμα πεδίο στο οποίο είναι «μαγκιά» να ανταγωνίζεσαι τον αντίπαλο. Το βλέπεις στα σχόλια που γίνονται στα σόσιαλ και στην κερκίδα πολλές φορές, ότι θεωρείται εξυπνάδα να λες «ο δικός μου πρόεδρος μπορεί, ο δικός σου, αν μπορούσε, θα έκανε το ίδιο». Αυτή η επέκταση της αρρωστημένης αντίληψης είναι ο κύριος λόγος που τελικά οι κερκίδες των ελληνικών γηπέδων είναι οι πιο άδειες στον πλανήτη. Ο κόσμος που κουράστηκε από αυτό εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του με την αποχή - λίγο πολύ όπως κάνει και στις εθνικές εκλογές. Αφού και το ποδόσφαιρο είναι μία μικρογραφία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αν το καλοσκεφτείς.

Υπάρχουν και στη Γ' Εθνική ομάδες ευνοούμενες του συστήματος;

Ασφαλώς και ναι. Όπως είπαμε πιο πάνω, ένα άρρωστο δίκτυο που έχει απλώσει παντού τις ρίζες του προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα εξαρτώμενων ομάδων, παραγόντων κ.λπ. Η αποτυχία και το έγκλημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχεις κωμικοτραγικές ομάδες που προβιβάζονται μόνο και μόνο για να μην μπορούν τελικά να παίξουν ούτε στα μισά του πρωταθλήματος, ομάδες που ανεβοκατεβαίνουν στις ίδιες κατηγορίες με διοικητικούς που τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μπλέξει το όνομά τους τρεις φορές σε ιστορίες πλαστών δελτίων, πλαστογραφίες και αρκετά ακόμα που άπτονται του ποινικού κώδικα. Γιατί διαλέγουν πάντα αυτές τις ομάδες και αυτούς τους παράγοντες; Γιατί όσο πιο χωμένος είναι στον βάλτο κάποιος τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργείς μοχλεύσεις που θα τον ελέγχουν. Πιστά σκυλιά γιατί είναι «υποχρεωμένα, υπερχρεωμένα και άρα φοβισμένα». Είπε κάποια στιγμή ένας φίλος ότι αν μιλήσεις με τους ανθρώπους που ελέγχουν αυτήν τη στιγμή το ποδόσφαιρο, θα είσαι άνετος και ξεκούραστος, αλλά από τη στιγμή που θα το κάνεις, αν ξαναχτυπήσει το τηλέφωνό σου, πλέον θα πρέπει να το σηκώνεις… Δεν το θέλουμε εμείς τέτοιο ποδόσφαιρο και δεν θέλουμε εμείς τέτοια υποχρέωση. Ο Πανιώνιος είναι πολύ περήφανη ομάδα για να ανεχτεί ξανά κάτι τέτοιο, να σπιλώνει το βιβλίο της Ιστορίας του.

Επενδυτής έχει βρεθεί;

Παράλληλα με τη λειτουργία και οργάνωση της ομάδας για να τερματίσει πρώτη, κινούμαστε και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τη σωστή χαρτογράφηση του οικονομικού πλαισίου. Δηλαδή χρέη προς ιδιώτες και Δημόσιο της παλιάς ΠΑΕ αλλά και στο νομικό κομμάτι που έχει να κάνει με την ανάλυση για το ποιο τμήμα των χρεών θα επωμιστεί ο επόμενος μεγαλομέτοχος που θα ιδρύσει τη νέα ΠΑΕ.

Δώσε μου στοιχεία.

Πολύ σύντομα: Το χρέος προς το Δημόσιο είναι με νόμο ρυθμισμένο για τον νέο επενδυτή με τρόπο που το κάνει εξαιρετικά βιώσιμο και πληρωτέο. Δηλαδή τίποτα δεν θα χαριστεί και δεν θα γραφτεί στο χιόνι, αλλά θα πρέπει να πληρωθεί με τρόπο που κάνει ευέλικτη την πληρωμή για τον νέο επενδυτή. Αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό του τηλεοπτικού συμβολαίου 5% καθώς και το 10% των εισπράξεων των εισιτηρίων. Και αφορά μόνο το κεφάλαιο και χωρίς επιπλέον δεσμεύσεις, νομικές ή άλλες, για τον νέο επενδυτή. Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, τον πρώτο χρόνο ως ΠΑΕ θα χρειαστεί να πληρώσει η νέα ΠΑΕ ένα ποσό περίπου 70.000 ευρώ. Το χρέος προς ιδιώτες ποδοσφαιριστές και πρώην υπαλλήλους έχει υπολογιστεί στο εύρος του 1,2 με 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι οι διεκδικούμενες οφειλές όπως έχουν προκύψει από την ΕΠΟ και τις διεθνείς οργανώσεις όπου έχουν υπάρξει αποφάσεις και από τα στοιχεία από το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο. Από αυτό το ποσό, εξαιρώντας τις οφειλές που έχουν απόφαση από τη ΦΙΦΑ, ο επόμενος επενδυτής καλείται να επωμιστεί περίπου το 50%. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της ΠΑΕ με τον ορισμό εκκαθαριστή, άρα ο δρόμος πλέον φαίνεται πολύ πιο ορατός και βατός. Αυτά τα δύο στοιχεία μάς επέτρεψαν να δημιουργήσουμε οικονομικoτεχνικές και μάρκετινγκ παρουσιάσεις που μοιραστήκαμε με ενδιαφερόμενους επενδυτές και αυτήν τη στιγμή είμαστε σε φάση συζητήσεων με έναν ενδιαφερόμενο, με τον οποίο έχουμε υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας μέχρι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και δεύτερη λύση-Plan B προοπτικής, να ιδρυθεί η νέα ΠΑΕ το καλοκαίρι σε περίπτωση που καθυστερήσει η υλοποίηση του πρώτου πλάνου.

Ο αντίλογος από τον πρόεδρο της Ρόδου Τώνη Μαρτίνη στο ΦΩΣ

«Η Ρόδος πάει για το πρωτάθλημα και θα το πάρει»!

Δεοντολογικά οφείλαμε να δώσουμε τον λόγο και στην ομάδα της Ρόδου. Όποιον ρώτησα στο νησί μού είπε ότι στην Ρόδο ένας άνθρωπος κάνει κουμάντο, ο Τώνης Μαρτίνης. Είναι ο πρόεδρος της Ρόδου. Δεν γνωριζόμασταν, δεν είχαμε ξαναμιλήσει, όταν του είπα τι λένε οι άνθρωποι του Πανιωνίου τσατίστηκε.

Θέλω και την πλευρά της Ρόδου.

Κύριε Σινάνογλου, εμείς τους υποδεχτήκαμε όπως υποδεχόμαστε όλες τις ομάδες. Αυτοί θεωρώ ότι είχαν από την αρχή μία περίεργη συμπεριφορά διότι ορίστηκε ο ίδιος διαιτητής που είχε οριστεί στο προηγούμενο μεταξύ μας αγώνα που αναβλήθηκε. Και τι έκανε ο διαιτητής αυτός τελικά στο ματς; 50%-50% έπαιξε. Για να μην σου πω ότι έπαιξε 40% τη Ρόδο. Τι λάθη έκανε. Το λάθος του ήταν που έδωσε ένα πέναλτι πεντακάθαρο; Το μόνο πέναλτι που έχει πάρει η Ρόδος στο πρωτάθλημα ως τώρα ενώ ο Πανιώνιος έχει πάρει... πέντε! Τι ήθελαν οι κύριοι. Ό,τι μπορέσαμε, το κάναμε. Και φρούτα τους προσφέραμε και πίτσες. Ό,τι δίνουμε σε όλους.

Φρούτα και πίτσες;

Ναι. Τι άλλο ήθελαν. Έπρεπε να κάτσουμε να χάσουμε επειδή είναι ο κύριος Πανιώνιος; Ιστορική ομάδα ο Πανιώνιος αλλά ιστορική ομάδα και η Ρόδος. Και όσα χρόνια ασχολούμαι εγώ με την ομάδα, ούτε πουλήσαμε, ούτε αγοράσαμε όπως κάποιοι άλλοι... Ακούστε και γράψτε το: Δεν θα χάναμε επειδή είναι ο Πανιώνιος. Κι εμείς είμαστε η Ρόδος. Πάμε για να το πάρουμε και θα το πάρουμε!

Το πρωτάθλημα;

Ναι, η Ρόδος πάει για να πάρει το πρωτάθλημα και θα το πάρει!

Τον προπονητή τον Νίκο Κούστα δεν τον τραμπουκίσατε; Πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε τόσο έντονα αυτός, πάντα είναι ήπιο παλικάρι.

Επί 90 λεπτά γύριζε στην εξέδρα και έκανε διάλογο με τους οπαδούς. Εν πάση περιπτώσει, μια χαρά παιδί είναι, αλλά να ξέρει ότι δεν είναι μόνο ο Πανιώνιος που παίζει μπάλα, είναι και άλλες ομάδες. Αυτά και δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο.