Γιάννης Μάγγος: «Όταν ο Αραβαντινός με κάλεσε να αναλάβω την Προοδευτική, του είπα ότι θα ανεβούμε»

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πριν τη μεγάλη νίκη 4-0 της Προοδευτικής, μετά το κάκιστο ξεκίνημα στα μπαράζ οπότε αναγκάστηκε να αλλάξει προπονητή η ομάδα και να φέρει τον Γιάννη Μάγγο. Ξεκίνησε πολύ καλά λοιπόν. 

Γιάννης Μάγγος: «Όταν ο Αραβαντινός με κάλεσε να αναλάβω την Προοδευτική, του είπα ότι θα ανεβούμε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πήγα στην προπόνηση της Προοδευτικής, μου έκανε εντύπωση αυτός ο προπονητής, πολύ γυμνασμένος, σαν παίκτης ήταν, 39 χρόνων, φωνακλάς, πολύ φωνακλάς. Πειθαρχία, εντολές, φωνές, απαιτητικός, γρήγορες ασκήσεις με την μπάλα, κάθετες και διαγώνιες μπαλιές, απαίτηση από τα πλάγια μπακ να βγάζουν σέντρες- ξυραφιές, έβλεπες σουτάρες, κεφαλιές, τα πάντα.


Είναι ο Γιάννης Μάγγος. Γίνεται «σφαγή» στα μπαράζ για την άνοδο στη Β' Εθνική, επτά ομάδες μάχονται. Η Προοδευτική, ενώ ήταν μέσα στα φαβορί, δεν ξεκίνησε καλά, στις δύο πρώτες αγωνιστικές έχει μόλις έναν βαθμό και δεν έχει βάλει γκολ. Άλλαξε προπονητή μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές των μπαράζ και πήρε τον Μάγγο, ο οποίος έβγαλε φέτος δεύτερο τον Φωστήρα, στον όμιλο στον οποίο βγήκε πρώτη η Ηλιούπολη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/5/2022

Ο Αραβαντινός ταράχτηκε από τις δύο κακές πρώτες αγωνιστικές της Προοδευτικής και έφερε τον Μάγγο, ο οποίος ακόμα δεν έχει παίξει ματς με την Προοδευτική, γιατί αυτήν την αγωνιστική είχε το ρεπό της.


Ο Μάγγος μού δίνει και μια είδηση για τον Ολυμπιακό, διαβάστε, έχει ενδιαφέρον. Το θέμα αφορά όχι μόνο την Προοδευτική αλλά και άλλες ιστορικές ομάδες, Παναχαϊκή, Ηλιούπολη, Ρουφ κ.λπ., που μάχονται για το ποιος θα ανέβει. Μιλάει και για τον Παναθηναϊκό, τον βλέπει ικανό του χρόνου να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Γιατί τόσες φωνές; Ρώτησα τους παριστάμενους στην προπόνηση, αν κάθε φορά έτσι φωνάζεις ή μόνο σήμερα, και μου είπαν ότι σε όλες τις προπονήσεις αυτό κάνεις.


Θέλω ένταση, τσαμπουκά, ενέργεια, συγκέντρωση 100% στην προπόνηση, εδώ είναι το «κλουβί» μας, θέλω με το ποδόσφαιρο που παίζουμε να τους «πνίγουμε».


Αυτήν την αγωνιστική είχατε ρεπό και σου δίνεται η δυνατότητα να προετοιμάσεις την Προοδευτική με προπονήσεις. Την ανέλαβες στον έναν βαθμό και με αποδοκιμασίες από τον κόσμο για τις δύο πρώτες αγωνιστικές με τον προηγούμενο προπονητή. Ο Αραβαντινός τι σου είπε;


Με ρώτησε αν πιστεύω ότι έχουμε ελπίδες να ανέβουμε. Του απάντησα «θα ανέβουμε».


Κάποιοι δεν το πιστεύουν.


Εγώ το πιστεύω. Ανεβαίνουν τέσσερις ομάδες από τις επτά. Για εμένα, έτσι όπως είδα τις τρεις πρώτες αγωνιστικές και τα αποτελέσματα, οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανέβουν.


Ποιες;


Αγροτικός Αστέρας, Παναχαϊκή, Ρουφ. Έχουν επτά βαθμούς ο πρώτος και από έξι οι επόμενοι δύο. Η Παναχαϊκή μάλιστα αυτούς τους έξι βαθμούς τούς πήρε έχοντας παίξει δύο αγωνιστικές. Οι άλλες δύο ομάδες έχουν παίξει τρεις αγωνιστικές. Βλέποντας το πρόγραμμα, πιστεύω ότι αυτές οι τρεις ομάδες είναι πολύ κοντά στην άνοδο. Θα παλέψουμε οι υπόλοιποι για την άλλη θέση που οδηγεί στην άνοδο. Η Προοδευτική έχει παίξει δύο ματς, είχαμε τώρα το ρεπό μας, έχουμε έναν βαθμό. Ο Μακεδονικός έχει δύο βαθμούς, η Ηλιούπολη έχει έναν βαθμό και ο Ηρακλής Λάρισας έχει έναν βαθμό. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Προοδευτική, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε!


Στους πόσους βαθμούς θα κριθεί η άνοδος;


Στους εννιά, για να είμαστε σίγουροι.


Πού θα βρείτε άλλους οκτώ βαθμούς;


Το πιο σημαντικό ματς είναι αυτό τώρα στην έδρα μας το Σάββατο με τον Ηρακλή Λάρισας. Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου της Προοδευτικής που είναι η μεγάλη της δύναμη. Αν πάρουμε αυτό το ματς, πάμε στους τέσσερις βαθμούς. Θέλω άλλη μια νίκη στην έδρα μου με Παναχαϊκή την τελευταία αγωνιστική, ώστε να πάω στους επτά βαθμούς. Και πιο πριν θέλω δύο ισοπαλίες ή μία νίκη στα δύο εκτός έδρας ματς με Ρουφ και Ηλιούπολη.


Δύσκολα αυτά.


Δύσκολα, αλλά εδώ ήρθα γιατί είμαστε για τα δύσκολα. Η Προοδευτική έχει μέταλλο.


Το όνειρό σου ποιο είναι για την καριέρα σου; Νέος είσαι.


Να φτάσω να προπονήσω ομάδα Σούπερ Λιγκ και ακόμα καλύτερα αυτή η ομάδα να είναι η πόλη μου, η Αναγέννηση Καρδίτσας, που δεν έχει παίξει ποτέ στην πρώτη κατηγορία.


Στον Φωστήρα φέτος έφτιαξες πολύ καλή ομάδα.


Πήγα στην 4η αγωνιστική στον Φωστήρα, η ομάδα είχε μόνο έναν βαθμό και ήταν τελευταία. Τελικά τερματίσαμε στο πρωτάθλημα στη 2η θέση.


Τι δίπλωμα προπονητή έχεις;


UEFA Α και είμαι στο UEFA PRO.


Δεν ήταν ρίσκο να αφήσεις τον Φωστήρα και να έρθεις στην Προοδευτική για τα μπαράζ, που είναι λίγες οι πιθανότητες πλέον για να ανέβει;


Βεβαίως ήταν ρίσκο. Αλλά μου αρέσει η πίεση, είναι παραγωγικό άγχος. Με τον Φωστήρα είχαμε τελειώσει τους αγώνες μας, είχε τελειώσει το πρωτάθλημα. Αν είχε κι άλλα ματς να παίξει, δεν θα τον εγκατέλειπα.


Πες τι έκανε η Προοδευτική στις δύο πρώτες αγωνιστικές των μπαράζ.


Έχασε στον Αγροτικό Αστέρα 1-0 και ήρθε 0-0 εντός έδρας με τον Μακεδονικό.


Αποτυχία.


Ε, αν δεν βάζεις ούτε ένα γκολ... Αν δεν νικάς ούτε στην έδρα σου… Έμεινε πίσω η ομάδα. Και είναι μία ομάδα που την έχει οργανώσει ο κ. Αραβαντινός πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα. Είναι ομάδα που αξίζει να βρίσκεται οπωσδήποτε στη Β’ Κατηγορία.

Σε γνώριζε προσωπικά ο Αραβαντινός;


Ως αντίπαλο με ήξερε, όταν εκείνος ήταν στο Κερατσίνι και εγώ ήμουν στον ΟΦ Ιεράπετρας. Είχαμε φτιάξει πολύ δυνατή ομάδα, είχαμε έρθει και 2-2 με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων μάς είχε ισοφαρίσει ο Παναθηναϊκός.


Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Προοδευτική;


Το ότι κάποτε έγινε πλαστικός ο αγωνιστικός χώρος για να μην υπάρχουν έξοδα συντήρησης. Το «κλουβί», αυτή η δυνατή έδρα, πρέπει να επιστρέψει σε φυσικό χλοοτάπητα.


Κυριακή πρωί έβαλες νωρίς την προπόνηση για να φύγεις σφαίρα ταξίδι για Λάρισα!


Για να δω από κοντά το ματς του επόμενου αντιπάλου μας, του Ηρακλή Λάρισας, με τον Μακεδονικό.


Θα αλλάξεις την τακτική της Προοδευτικής;


Σίγουρα θα υπάρξει διαφορετική τακτική προσέγγιση.


Τι είχες δει πριν;


Είχα δει μία ομάδα άτολμη, με λίγες επιθετικές ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, ενώ έχει έμπειρους παίκτες. Θέλω μία Προοδευτική που να πιέζει σε όλο το γήπεδο και να δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για γκολ.


Θα αλλάξουν παίκτες στην εντεκάδα;


Σίγουρα.


Πόσοι;


Θα γίνουν δύο με τρεις αλλαγές.


Πες μου για τον τελικό Κυπέλλου τώρα.


Αν βγάλουμε στην άκρη τα όσα τραγελαφικά είδαμε πάλι που σταμάταγε ο αγώνας, θεωρώ ότι δίκαια το πήρε ο Παναθηναϊκός. Έχει δυναμώσει ο Παναθηναϊκός, ήταν η πιο φορμαρισμένη ομάδα στα πλέι οφ, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία όταν τερματίζει τόσο πολλούς βαθμούς κάτω από τον μετριότερο Ολυμπιακό των τελευταίων χρόνων.


Ποιον παίκτη ξεχωρίζεις πιο πολύ στον Παναθηναϊκό;


Δεν ξεχωρίζω παίκτη, ξεχωρίζω τον προπονητή. Ο Γιοβάνοβιτς έχει φτιάξει ομάδα με σωστή τακτική προσέγγιση ανάλογα με τον αντίπαλο. Νίκησε τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη με διαφορετικό σχήμα και τον ΠΑΟΚ στον τελικό με διαφορετικό σχήμα. Μέσα σε λίγες μέρες δύο διαφορετικά σχήματα και διαφορετικές τακτικές προσεγγίσεις. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα του προπονητή.


Το πέναλτι ήταν αυστηρό;


Ότι το πόδι του αμυνόμενου βρίσκει το κεφάλι του επιτιθέμενου, το βρίσκει. Όμως είναι στην κρίση του διαιτητή αν πρέπει να δοθεί πέναλτι, διότι το κεφάλι κατεβαίνει πολύ χαμηλά.


Μπορεί ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει πρωτάθλημα του χρόνου;


Θεωρώ ότι είναι στον σωστό δρόμο, γιατί έχει φτιάξει ομάδα και έχει πολύ καλό προπονητή. Με λίγες ποιοτικές μεταγραφές θεωρώ ότι ναι. Δεν θα εκπλαγώ αν ο Παναθηναϊκός κυνηγήσει τον τίτλο.


Ο Ολυμπιακός πού χρειάζεται ενίσχυση;


Και στις τρεις γραμμές.


Και στα δύο πλάγια μπακ πρέπει να ενισχυθεί ή μόνο δεξιά;


Και στα δύο. Όταν εμείς μάθαμε με Γεωργάτο και Μαυρογενίδη και μετά από αυτούς ακολούθησαν κι άλλοι σπουδαίοι πλάγιοι μπακ που έβγαζαν σέντρες-ξυραφιές, δεν μπορείς να βλέπεις φέτος όλη τη χρονιά να μη βγαίνει μία καλή σέντρα. Μία σέντρα-ξυραφιά δεν βλέπαμε…


Στις εγκαταστάσεις του Φωστήρα προπονούνταν και οι ακαδημίες του Ολυμπιακού;


Ναι, οι δύο σύλλογοι έχουν επίσημη συνεργασία. Προπονούνταν η Κ19 του Ολυμπιακού, η Κ17 και η Κ15.


Έβλεπες τις προπονήσεις των μικρών του Ολυμπιακού;


Σχεδόν όλες. Έχω καλές σχέσεις με τους προπονητές του Ολυμπιακού, τους γνωρίζω. Θες να σου δώσω μία είδηση;


Το ρωτάς;


Στον Φωστήρα φέτος είχα έναν 17χρονο αριστεροπόδαρο στόπερ τρομερό, ο οποίος ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό.


Το όνομά του;


Σπύρος Χατζηκυριάκος. Αν τον πάρει ο Ολυμπιακός, σε τρία χρόνια θα είναι στην πρώτη ομάδα!


Τι στοιχεία έχει;


Ύψος 1,91 μ., καλή ταχύτητα για το ύψος του, αριστερό πόδι και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Είναι στυλ Σιόβα.


Τον έβαζες να παίζει;


Σε όλο τον β' γύρο τον είχα βασικό! Έβαλε και τρία γκολ από στατικές φάσεις. Και έχει μαγκιά αυτό το παιδί, έχει ποδοσφαιρικό θράσος.


Ο Μιλιβόγεβιτς θα ήταν μια καλή μεταγραφή αν γυρίσει πίσω;


Είναι στυλ Εμβιλά. Υπάρχει και ο Μπουχαλάκης. Δηλαδή ο Ολυμπιακός έχει τέτοιου στυλ παίκτη. Θεωρώ ότι άλλου στυλ παίκτες χρειάζεται στο κέντρο.


Δηλαδή;


Έναν Γκιγιέρμε. Και έναν Φορτούνη στα καλά του. Δύο τέτοια χαφ.