Football League: Ζητείται προοπτική

Απαιτείται σοβαρότητα και σταθερότητα στην αναδιάρθρωση των κατηγοριών,  Football League, B΄, Γ΄Εθνικής

 Football League: Ζητείται προοπτική

Σημαντική ημέρα η σημερινή (27/3) για τους εν Ελλάδι ποδοσφαιρόφιλους. Τις πραγματικές… μπαλαδόφατσες, αυτούς που απολαμβάνουν την παρακολούθηση ενός αγώνα τοπικού πρωταθλήματος στη γειτονιά τους τα πρωινά του Σαββάτου μέχρι και τις λαμπερές παραστάσεις σε επίπεδο Champions League τα βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης. Ακόμα ένας πόλος δράσης ξεκλειδώνει για λογαριασμό τους, με την έναρξη του πρωταθλήματος της Football League, που επίσημα ανοίγει σήμερα αυλαία στο Πανθεσσαλικό στάδιο ανάμεσα στη Νίκη Βόλου και στο Αιγάλεω.

Υπό την τηλεοπτική στέγη της ΕΡΤ και αυτό τα πρωτάθλημα, ώστε να μετριάζεται η πικρία των οπαδών που ακόμα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν από τις κερκίδες τις αγαπημένες τους ομάδες. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες, αφού εκτός από τις δύο προαναφερθείσες θα έχουν την τιμητική τους στους τρεις μήνες που θα διαρκέσει η σεζόν-εξπρές και άλλοι λαοφιλείς σύλλογοι όπως η Καλλιθέα, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Πανσερραϊκός, η Καλαμάτα, η Βέροια, η Καβάλα, η Ρόδος.

Κόντρα στα δυσοίωνα επιδημιολογικά δεδομένα που κρατούν στον πάγο πλήθος εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η μπάλα αντιστέκεται και εξακολουθεί να κυλά στο χορτάρι. Με τις δύο πρώτες κατηγορίες εδώ και καιρό σε φουλ δράση και με ιδιαίτερη ανταπόκριση στο τηλεοπτικό φίλαθλο κοινό. Την τρίτη κατηγορία να παίρνει σήμερα εκκίνηση και τη ΓΕθνική να ακολουθεί στις 4 Απριλίου. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει ένας φίλαθλος εκτός από τη διαρκή αγωνιστική δράση που θα απολαύσει μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η σεζόν στις δύο κατηγορείς που ξεκινούν τώρα;

Να μην τα κάνουν πάλι… ρόιδο οι πολιτικοί προϊστάμενοι του αθλητισμού. Να δοθεί επιτέλους μια λογική και σε βάθος χρόνου λύση σε ό,τι αφορά τη σύνθεση και διάρθρωση των κατηγοριών. Η εν αναμονή αναδιάρθρωση που θα λάβει χώρα μετά το τέλος της περιόδου να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς, το οποίο δεν θα αλλάξει με το που θα αλλάξει και ο υπουργός Αθλητισμού.

Φυσικά να περιμένει κάποιος συναίνεση από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αποτελεί ουτοπία. Ας φροντίσουν ωστόσο οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα στη δεδομένη χρονική συγκυρία να προωθήσουν σχέδιο το οποίο θα έχει λογική, βιωσιμότητα, θα υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων και δεν θα αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς και αλλαγές στον επόμενο υπουργό που θα θέλει να αφήσει το… στίγμα του.

Η κατάργηση της Football League είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι. Η επαναδημιουργία παλιάς καλής Β’ Εθνικής σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια επίσης αποτελεί κοινό αίτημα όλων των συμμετεχόντων. Και από εκεί και πέρα λιγότεροι όμιλοι στη Γ’ Εθνική, με ομάδες που θα μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την παρουσία τους σε εθνική κατηγορία.

Κριτήρια συμμετοχής για τις τρεις κατηγορίες που θα σχηματιστούν. Όσοι τα πληρούν να παίρνουν εκκίνηση, όσοι δεν μπορούν να μην ξεκινούν, έτσι απλά. Όλα αυτά πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων. Τόσο απλά αλλά και τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν επί σειρά ετών σε μια χώρα που… λατρεύει να νομοθετεί με αστερίσκους και γκρίζες ζώνες, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει και να προχωρά σε «διορθωτικές κινήσεις» κατά το δοκούν.