Μάκης Ιωαννίδης: «Ο Ηρακλής έμεινε ζωντανός»

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη δίνει στο «ΦΩΣ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΓΣ Ηρακλή, Μάκης Ιωαννίδης.

Μάκης Ιωαννίδης: «Ο Ηρακλής έμεινε ζωντανός»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

O Ηρακλής είναι στον δρόμο της επιστροφής και δίνει μία καταπληκτική συνέντευξη ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΓΣ Ηρακλή, Μάκης Ιωαννίδης, ο οποίος εκτιμάει το «ΦΩΣ». Έχω προλάβει τον Ηρακλή μεγάλο, έχω προλάβει τον Χατζηπαναγή και τους άλλους παικταράδες που είχε, αλλά πολλά από αυτά που λέει δεν τα ήξερα! Ο Ηρακλής είναι σε περιουσία ίσως ο πιο πλούσιος σύλλογος στην Ελλάδα! Διαβάστε τη συνέντευξη, θα μάθετε πολλά για αυτόν τον σύλλογο, που όπως και ο Άρης έχει μεγάλη ιστορία και ευλόγως ήθελαν κάποιοι στον ΠΑΟΚ να εξαφανιστούν αυτές οι ομάδες για να υπάρχει ένας μόνο στην πόλη. Μην ξεχνάμε ότι ο Άρης έφτασε μέχρι τη Γ’ Εθνική και ο Ηρακλής διαλύθηκε τελείως!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/7/2021

Είναι η ανάσταση του Ηρακλή;

Είναι η αναγέννηση του Ηρακλή, θα έλεγα καλύτερα, γιατί τέτοιες ομάδες δεν πεθαίνουν. Το πρόβλημα του Ηρακλή ήταν ότι ο ΓΣ είχε μπλοκαριστεί για χρόνια, καθώς είχαν φορτωθεί στον σύλλογο χρέη περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ! Λόγω προστίμων για εικονικά τιμολόγια. Είχε μπει λουκέτο στη λειτουργία του συλλόγου. Και από τη στιγμή που κλείνει η μάνα, κλείνουν τα πάντα!

Και πού βρίσκεστε τώρα, τι εξελίξεις υπάρχουν;

Η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια από ορισμένους ανθρώπους που μπήκαν στον Ηρακλή ήταν μεθοδική. Ο σκοπός ήταν να μπει σε τάξη ο σύλλογος. Έγιναν πολλές επαφές με την πολιτεία και κατάλαβαν οι πολιτικοί ότι κανείς δεν κέρδιζε από το λουκέτο στον Ηρακλή. Ο Ηρακλής είναι ίσως η πιο πλούσια ομάδα στην Ελλάδα σε περιουσία!

Τι έχει; Πες μου αναλυτικά.

Στο κέντρο της πόλης -μιλάμε για κέντρο Θεσσαλονίκης, καταλαβαίνεις την αξία- στους Χορτατζήδες ο Ηρακλής έχει 25 στρέμματα, όπου μέσα είναι το Ιβανώφειο και το Κατσάνειο και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα γήπεδο στίβου! Και δεν είναι μόνο αυτά. Έχει και 60 στρέμματα στη Μίκρα! Στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Εκεί είναι κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου στεγάζονται η ΠΑΕ και το προπονητικό κέντρο του Ηρακλή. Απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργηθεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ηρακλή.

Πώς μέτρησε αυτή η περιουσία στις επαφές της διοίκησης με το κράτος;

Λόγω χρεών αυτή η μεγάλη περιουσία ήταν μπλοκαρισμένη. Μέσα από τις επαφές με την πολιτεία βρέθηκε φόρμουλα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο σύλλογος και να παράγει έσοδα, να παίρνει το κράτος λεφτά από τη φορολογία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Πέρασε μια σημαντική τροπολογία στη Βουλή πριν από λίγο καιρό που ψηφίστηκε 300-0! Μέχρι και το ΚΚΕ την ψήφισε. Θα μπορέσει ο σύλλογος να αξιοποιήσει την περιουσία του και να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν.

Πες μου επώνυμους Ηρακλειδείς. Είναι πολλοί.

Είναι πολλοί, διότι παρά την εξαφάνιση του Ηρακλή και τη «γενοκτονία» που έγινε στη νέα γενιά, οι βέροι Θεσσαλονικείς, οι παλιοί Θεσσαλονικείς ήταν Ηρακλής. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να προωθήσει το κλάμα, την προσφυγιά, το λαϊκό στοιχείο, κέρδισε πολύ κόσμο τη δεκαετία του ’70, όπου τότε ξεπέρασε τον Άρη και είχε ομάδα που πήρε πρωτάθλημα και Κύπελλο και πήγαινε συνέχεια στους τελικούς. Εμείς δεν εκμεταλλευτήκαμε τους μεγάλους παίκτες που είχαμε και τον Χατζηπαναγή, πήραμε ένα Κύπελλο με τον Ολυμπιακό το 1976 στην Αθήνα, στο 4-4 που πήγε στα πέναλτι, αλλά δεν πήραμε πρωτάθλημα και χάσαμε μοιραίους τελικούς, όπως από την Καστοριά, όπως από τον ΟΦΗ. Πέντε τελικούς παίξαμε, έναν πήραμε μόνο. Ο Ηρακλής έχει φτάσει 16 φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου! Μόνο από το 1996 ως το 2004 έφτασε στα ημιτελικά οκτώ φορές!

Πες μου γνωστούς Ηρακλειδείς.

Πολλοί δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, ο τελευταίος ήταν ο Κοσμόπουλος, ο παρουσιαστής Αρναούτογλου, ο ηθοποιός Αθερίδης, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Σταρόβας, ο Ρέμος φυσικά. Η Άννα Μαρία Βέλλη από το «Survivor», η τραγουδίστρια Έλενα Παπαϊωάννου, ο μεγάλος τραγουδιστής Πασχάλης Τερζής, δεν είναι μόνο ο Ρέμος. Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Βάσει του καταστατικού του Ηρακλή ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου είναι πάντα ο εκάστοτε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης!

Κορυφαίοι παίκτες;

Ο Ηρακλής είναι η ομάδα του καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών όπως ψηφίστηκε, του Βασίλη Χατζηπαναγή. Είναι η ομάδα του Κωφίδη, του Παπαϊωάννου, του Αϊδινίου, του Μιχάλη Κωνσταντίνου, του Στολτίδη! Οι δύο από τις τρεις μεγάλες ομάδες των Αθηνών τώρα έχουν προπονητές που έπαιξαν μπάλα στον Ηρακλή! Ο Γιοβάνοβιτς του Παναθηναϊκού έπαιξε μπάλα στον Ηρακλή και ήταν τρεις φορές προπονητής μας! Ο Μιλόγεβιτς της ΑΕΚ έπαιξε μπάλα στον Ηρακλή.

Θέλω να μου δώσεις μια είδηση.

Θα σου τη δώσω. Ο Ηρακλής μην εκπλαγείτε αν φτιάξει πιο γρήγορα γήπεδο από τις άλλες ομάδες στη Θεσσαλονίκη! Ένας από τους ανθρώπους που μας έχουν βοηθήσει πολύ είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κύριος Ζέρβας. Και για να αναγεννηθεί ο σύλλογος και για να φτιάξει το γήπεδό του. Φυσικά η ιστορία του Ηρακλή είναι συνδεδεμένη με το Καυτανζόγλειο, αλλά δεν είναι δικό μας γήπεδο. Με την περιουσία που έχει ο σύλλογος και με τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα αυτή την εποχή για τέτοια έργα, ο Ηρακλής μπορεί να φτιάξει το γήπεδό του. Είναι χρυσή ευκαιρία.

Και θα γκρεμιστούν το Ιβανώφειο και το Κατσάνειο;

Ναι, μπορεί να γίνει η έδρα μας στους Χορτατζήδες που είναι κοντά στο Καυτανζόγλειο και θεωρούν αυτή την περιοχή οι Ηρακλειδείς φυσική τους έδρα. Και να φτιάξουμε στη Μίκρα ένα κλειστό για τα άλλα σπορ του συλλόγου. Υπάρχει εκεί πολύ μεγάλη έκταση του Ηρακλή. Ήδη επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί για αυτά τα έργα.

Την ποδοσφαιρική ομάδα ποιος θα την πάρει;

Η διοίκηση του ΓΣ Ηρακλή μιλάει με ενδιαφερόμενους. Ψάχνουμε την καλύτερη περίπτωση για να γίνει ο Ηρακλής ξανά στο ποδόσφαιρο μεγάλος. Το σίγουρο είναι ότι θα παίξουμε στη δεύτερη κατηγορία και ελπίζουμε να βρεθεί γρήγορα, ως τον Αύγουστο, δυνατός επενδυτής ώστε να φτιαχτεί σύντομα μια δυνατή ομάδα που θα διεκδικήσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Αλλιώς θα περιμένουμε και θα πάμε συντηρητικά, φτιάχνοντας τα θεμέλια μιας ομάδας σε υγιείς βάσεις με προσδοκία να πρωταγωνιστήσουμε λίγο αργότερα.

Πες μου για το ΑΦΜ της Τρίγλιας.

Η διοίκηση ήταν σε επαφές με διάφορες ομάδες για να βρεθεί η πιο ενδεδειγμένη λύση. Αποφασίστηκε λοιπόν να αγοραστεί το ΑΦΜ της Τρίγλιας με απόλυτη νομιμότητα και μάλιστα να ελέγχουμε και τον Ερασιτέχνη της Τρίγλιας ώστε να μην υπάρχει μελλοντικά κανένα πρόβλημα.

Με τι όνομα θα παίζει η ομάδα;

Ηρακλής Θεσσαλονίκης. Στα τυπικά θα υπάρχει και το όνομα της Τρίγλιας μέσα, αλλά στα χαρτιά μόνο. Μέσα σε μία μέρα βρέθηκαν 150.000 ευρώ από τον κόσμο του Ηρακλή που έδειξε τη δύναμή του! Μέσα σε μία μέρα 150.000 ευρώ μετρητά δεν είναι εύκολο σε τέτοια εποχή. Μονόδρομος για να λειτουργήσει ο Ηρακλής ήταν να αγοραστεί το ΑΦΜ μιας ομάδας.

Υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο του Ηρακλή ότι ο ΠΑΟΚ ήθελε να διαλυθούν και ο Άρης και ο Ηρακλής;

Το «μία πόλη μία ομάδα», που έλεγαν οι ΠΑΟΚτσήδες, το έχει απαντήσει ο κόσμος του Ηρακλή με το πανό «μία πατάτες μία τζατζίκι»! Αυτό που ονειρεύονταν κάποιοι δεν μπορεί να γίνει, γιατί εδώ δεν μιλάμε για μαγαζιά που κλείνουν. Εδώ μιλάμε για συλλόγους, για ιδέες, για ανθρώπους με αγάπη, για τους πατεράδες και τους παππούδες μας. Στην προσπάθεια ορισμένων για μονοκρατορία στη Θεσσαλονίκη, ο Ηρακλής έμεινε ζωντανός.

Γιατί πολλοί Ηρακλειδείς έχουν κόντρα με τον ΠΑΟΚ;

Ο Ηρακλής υποβιβάστηκε τρεις φορές στα χαρτιά, δηλαδή όχι για αγωνιστικούς λόγους, και τις τρεις φορές εμπλεκόταν ο ΠΑΟΚ! Η πρώτη ήταν το 1980, με τη δωροδοκία που δικαιώθηκε αργότερα ο Ηρακλής, αλλά είχε ήδη υποβιβαστεί και έπαιξε στη Β’ Εθνική. Η δεύτερη ήταν το 2011, όπου πάλι υποβιβάστηκε για πλαστή ενημερότητα και δεν στηρίχθηκε από τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, ενώ στηρίχθηκε μετά ο Παναθηναϊκός, αλλάξανε τον νόμο και σώθηκε ο Παναθηναϊκός. Η τρίτη ήταν το 2017, όπου μπορεί ο ΠΑΟΚ να ψήφισε λευκό, αλλά όλες οι ομάδες στις οποίες είχε επιρροή τότε, ονόματα ομάδων μη λέμε, όλοι οι σύμμαχοί του ψήφισαν να πέσει ο Ηρακλής.

Πες μου πράγματα για την αρχή της ιστορίας του Ηρακλή που δεν γνωρίζει ο κόσμος.

Ο Ηρακλής είναι η πιο παλιά ομάδα της Θεσσαλονίκης. Για αυτό τους οπαδούς του τους έλεγαν «μπαγιάτηδες», ήταν οι γηγενείς Θεσσαλονικείς. Ιδρύθηκε το 1908, επί οθωμανικής κατοχής της πόλης, και τα χρώματα ήταν μπλε και άσπρο λόγω Ελλάδας. Όμως ουσιαστικά ο σύλλογος ιδρύθηκε ακόμα πιο πριν, το 1899, ως Όμιλος Φιλόμουσων! Μάλιστα ο προάγγελος του Ηρακλή είναι η μόνη ελληνική ομάδα που πήρε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο ποδόσφαιρο! Το 1906 στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όχι ως Εθνική αλλά ως σύλλογος! Επίσης το πρώτο γκολ της Εθνικής Ελλάδας επί της Ιταλίας το 1931 το πέτυχε παίκτης του Ηρακλή! Ο μεγάλος σκόρερ του τότε, ο Ναχμία, ο οποίος ήταν Εβραίος.

Είχε πολλούς Εβραίους η πόλη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από την απελευθέρωση το 1912 από τους Οθωμανούς οι Εβραίοι ήταν η πλειοψηφία στην πόλη. Αλλά δεν ήξερα για αυτόν τον παίκτη.

Έτσι είναι, μπορείς να το ψάξεις. Ο Ηρακλής είναι από τα ιδρυτικά σωματεία της ΕΠΟ και της ΕΟΚ και του ΣΕΓΑΣ. Είχε το ρεκόρ εισιτηρίων για πολλά χρόνια, το 1971 σε ματς με τον Παναθηναϊκό κόπηκαν επισήμως πάνω από 45.000 εισιτήρια, με τον κόσμο να είναι στο γήπεδο 50.000! Το ρεκόρ αυτό για να σπάσει έπρεπε να χτιστεί το ΟΑΚΑ. Και επειδή λένε ότι το Καυτανζόγλειο γέμιζε από ΠΑΟΚτσήδες και Αρειανούς, να σου πω ότι εκείνη τη μέρα έπαιζαν ΠΑΟΚ - Άρης.

Θέλω να κλείσουμε με το πώς ονομάσατε τα δύο γήπεδα Ιβανώφειο και Κατσάνειο. Να μου στείλεις και φωτογραφίες.

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ και ο Γεώργιος Κατσάνης ήταν δύο ήρωες που προέρχονται από την οικογένεια του Ηρακλή. Ο Ιβάνωφ ήταν ο μεγαλύτερος σαμποτέρ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν κολυμβητής του Ηρακλή, πρωταθλητής, Ελληνοπολωνός. Εκπαιδεύτηκε από τους Βρετανούς σε ειδικές αποστολές. Έκανε απίθανα πράγματα, κολυμπούσε με νάρκες στην πλάτη και τις έβαζε στα πλοία των εχθρών. Είχε τη μεγαλύτερη αμοιβή επικήρυξης από τους Γερμανούς! Τον πρόδωσαν και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Πρέπει να σου πω ότι είμαστε σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση, όπου εκεί τον τιμάνε ως ήρωα, θα μας φτιάξουν μουσείο με έξοδα της πολωνικής κυβέρνησης! Έχουν βγάλει και γραμματόσημο του Ιβάνωφ. Θα μπει μάλιστα στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.

Ο Κατσάνης;

Ο Κατσάνης ήταν διοικητής-θρύλος των ελληνικών καταδρομών. Ήταν στην πρώτη γραμμή κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, σκοτώθηκε μαχόμενος και τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο πέρσι. Εστάλησαν για εξέταση DNA και αποδείχθηκε ότι ήταν αυτός. Κηδεύτηκαν τα οστά του πέρσι στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ήταν πρωταθλητής του Ηρακλή σε αγωνίσματα στίβου.