Καραβάς: Το ταξίδι ξεκίνησε!

Μετά τις συνεχείς άκαρπες προσπάθειες, ο ΑΟ Καραβάς πέτυχε τον διακαή στόχο του και από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται πρώτη φορά στην ιστορία του στη Γ' Εθνική.

Καραβάς: Το ταξίδι ξεκίνησε!

Επιτέλους… Γ’ Εθνική. Μετά τις συνεχείς άκαρπες προσπάθειες, ο ΑΟ Καραβάς πέτυχε τον διακαή στόχο του και από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται πρώτη φορά στην ιστορία του σε εθνικές κατηγορίες. Την τελευταία πενταετία οι άνθρωποι του συλλόγου άλλαξαν πολλά πράγματα, τόσο σε αγωνιστικό όσο και διοικητικό επίπεδο. Έριξαν χρήμα, δούλεψαν αρκετά και με «όπλο» τη χημεία αλλά και το σωστό πλάνο σμίλευσαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία του ΑΟΚ. Η Παλαιά Κοκκινιά γιορτάζει λοιπόν για το καμάρι της και ο ποδοσφαιρικός Πειραιάς βλέπει ακόμα μια ομάδα να γιγαντώνεται, έτοιμη να διαφημίσει το προϊόν της ΕΠΣ Πειραιά. Βέβαια τώρα αρχίζουν οι περιπέτειες και τα εμπόδια θα είναι περισσότερα. Μάλιστα η νέα διοίκηση και ο πρόεδρος, Σαράντος Ευσταθόπουλος, που πήρε τη σκυτάλη από τον Χρήστο Σκανδάλη, είναι αισιόδοξοι πως θα βγάλουν εις πέρας αυτή τη νέα αποστολή. Ήρθαν για να μείνουν και θα το αποδείξουν!

Το Κύπελλο ήταν η αρχή

Για να πετύχεις τους στόχους σου χρειάζεται δουλειά, υπομονή, σωστές επιλογές και σίγουρα πίστη στο πλάνο. Και στον Καραβά το τελευταίο ήταν αυτό που τον οδήγησε στη Γ’ Εθνική. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2017 οι «κυανόλευκοι» τερματίζουν 3 βαθμούς πίσω από την Οδηγήτρια και χάνουν στο… νήμα το παιχνίδι-μπαράζ με το Κερατσίνι. Η ποδοσφαιρική άνοδος όμως του ΑΟΚ είχε ήδη ξεκινήσει. Την αμέσως επόμενη σεζόν ο σύλλογος διανύει μία από τις καλύτερες χρονιές της ιστορίας του. Όχι απλώς γιατί στο πρωτάθλημα έχει (πάλι) πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά γιατί συμμετέχει στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣ Πειραιά, με αντίπαλο τον Εθνικό. Και εκεί έγινε το θαύμα! Ο Καραβάς κερδίζει 1-0 το φαβορί και κατακτά τον πρώτο τίτλο. Αυτό ήταν το έναυσμα για τα όσα ακολούθησαν. Τη σεζόν 2018-2019 ο ΑΟΚ χάνει ξανά την πρώτη θέση στις λεπτομέρειες από την ΑΕ Μοσχάτου, σε ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα. Παρότι ο στόχος της ανόδου δεν επιτεύχθηκε, άπαντες ήξεραν πως αργά ή γρήγορα η ομάδα θα έπαιρνε το εισιτήριο για τη Γ’ Εθνική.

Μάχη, κορονοϊός και…δικαίωση!

Η ποδοσφαιρική χρονιά που πέρασε στιγματίστηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, που διέκοψε κάθε αθλητική δραστηριότητα (επαγγελματική και ερασιτεχνική), λίγο έλειψε να στοιχίσει στον Καραβά. Οι «κυανόλευκοι» ήταν το πρώτο φαβορί στον 2ο όμιλο της Α’ ΕΠΣΠ πριν από τη σέντρα του πρωταθλήματος. Σε έναν δύσκολο όμιλο, με Αίαντα Σαλαμίνας και Αμπελακιακό, ο ΑΟΚ είχε τον πρώτο λόγο, ωστόσο στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε ο Καραβάς ήταν δύο βαθμούς πίσω από τον Αίαντα, με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει τον συμπολίτη Αμπελακιακό, ενώ την αμέσως επόμενη αγωνιστική θα έπαιζε τον τίτλο στον Ρέντη κόντρα στην ομάδα της Παλαιάς Κοκκινιάς. Η εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα μας σταμάτησε τα πάντα και η ΕΠΣΠ αποφάσισε να ορίσει πρωταθλητές. Από τη μία η απόφαση αυτή ήταν λογική (η υγεία πάνω απ’ όλα), από την άλλη στις τάξεις του Καραβά επικρατούσε στενοχώρια, πικρία και αδικία. Η αντίδραση της διοίκησης ήταν άμεση, ζητώντας από την Ένωση να αποστείλει αίτημα στην άρχουσα ποδοσφαιρική αρχή. Εν τέλει, στις 19 Ιουνίου ο ΑΟΚ δικαιώνεται. Η ΕΠΟ στέλνει στη Γ’ Εθνική την 3η καλύτερη ομάδα από τις Ενώσεις. Το όνειρο της παρέας που διοικούσε τον σύλλογο, αλλά και των φιλάθλων, γίνεται πραγματικότητα. Ο Καραβάς πρώτη φορά στην ιστορία του θα αγωνιστεί σε εθνική κατηγορία.

Ευσταθόπουλος: «Πρόκληση η Γ’ Εθνική»

Μετά την αλλαγή της σκυτάλης στον προεδρικό θώκο, ο Σαράντος Ευσταθόπουλος αναλαμβάνει τον Καραβά σε μία κρίσιμη καμπή. Η ομάδα βρίσκεται στη Γ’ Εθνική και εκείνος μαζί με τη διοίκηση καλούνται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες επιτυχίες τον ΑΟΚ. Ο νεαρός και φιλόδοξος ηγέτης του Καραβά έκανε λόγο για δικαίωση, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους προκατόχους του.

Χαρούμενος με την εξέλιξη και την άνοδο;

«Και ποιος δεν θα ήταν... Η συμμετοχή του ΑΟ Καραβά στη Γ’ Εθνική κατηγορία αποτελεί ιστορική επιτυχία και δικαίωση του 93χρονου συλλόγου μας, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση για διοίκηση, παίκτες και φιλάθλους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί οι πιο ένδοξες σελίδες του συλλόγου, μέχρι τις επόμενες φυσικά, αρχής γενομένης από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πειραιά το 2018».

Νέος πρόεδρος και η ομάδα στη Γ’ Εθνική. Ακούγεται ωραίο…

«Φυσικά. Εμείς ως νέα διοίκηση θα κάνουμε ό,τι κρίνεται απαραίτητο προκειμένου η ομάδα μας να είναι ανταγωνιστική και να διαγράψει μια αξιοπρεπέστατη πορεία στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αντάξια της μακρόχρονης ιστορίας της».

Δύσκολο πρωτάθλημα, ποιο είναι το πλάνο;

«Ήδη έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ του ΑΟ Καραβά, με την καθοδήγηση πάντα του προπονητή μας κ. Βασιλειάδη, που τον εμπιστευόμαστε απόλυτα και ο οποίος σηκώνει το μεγάλο βάρος της προετοιμασίας της ομάδας. Παράλληλα με τα αγωνιστικά ζητήματα, καλούμαστε να δώσουμε οριστική λύση και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως το γηπεδικό, για το οποίο επίσης είμαστε αρκετά αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Ενώ δίνουμε και ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω ανάπτυξη των ποδοσφαιρικών ακαδημιών μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η νέα γενιά ποδοσφαιριστών, που γαλουχείται με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος, αποτελεί τη μεγαλύτερη υπεραξία για κάθε ομάδα».

Άρα, δεν είστε περαστικοί...

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στην πρωτόγνωρη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, διατηρώντας στο ακέραιο τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τον σύλλογο από το 1927, έτος ιδρύσεως του ΑΟ Καραβά. Και επειδή αν δεν θυμόμαστε και δεν τιμούμε την ιστορία και το παρελθόν μας δεν προβλέπεται να έχουμε και λαμπρό μέλλον, σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ για ακόμη μια φορά σε εκείνους που κράτησαν την ομάδα όρθια στα «πέτρινα» χρόνια, αλλά και σε εκείνους που την αναγέννησαν κυριολεκτικά, γράφοντας τον ΑΟ Καραβά με χρυσά γράμματα στην ιστορία του πειραϊκού ποδοσφαίρου ~και όχι μόνο».

Μιλάτε για την παρέα που «ανέστησε» τον σύλλογο;

«Αναφέρομαι σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους φίλους, τους παίκτες, τους προπονητές και τις διοικήσεις που στάθηκαν διαχρονικά στο πλευρό του συλλόγου, αλλά θα μου επιτρέψετε μια ειδική αναφορά σε λίγα συγκεκριμένα πρόσωπα. Τον ιστορικό πρόεδρο της ομάδας για αρκετές δεκαετίες Γρηγόρη Βαλαβάνη, τον πρώην ποδοσφαιριστή και πρόεδρο, που κράτησε ζωντανό το όνειρο και την ομάδα στα «πέτρινα» χρόνια, Τάσο Ελευθεράκη μαζί με τη σύζυγό του Σούλα, τον πρώην αρχηγό και πρόεδρο της ομάδας Στάθη Ευσταθόπουλο, που αναδιοργάνωσε τον σύλλογο, το μακροβιότερο μέλος του ΔΣ Δημήτρη Μέγγουλη και φυσικά το δίδυμο που αναγέννησε την ομάδα και την οδήγησε στις μεγάλες επιτυχίες, τον απερχόμενο πρόεδρο Χρήστο Σκανδάλη και τον αφανή ήρωα και υποστηρικτή της ομάδας Ιωσήφ Ρούσσο, οι οποίοι με προσωπικές θυσίες κατέστησαν τον ΑΟ Καραβά πρωταγωνιστή στην ελίτ του πειραϊκού ποδοσφαίρου, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Πειραιά το 2018 και φυσικά την άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία το 2020».

Τι θέλετε να φέρει η καινούργια σεζόν;

«Εύχομαι η νέα σεζόν να μας βρει όλους υγιείς και στο γήπεδο, καθώς, όπως γνωρίζουμε, οι συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως λόγω κορονοϊού δεν είναι και οι ευκολότερες, ενώ δεν αποκλείεται να ζήσουμε ακόμα ένα «ποδοσφαιρικό λοκντάουν» το προσεχές φθινόπωρο, κάτι που όλοι απευχόμαστε. Εμείς στον ΑΟ Καραβά προχωρούμε με αισιοδοξία, βάζοντας στόχο να καταφέρουμε για ακόμα μια φορά το ακατόρθωτο!»

Βασιλειάδης: «Ένα μικρό θαύμα»

Ένας από τους βασικούς συντελεστές της εκπληκτικής πορείας, αλλά και της μεγάλης επιτυχίας, ήταν ο τεχνικός Λευτέρης Βασιλειάδης. Ο πολύπειρος κόουτς, με θητεία σε Γ’ και Β’ Εθνική, κάθισε στην άκρη του πάγκο το καλοκαίρι του 2019, έχοντας αποστολή την κορυφή. Η πανδημία του κορονοϊού λίγο έλειψε να στοιχίσει στον Καραβά το πρωτάθλημα, όμως τελικά τα κατάφερε. Ο ίδιος μίλησε στο «ΦΩΣ» για την ιστορική άνοδο, έκανε λόγο για θαύμα, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των παραγόντων του συλλόγου. Αρχικά είπε:

«Είναι ένα μικρό θαύμα. Η ομάδα πριν από μερικά χρόνια είχε παραδώσει τη σφραγίδα της. Με το μεράκι κάποιων παραγόντων όμως την ενεργοποίησε ξανά. Ιδίως ο πρώην προπονητής ο Γιώργος Βοδινός, ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Σκανδάλης, ο Βαγγέλης Βρεκούσης και ο Ιωσήφ Ρούσσος στήριξαν την ομάδα και την έφεραν στον δρόμο των επιτυχιών. Ο Καραβάς γράφει ιστορία και του αξίζει. Αυτό οφείλεται στο οικογενειακό κλίμα. Άπαντες έχουν σκύψει πάνω από τον σύλλογο και λύνουν τα προβλήματά τους όλοι αγαπημένοι, με γνώμονα το καλό της ομάδας. Έτσι ήρθα και εγώ στην παρέα, είδα τη δουλειά, το πλάνο και τη θέλησή τους και είναι τιμή μου που ήμουν προπονητής σε αυτό το τεράστιο βήμα».

Αναφορικά με τις διαφορές τοπικού και Γ’ Εθνικής, ο Βασιλειάδης εστίασε στη λειτουργία, τονίζοντας: «Πρέπει να φύγουμε από τη νοοτροπία του τοπικού και να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Αν καταφέρουμε και σταθούμε σε υψηλά στάνταρ τότε θα πετύχουμε πολλά. Προτεραιότητα έχει η ομάδα, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό για να έχουμε και πιθανότητες. Σίγουρα χρειαζόμαστε και έμπειρους ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν τη Γ’ Εθνική. Εμείς ως σύλλογος πρέπει να προφυλάξουμε και να διαφημίσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν κοροϊδεύουμε κανέναν, θέλουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να ευχαριστηθούμε την κατηγορία, έχοντας παράλληλα και πλάνο. Να δίνουμε χαρά και θέαμα σε όσους θα πληρώνουν εισιτήριο».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απουσία του κόσμου λόγω των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό: «Η απουσία του κόσμου θα είναι περίεργο γεγονός. Σίγουρα θα μας φανεί παράξενο. Θα είναι ένα άχρωμο και άοσμο προϊόν, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Θα είμαστε όλοι στον ίδιο παρονομαστή. Το θέμα είναι να μην έχουμε διακοπές και αύξηση των κρουσμάτων ~καταλαβαίνουν όλοι πως με τέτοια δεδομένα θα σταματήσουμε ξανά και είναι κάτι που δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση».

Τέλος, μίλησε για το πλάνο των «κυανόλευκων» και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία:«Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα με πλάνο. Ένα κράμα με έμπειρους και νεαρούς, ταλαντούχους παίκτες. Θέλουμε να έχουμε μια συνέχεια. Δεν πρέπει να αλλάζουμε κάθε χρόνο ρόστερ. Όπως και στο τοπικό, έτσι να λειτουργήσουμε και στη Γ’ Εθνική. Με μεθοδικότητα και μεράκι! Θέλω να ευχαριστήσω το ΔΣ, τους ποδοσφαιριστές μου, οι οποίοι πέρασαν δύσκολη σεζόν και φτάσαμε στον στόχο, τη διοίκηση, την κ. Νανά Γιανναδοπούλου, τους φροντιστές, όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία. Επίσης, τρεις ανθρώπους που έχουν δώσει τα πάντα στον Καραβά και τους ήξερα από πριν: τον Χρήστο Σκανδάλη, τον Βαγγέλη Βρεκούση και τον Ιωσήφ Ρούσσο. Επίσης θέλω να αφιερώσω την άνοδο στον γαμπρό μου που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο, στον προσωπικό μου φίλο τον Αργύρη Δαμόπουλο και στον εκλιπόντα πρόεδρο της ομάδος, Τάσο Ελευθεράκη».

Σκανδάλης: «Είμαι εδώ για την ομάδα»

Η στήλη φυσικά δεν θα μπορούσε να μην επικοινωνήσει και με τον ισχυρό άνδρα του Καραβά. Εκείνον που μαζί με μια παρέα φρόντισαν να κάνουν τον ΑΟΚ δύναμη στο πειραϊκό ποδόσφαιρο. Ο Χρήστος Σκανδάλης μίλησε στο «ΦΩΣ» για την ιστορική επιτυχία, την αλλαγή στη θέση της προεδρίας, αλλά και για τη νέα σεζόν στη Γ’ Εθνική. Αρχικά είπε:

«Ξεκινήσαμε και ασχοληθήκαμε με την ομάδα για να μη διαλύσει. Θέλαμε απλώς να τη φροντίσουμε, γιατί ήταν ο σύλλογος της γειτονιάς. Όλα τα άλλα ήρθαν από μόνα τους. Μέχρι τότε που καταλάβαμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Τότε άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο δουλεύαμε. Το συναίσθημα παρέμεινε. Ξεκινήσαμε και δουλέψαμε σε επαγγελματικά πρότυπα όταν καταλάβαμε πως μπορούμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Τέσσερα χρόνια στερηθήκαμε τον τίτλο, αλλά ευτυχώς το πανηγυρίσαμε φέτος. Κάποιοι παράγοντες έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά εφέτος θα ανεβαίναμε όπως και να είχε. Νιώθουμε ανακούφιση και δικαίωση».

Ακολούθως στάθηκε στην αλλαγή σκυτάλης, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον Σαράντο Ευσταθόπουλο: «Ήταν μια περίοδος δύσκολη για μας. Όσο για μένα και την αλλαγή προεδρίας, ήταν μια στιγμή απογοήτευσης. Προσπαθούσα να πετύχω τον στόχο, αλλά δεν τα κατάφερνα. Θεώρησα πως με κάποιον άλλον ηγέτη ίσως να άλλαζε η τύχη. Η επίτευξη της ανόδου φυσικά και δεν είναι προσωπική επιτυχία. Όλοι μας δουλεύαμε με μεράκι. Ήμασταν οικογένεια και αυτό μας βοήθησε αρκετά. Ο νέος πρόεδρος είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, είναι τεχνοκράτης, έχει ασχοληθεί με τα κοινά και ήταν η κατάλληλη στιγμή να δώσω τη σκυτάλη. Η ομάδα δεν τελείωσε για μένα. Εδώ είμαι και θα τη στηρίζω. Για εμάς ο Καραβάς είναι οι φίλοι μας, η γειτονιά μας, ένα κομμάτι από τη ζωή μας».

Όσο για το πρωτάθλημα που έρχεται, είπε: «Κάνουμε τεράστια προσπάθεια. Η διαφορά τοπικού και Γ’ Εθνικής είναι μεγάλη. Κάνουμε το αδύνατο δυνατό. Χτίζουμε με πλάνο. Είναι σαν να είμαστε στη Γ’ κατηγορία. Το πρόβλημα είναι το γήπεδο, αλλά σύντομα θα τελειώσει και αυτό, έχω τις διαβεβαιώσεις. Δεν έχουμε το άγχος του πρωταθλητισμού ,αλλά θα φτιάξουμε σύνολο αξιόμαχο. Δεν θα τα παρατάμε ποτέ. Θα κάνουμε τα πάντα για είμαστε ανταγωνιστικοί. Σεμνά και ταπεινά.

Την άνοδο την αφιερώνουμε στον Τάσο Ελευθεράκη και στην οικογένειά του. Τα βλέπει από ψηλά και χαίρεται!».