Στα... άδυτα του Μολινό - Βόλτα στο γήπεδο της Γουλβς που θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό (vid)

Μια βόλτα στο Μολινό, το γήπεδο της Γουλβς με την ξεχωριστή ιστορία, που θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό.

Στα... άδυτα του Μολινό - Βόλτα στο γήπεδο της Γουλβς που θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό (vid)

Τεράστιο δεν το λες, όμως πρόκειται για γήπεδο με ιστορία και αίγλη. Το «Μολινό» ή «Μολινιού» αν προτιμάται είναι το γήπεδο της Γουλβς, χωρητικότητας 32.050 θεατών.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αγγλικό γήπεδο, που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πει κανείς πως προκαλεί φόβο στον Ολυμπιακό με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται.

Κατασκευάστηκε το 1889, ενώ ανακατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1991 και το 1993. Θεωρείται το πρώτο γήπεδο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για χρήση από ομάδα ποδοσφαιρικής λίγκας. Ένα από τα πρώτα βρετανικά γήπεδα, στα οποία τοποθετήθηκαν προβολείς, συγκεκριμένα το 1950.

Κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στάδια της Αγγλίας. Το ρεκόρ προσέλευσης ήταν 61.315 θεατές, σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος κατά της Λίβερπουλ στις 11 Φεβρουαρίου 1939. Με την τοποθέτηση καθισμάτων, η χωρητικότητα περιορίστηκε. Το πρώτο μέρος ανακαίνισης που έγινε το 2012 είχε ως αποτέλεσμα η χωρητικότητα να είναι 32.050 θέσεις. Με το δεύτερο και το τρίο μέρος που αναβλήθηκαν, η χωρητικότητα επρόκειτο να ξεπεράσει τις 38.000 θέσεις ενώ υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο να φτάσει τις 50.000 θέσεις.

Προς στιγμήν, οι επόμενες φάσεις του έργου αναβλήθηκαν καθώς αποφασίστηκε να δαπανηθούν τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί γι' αυτό το σκοπό στις ακαδημίες του συλλόγου.

Το στάδιο βρίσκεται στην άκρη της περιφερειακής οδού της πόλης και θεωρείται ένα περίφημο κτίσμα κυρίως λόγω του μεγέθους του σε μια περιοχή με χαμηλότατα κτίρια.

Το όνομα Molineux προέρχεται από τον Benjamin Molineux, έναν επιτυχημένο τοπικό έμπορο ο οποίος, το 1744, αγόρασε γη στην οποία έκτισε το Molineux House που αργότερα μετατράπηκε στο ξενοδοχείο Molineux. Το κτήμα αγοράστηκε το 1860 από τον Ε. ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος το μετέτρεψε σε πάρκο αναψυχής ανοιχτό στο κοινό. Το Molineux Grounds, όπως ονομάστηκε, περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων, όπως ένα παγοδρόμιο, έναν ποδηλατόδρομο, μια λίμνη με βάρκες και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Η έκταση πέρασε στην ιδιοκτησία του ζυθοποιείου του Northampton το 1889 για το νοικιάσει η ομάδα Wolverhampton Wanderers (Γουλβς). Το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος διοργανώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1889 σε μια νίκη επί της Νορτς Κάουντι με 2-0 μπροστά σε 4.000 φιλάθλους. Η Γουλβς αγόρασε το γήπεδο το 1923 για 5.607 λίρες.