Γ’ Εθνική: Ανάλυση των ομίλων, τα φαβορί, τα αουτσάιντερ, ο Ηρακλής, ο Πλατανιάς, ο Πανιώνιος...

Πρεμιέρα έχουμε στη Γ’ Εθνική (σε επτά από τους δέκα ομίλους), σ' ένα πρωτάθλημα που θα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Γ’ Εθνική: Ανάλυση των ομίλων, τα φαβορί, τα αουτσάιντερ, ο Ηρακλής, ο Πλατανιάς, ο Πανιώνιος...

Σέντρα θα γίνει σε επτά από τους δέκα ομίλους της Γ’ Εθνικής καθώς ο 5ος, 6ος και 10ος όμιλος θα ξεκινήσουν στις 18 Οκτωβρίου. Το φετινό πρωτάθλημα σίγουρα θα είναι με πολλές ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ευχή όλων είναι να πέσει κανονικά η αυλαία του. Το πρωτόγνωρο για το ποδόσφαιρο είναι ότι η σέντρα θα γίνει χωρίς την παρουσία θεατών και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στη σέντρα η Γ' Εθνική (πρόγραμμα)

Σίγουρα η απουσία φιλάθλων έχει φέρει μετρημένες κινήσεις στα μεταγραφικά των περισσότερων ομάδων, καθώς οι διοικήσεις δεν έχουν έσοδα από τα εισιτήρια και τις κάρτες διαρκείας. Οι παράγοντες προσπάθησαν κατά κύριο λόγο να ελέγξουν τα οικονομικά τους, ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Τη Γ’ Εθνική φέτος κοσμούν με την παρουσία τους ιστορικές ομάδες που έχουν περάσει από τα σαλόνια της πρώην Α’ Εθνικής,, όπως ), ο Ηρακλής (1ος όμιλος), Εδεσσαϊκός (2ος), Κασσιώπη (5ος), Εθνικός Πειραιώς, Προοδευτική, Φωστήρας, Πανιώνιος (6ος), ΠΑΟ Ρουφ (7ος), Ακράτητος, Πανελευσινιακός (8ος) και Πλατανιάς (10ος).

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Ο «γηραιός» παίρνει το … ρόπαλο

Στο συγκεκριμένο γκρουπ μετέχουν 16 σωματεία και ο τίτλος του φαβορί ανήκει στον Ηρακλή. Οι Θεσσαλονικείς έχουν πάρει αρκετούς πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές και υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Ακριτόπουλου θα προσπαθήσουν να κόψουν πρώτοι το νήμα του τερματισμού και να σφραγίσουν το εισιτήριο της ανόδου για την Φούτμπολ Λιγκ. Ανταγωνιστικές επίσης θα είναι οι ομάδες του Απόλλωνα Παραλιμνίου με τεχνικό τον Νίκο Καραμπετάκη και του Πανδραμαϊκού που έχει έτοιμη ομάδα από πέρσι και στο «τιμόνι» θα βρίσκεται ο Μπάμπης Καζεπίδης.

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Τον πρώτο λόγο ο Μακεδονικός

Ο δεύτερος όμιλος απαρτίζεται από 15 συνολικά ομάδες και πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο Μακεδονικός που κράτησε το περσινό ρόστερ και προχώρησε και σε αρκετές διορθωτικές κινήσεις στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Την τεχνική ηγεσία του συλλόγου έχει ο Ανδρέας Παντζιαράς. Ενισχυμένα παρουσιάζονται τα Γιαννιτσά που δείχνει να έχει υψηλές βλέψεις για τη νέα σεζόν. Στη συγκεκριμένη ομάδα τα ηνία του συλλόγου έχει ο Σταύρος Κωστογλίδης.

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Η επιστροφή της Αναγέννησης Καρδίτσας

Το συγκεκριμένο γκρουπ περιλαμβάνει 15 ομάδες με την Αναγέννηση Καρδίτσας να έχει ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχη για τη νέα σεζόν. Οι «κιτρινόμαυροι» κράτησαν τον περσινό κορμό, ενώ παράλληλα η διοίκηση ενίσχυσε το έμψυχο υλικό σε θέσεις που υπήρχαν κενά, με αποτέλεσμα ο τεχνικός, Μιχάλης Ζιώγας, να έχει φτιάξει ένα δυνατό σύνολο. Υπολογίσιμη δύναμη είναι και η ΑΕ Καρίτσας που δεν έκανε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της και έχει στον πάγκο του συλλόγου τον Αποστόλη Στύλο.

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Υψηλούς στόχους ο ΑΟ Υπάτου

Μόλις ένδεκα ομάδες έχει ο τέταρτος όμιλος και θα γίνει ένα μίνι πρωτάθλημα. Τον πρώτο λόγο εδώ έχει ο ΑΟ Υπάτου που είναι ένας από τους βασικότερους διεκδικητές για την άνοδο στη Φούτμπολ Λιγκ. Η ομάδα της έχει ενισχυθεί σημαντικά και με τον Παναγιώτη Τζαναβάρα στο «τιμόνι» της θα προσπαθήσει για την υπέρβαση. Το τελευταίο διάστημα σημαντικές μεταγραφές έχει κάνει και ο Φωκικός και η ομάδα της Άμφισσας θα είναι ένας αρκετά υπολογίσιμος αντίπαλος. Την τεχνική ηγεσία στο σύλλογο έχει ο Θωμάς Αναγνωστόπουλος.

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Η .. αδικημένη Αναγέννηση Άρτας

Με 14 ομάδες ο συγκεκριμένος όμιλος, καθώς με απόφαση της ΕΠΟ προστέθηκε και η Κασσιώπη. Η Αναγέννηση Άρτας, η οποία πέρσι έφτασε στη βρύση αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό, είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Την περσινή σεζόν, όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω κορονοϊου, οι «ασπρόμαυροι» ήταν στον τέταρτο όμιλο δύο βαθμούς πίσω από την ΑΕ Ποντίων Κοζάνης τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε και εκκρεμούσε το μεταξύ τους παιχνίδι στην Άρτα. Τελικά ίσχυσαν οι βαθμολογίες προ της διακοπής και προήχθη το συγκρότημα της Κοζάνης. Φέτος η Αναγέννηση θέλει να πάρει το … αίμα της πίσω και υπό τις οδηγίες του Τάσου Νταλάκα θα κυνηγήσει την άνοδο στη Φούτμπολ Λιγκ. Ενισχυμένος παρουσιάζεται και ο Αχέρων Καναλαλίου με νέο τεχνικό τον Βαγγέλης Τζιάρρα που είχε κάνει εξαιρετική δουλειά πέρσι στο Σούλι Παραμυθιάς.

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Γκρούπ με άμωμα … Σούπερ Λιγκ

Μπορεί η Σαντορίνη 2020 να κλήθηκε στο …. παρά πέντε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λίγκ, όμως η Ομοσπονδία συμπεριέλαβε στη θέση της τον ιστορικό Πανιώνιο και στο γκρουπ υπάρχουν και πάλι 11 σωματεία και έχει … άρωμα Σούπερ Λιγκ. Οι Νεοσμυρνιώτες έχουν κάνει αρκετές μεταγραφές, ενώ έχουν στον πάγκο τους τον Δημήτρη Κοροπούλη. Ανταγωνιστικές θα είναι επίσης οι ομάδες του Φωστήρα και της Ηλιούπολης. Στο «φονέα» τα ηνία έχει ο Πάρης Ανδράλας και οι «κιτρινόμαυροι» παρουσιάζονται ενισχυμένοι, όπως και η νεοφώτιστη Ηλιούπολη υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Τουμερκιώτη. Δυνατός θα είναι επίσης ο Εθνικός Πειραιώς του Μουράτ Σεροπιάν.

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Κούρσα για ΑΕ Κηφισιάς και ΠΑΟ Ρουφ

Στον όμιλο υπάρχουν 13 συνολικά σωματεία και τον πρώτο λόγο δύο αθηναϊκές ομάδες. Αρχικά η ΑΕ Κηφισιάς που κράτησε όλο σχεδόν το περσινό ρόστερ και πήρε 4-5 ποιοτικούς παίκτες, με τεχνικό το Νίκο Κούστα και στη συνέχεια ο ιστορικός ΠΑΟ Ρουφ που ενισχύθηκε σημαντικά, με πιο ηχηρή μεταγραφή αυτή τοη πολύπειρου Βαγγέλη Μάντζιου. Την τεχνική ηγεσία στους «ερυθρόλευκους» έχει ο Γιάννης Σιλεβίστας. Δυνατός δείχνει επίσης και ο Άγιος Ιερόθεος, με προπονητή τον Ισίδωρο Σταυριανό.

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Η εμπειρία του Αιολικού και η «σφήνα» από τον Πανελευσινιακό

Λίγες ομάδες στο συγκεκριμένο γκρουπ, καθώς μετέχουν μόλις 12 σωματεία. Συσπείρωση δυνάμεων έχει γίνει στον Αιολικό και δείχνει ότι θα είναι ένας από τους διεκδικητές για την κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα της Μυτιλήνης δεν προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο περσινό ρόστερ, κράτησε και τον ίδιο προπονητή (Βλάντιτσα Πέτροβιτς) και έχει τον πρώτο λόγο για την άνοδο. Σημαντικές προσθήκες έχει κάνει και ο Πανελευσινιακός, ο οποίος πρόσφατα άλλαξε προπονητή και την θέση του Σταύρου Ψιμουλάκη πήρε ο Θεόφιλος Καλύβας. Οι «σταχυοφόροι» έχουν θέσει ψηλά τον πήχη και θα προσπαθήσουν να βάλουν δύσκολα στην ομάδα της Μυτιλήνης.

9ος ΟΜΙΛΟΣ

Ψηλά ο πήχης από τον Ναυπακτιακό Αστέρα

Δεκατετρείς ομάδες από την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο, την Αιτωλοακαρνανία και την Κεφαλλονιά μετέχουν στον ένατο όμιλο. Εδώ την παράσταση στο μεταγραφικό παζάρι έχει κλέψει ο Ναυπακτιακός Αστέρας με τελευταίο απόκτημα τον Τεγούση. Η Ομάδα της έχει πληρότητα σε όλες τις θέσεις της ενδεκάδας και αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρωτάθλημα. Την τεχνική ηγεσία του συλλόγου έχει ο Δημήτρης Τομπάζης. Παραδοσιακή δύναμη στην κατηγορία είναι ο ΠΑΟ Βάρδας με προπονητή τον Μίκι Τσίρκοβτις, ενώ ανταγωνιστική αναμένεται να είναι και η Θύελλα Πατρών υπό τις οδηγίες του Σάκης Πεφάνη.

10ος ΟΜΙΛΟΣ

Θόλό το τοπίο στη «μάχη της Κρήτης»

Δεκαέξι συνολικά ομάδες θα λάβουν μέρος στη νέα … μάχη της Κρήτης με την παράσταση να κλέβει ο Πλατανιάς. Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν στο συγκεκριμένο όμιλο καθώς όλα τα παιχνίδια είναι ντέρμπι και έχουν ιδιομορφίες. Δυνατές θα είναι οι ομάδες του Ηροδότου με προπονητή το Νίκο Κουρμπανά, του Γιούχτα με τον Μηνά Πίτσο στον πάγκο του συλλόγου, και την Δαμάστα που θα κοουτσάρει ο Γιάννης Χατζησεβαστός.

Τι αναφέρει η προκήρυξη για άνοδο και υποβιβασμό

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, θα προβιβαστούν στη Football League οι τέσσερις (4) ομάδες, (οι δύο πρώτες κάθε ομίλου), που θα προκύψουν από το «ειδικό πρωτάθλημα». Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (04) ομάδες. Αν μία ή περισσότερες ομάδες που δικαιούνται να αγωνιστούν στην Football League παραιτηθούν για οποιανδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή δεν δηλώσουν συμμετοχή ή δεν λάβουν την απαιτούμενη για την συμμετοχή τους αδειοδότηση, ή αν μία ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβασθούν ομάδες από την Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία στη Football League δεν καταφέρουν να συστήσουν ΠΑΕ ή δεν λάβουν την προβλεπόμενη αδειοδότηση, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι τέσσερεις (04) αμέσως επόμενες ομάδες στην σειρά κατάταξης - μετά τον προβιβασμό των προβλεπόμενων - του ειδικού πρωταθλήματος και σύμφωνα με την σειρά κατάταξής τους και με τους ίδιους κανόνες, (Άρθρο 20 παρ. 10 του ΚΑΠ).

«Ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό στη Football League».

Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί «ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό των ομάδων στη Football League για την περίοδο 2021 - 2022 με τους εξής όρους:

α. θα πάρουν μέρος σε αυτό οι πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου κάθε ομίλου. Συνολικά θα πάρουν μέρος δέκα (10) ομάδες.

β. Θα σχηματιστούν δύο (2) όμιλοι των πέντε (5) ομάδων ο καθένας ως εξής:

Θα γίνει κλήρωση και θα μπουν σε μία κληρωτίδα και τα δέκα (10) σωματεία – πρωταθλητές. Τα πέντε (05) πρώτα σωματεία που θα κληρωθούν θα απαρτίζουν τον ένα όμιλο και τα υπόλοιπα πέντε (05) σωματεία θα απαρτίζουν τον άλλο όμιλο.

γ. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν θα είναι διπλοί (εντός – εκτός έδρας). Συνολικά θα διεξαχθούν δέκα (10) αγωνιστικές σε κάθε όμιλο.

δ. Οι δύο (2) πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης κάθε ομίλου θα προβιβαστούν στη Football League για την περίοδο 2021 - 2022. Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) ομάδες.

Παραμονή στη Γ΄ Εθνική/Υποβιβασμός στις ΕΠΣ

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, οι ομάδες που θα παραμείνουν στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία για την περίοδο 2021 – 2022, είναι αυτές που θα καταλαμβάνουν ανά όμιλο τις κάτωθι θέσεις:

Στους ομίλους 1ο και 10ο, θα παραμείνουν από την 2η θέση έως και την 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι ομάδες που θα καταλαμβάνουν από την 10η θέση και κάτω θα υποβιβαστούν στην Α΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της οικείας ΕΠΣ.

Στους ομίλους 2ο,3ο,4ο, 5ο,6ο,7ο 8ο και 9ο, θα παραμείνουν από την 2η θέση έως και την 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι ομάδες που θα καταλαμβάνουν από την 9η θέση και κάτω θα υποβιβαστούν στην Α΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της οικείας ΕΠΣ.