Περικλής Αμανατίδης: «Έχει δυναμική για πολύ ψηλά η Αναγέννηση Καρδίτσας»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» για την Αναγέννηση Καρδίτσας, ο «μετρ» των ανόδων σε ομάδες της Θεσσαλίας, Περικλής Αμανατίδης. 

Περικλής Αμανατίδης: «Έχει δυναμική για πολύ ψηλά η Αναγέννηση Καρδίτσας»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Αναγέννηση Καρδίτσας είναι δημοφιλής και ιστορική ομάδα. Βγήκε πρώτη στον όμιλό της στη Γ’ Εθνική και τώρα ξεκινάνε τα μπαράζ. Στο ματς που έκρινε την πρωτιά, μεταξύ ισόβαθμων, πήγαν εκδρομή στην έδρα που χρησιμοποίησε η ΑΕ Καρίτσας 400 οπαδοί της Αναγέννησης και, επειδή δεν τους άφηναν να μπουν στο γήπεδο εν μέσω κορονοϊού, είδαν το ματς από μια πλαγιά και φώναζαν συνθήματα! Η πλαγιά ήταν πολύ κοντά στις εξέδρες! Αθάνατο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελικά πήρε το διπλό η Αναγέννηση με τη βοήθεια των οπαδών της και παίζει εκείνη στα μπαράζ. Μίλησα με τον προπονητή της, τον έμπειρο Περικλή Αμανατίδη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/6/2021

Τυχαίο που τα τελευταία χρόνια είσαι συνεχώς σε ομάδες της Θεσσαλίας; Ολυμπιακός Βόλου, Τρίκαλα, Αναγέννηση Καρδίτσας;

Μπορεί και να ευθύνεται το ότι γνωρίζω το περιβάλλον και μου φαίνεται φιλικό. Έχουν μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο οι πόλεις της Θεσσαλίας. Έχω πετύχει ανόδους και με τον Ολυμπιακό Βόλου, και με τα Τρίκαλα, και με τη Νίκη Βόλου. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί με επιλέγουν εδώ.

Πες μου για τις δυνατότητες που έχει η ομάδα της Καρδίτσας.

Η Αναγέννηση εκπροσωπεί όχι μόνο μια ολόκληρη πόλη αλλά έναν ολόκληρο νομό εδώ. Είναι ιστορική ομάδα, έχει ζωή πάνω από έναν αιώνα. Έχει ακαδημίες, έχει βοηθητικά γήπεδα, είναι πολύ δημοφιλής στην πόλη. Έχει βγάλει γνωστούς παίκτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έχει δικό της προπονητικό;

Ναι, δικό της, με τρία γήπεδα πολύ ωραία. Εκεί στεγάζονται και οι ακαδημίες της. Έχει την υποδομή δηλαδή αυτή η ομάδα να φτάσει ψηλότερα.

Και τα τρία γήπεδα έχουν φυσικό χόρτο;

Ναι.

Δεν βρίσκεις εύκολα τέτοιες υποδομές στη Γ’ Εθνική.

Βεβαίως.

Πες μου για την εκδρομή που έκαναν οι οπαδοί της Αναγέννησης στο καθοριστικό ντέρμπι με την ΑΕ Καρίτσας στο Λιτόχωρο. Σε μια πλαγιά σκαρφάλωσαν 400 οπαδοί, επειδή δεν τους έβαζαν στο γήπεδο!

(Γελάει) Είναι η δυναμική της ομάδας που σου είπα! Ήταν κρίσιμο ματς, ήμασταν ισόβαθμοι με την Καρίτσα και παίζαμε στην έδρα της. Προτελευταίος αγώνας και όποιος νικούσε θα έβγαινε πρώτος στον όμιλο. Πήραμε το διπλό εμείς με τη βοήθεια των οπαδών μας. Δεν τους άφηναν να μπουν στο γήπεδο, αλλά βρήκαν τον τρόπο να συμπαρασταθούν στην ομάδα. Πήγαν στην πλαγιά που είναι κοντά στις εξέδρες, έβλεπαν από εκεί το ματς και δεν σταμάτησαν να φωνάζουν. Νικήσαμε 1-3. Πετύχαμε τον πρώτο στόχο που ήταν η πρωτιά στον όμιλο, τώρα θα τα δώσουμε όλα για τα μπαράζ.

Πες στον κόσμο πώς γίνονται τα μπαράζ, για όσους δεν ξέρουν.

Είναι οι δέκα πρώτοι από τους δέκα ομίλους της Γ’ Εθνικής. Χωρίζονται σε δύο ομίλους με πέντε ομάδες στον κάθε όμιλο, οι οποίες θα παίξουν μεταξύ τους τέσσερα ματς. Τα δύο εντός έδρας και τα δύο εκτός έδρας.

Με κλήρωση.

Ναι, με κλήρωση, ποια ματς θα είναι εντός και ποια θα είναι εκτός. Οι δύο πρώτοι από κάθε μίνι πρωτάθλημα θα ανέβουν στην καινούργια μεγάλη κατηγορία που θα γίνει με την αναδιάρθρωση, κάτω από τη Σούπερ Λίγκα.

Η Αναγέννηση Καρδίτσας τι πρόγραμμα έχει;

Εκτός έδρας θα παίξουμε με τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας και τον Διαγόρα Στεφανοβικείου.

Καλή ομάδα ο Ποσειδώνας Μηχανιώνας. Σάρωσε στον όμιλό του, πήρε εύκολα την πρωτιά.

Και εντός έδρας θα παίξουμε με τον Ορφέα Ξάνθης και τον Αχέροντα Καναλακίου.

Κακή ή καλή η κλήρωση;

Δεν υπάρχει κακή κλήρωση. Εσύ την κάνεις καλή ή κακή με την απόδοση που θα έχεις ως ομάδα.

Φαβορί υπάρχει;

Όχι.

Ποιον θεωρείς δυσκολότερο αντίπαλο;

Είναι όλες πρωταθλήτριες στον όμιλό τους. Αυτό δείχνει ότι είναι καλές ομάδες. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη χρονιά με τον κορονοϊό, όποιος βγήκε πρώτος στον όμιλό του έχει μέταλλο.

Ποιο είναι το ατού της δικής σου ομάδας; Πού στηρίζεσαι;

Στην ποιότητα των παικτών. Καθώς και στο ότι η ομάδα αυτή έχει πείρα σε δύσκολες δοκιμασίες.

Σε πόσες μέρες μέσα θα γίνουν τα μπαράζ;

Σε λιγότερο από έναν μήνα. Ένα ματς την εβδομάδα. Ξεκινάμε αυτή την Κυριακή.

Χρηματοδότης ποιος είναι στην Αναγέννηση Καρδίτσας;

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Νέο πρόσωπο;

Ναι, είναι καινούργιος στην ομάδα. Φέτος την πήρε.

Έχει λεφτά;

Ναι, έχει καλή τεχνική εταιρεία.

Γιατί έπεσε χαμηλά τα τελευταία χρόνια αυτή η ομάδα;

Από συγκυρίες. Είχε υποστεί μία μεγάλη τιμωρία, είχε πέσει χαμηλά και κόλλησε εκεί. Όμως έχει δυναμική και θα ανέβει πιο ψηλά.

Πώς βλέπεις το νέο εγχείρημα με τις δεύτερες ομάδες του Ολυμπιακού και των άλλων μεγάλων ομάδων;

Πολύ θετικό.

Γιατί;

Διότι οι μεγάλες ομάδες θα μπορέσουν να δουν κάποια ταλέντα τους σε συνθήκες ανταγωνισμού με άντρες, σε πιο σκληρό πρωτάθλημα από αυτό στην Κ21. Θα ενηλικιωθούν πιο γρήγορα.

Και θα φέρουν προβολή σε αυτό το πρωτάθλημα, αφού θα το παρακολουθούν και οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων.

Πολύ σωστό αυτό. Θα ενδιαφέρονται οι Ολυμπιακοί, οι Παναθηναϊκοί, οι ΑΕΚτσήδες, οι ΠΑΟΚτσήδες για τα ταλέντα στη β’ ομάδα τους. Επίσης, θα φέρουν στην κατηγορία έναν άλλον αέρα, μία καλύτερη οργάνωση.

Μπορεί να αντέξει το ελληνικό ποδόσφαιρο μία τεράστια κατηγορία με τόσες πολλές ομάδες; Θα είναι βιώσιμες;

Από ό,τι έχω καταλάβει, αυτή θα είναι μια μεταβατική περίοδος, διότι σε τρία χρόνια θα μειωθούν σε δεκαοκτώ οι ομάδες στη δεύτερη κατηγορία. Κάθε χρόνο θα πέφτουν πολλές ομάδες. Αν είναι βιώσιμο αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα βάλει η πολιτεία. Υπάρχει ήδη μια θετική κατεύθυνση με το μετοχικό κεφάλαιο που όρισαν, με την εγγυητική, με τον υποχρεωτικό αριθμό των Ελλήνων παικτών να είναι οι μισοί, αλλά δεν φτάνουν αυτά. Πρέπει να μπουν κι άλλα κριτήρια.

Όπως;

Τμήματα ακαδημιών, αριθμός μελών, βοηθητικά γήπεδα. Όλα αυτά είναι σημαντικά για το οικοδόμημα μιας ομάδας.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην περιοχή της Καρδίτσας;

Έχει ωραία μέρη εδώ. Γενικώς η Θεσσαλία έχει πολύ ωραίες περιοχές. Εδώ μπορείς να πας στη Λίμνη Πλαστήρα που είναι φανταστική, στην περιοχή του Μουζακίου, στον ορεινό όγκο της Αργιθέας. Ο νομός έχει ωραία ορεινά χωριά.

Τι πριμ θα δώσει ο χρηματοδότης αν ανέβετε;

Σίγουρα θα υπάρξει τόσο μεγάλος ενθουσιασμός αν η ομάδα ανέβει, που δεν θα αφήσει τους παίκτες χωρίς ανταμοιβή. Έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγάλα πράγματα για την ομάδα. Έχει όραμα και μάλιστα μεγάλο.

Μου είπαν για δύο καλούς ταλαντούχους που έχετε, τον Μπακαδήμα και τον Μπακρατσά.

Πράγματι, είναι νέοι στην ηλικία, ο ένας είναι κεντρικός αμυντικός από το Αγρίνιο και άλλος αριστερός χαφ και μπακ από την Καρδίτσα.

Και κλέβει την παράσταση ο Λώττας που είχε βγει από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού.

Ο Λώττας πριν από λίγο καιρό έβαλε γκολ πίσω από το κέντρο του γηπέδου! Ξέρει καντάρια μπάλα. Έχει τρομερή αίσθηση του παιχνιδιού, εξαιρετική τεχνική. Αλλά για να κάνεις καριέρα σε υψηλό επίπεδο χρειάζονται κι άλλα πράγματα.

Πόσες ανόδους έχεις κάνει ως προπονητής;

Δέκα!