Europa League: Στο… πιάτο οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού!

Μία παρουσίαση της εφετινής πορείας των 16 πιθανών αντιπάλων του Ολυμπιακού στην φάση των «32» του Europa League, πριν την κλήρωση της Δευτέρας (16/12) στη Νιόν της Ελβετίας

Europa League: Στο… πιάτο οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού!

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την κλήρωση της φάσης των «32» του Europa League την προσεχή Δευτέρα. Μία κλήρωση που φυσικά έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στα Κύπελλα Ευρώπης, Ολυμπιακός, θα μάθει τον αντίπαλό του στον δρόμο για την πρόκριση στους «16» του θεσμού.

Τι θα βρουν μπροστά τους οι «ερυθρόλευκοι» και πόσο εύκολο θα είναι το έργο τους στην συνέχεια της διοργάνωσης; Ας δούμε αναλυτικότερα τι έχουν κάνει οι πιθανοί αντίπαλοι των Πειραιωτών τόσο στην Ευρώπη όσο και στο πρωτάθλημα λίγο πριν την κλήρωση στη Νιόν της Ελβετίας.

Ο Άγιαξ κατάφερε την περσινή αγωνιστική περίοδο να φτάσει ως τα ημιτελικά του Champions League, ωστόσο την εφετινή σεζόν δεν ευτύχησε τουλάχιστον να περάσει από την φάση των ομίλων και να κρατήσει ζωντανό το όνειρό του για μία ανάλογη ευρωπαϊκή πορεία. Ο «Αίαντας», που τερμάτισε τρίτος στο γκρουπ με μόλις έναν πόντο λιγότερο από Βαλένθια και Τσέλσι, σαφώς αποδυναμώθηκε το καλοκαίρι έπειτα από την αποχώρηση μεγάλων του «αστεριών». Παρόλα αυτά, παραμένει πάντα επικίνδυνος αντίπαλος, κάτι που του έδειξε και με την πορεία του στα «σαλόνια». Υπενθυμίζεται πως και στο ολλανδικό πρωτάθλημα παραμένει στην κορυφή και έχει υποστεί μόλις μία ήττα σε 16 ματς.

Η Ίντερ είναι από τις ομάδες που κάθε σύλλογος στην φάση των «32» του Europa League θα προτιμούσε να αποφύγει. Οι «νερατζούρι» είναι πρωτοπόροι στο Καμπιονάτο έχοντας αφήσει πίσω τους την πρωταθλήτρια Γιουβέντους, αλλά στη φάση των ομίλων του Champions League τα έκαναν… μαντάρα στην τελευταία αγωνιστική και απέτυχαν να πάρουν την πρόκριση για τους «16». Υπενθυμίζεται πως αποκλείστηκαν έπειτα από την ήττα με 2-1 στην έδρα τους από την Μπαρτσελόνα, η οποία είχε παραταχθεί με πολλούς νεαρούς και αναπληρωματικούς παίκτες και τον Μέσι εκτός αποστολής.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει περάσει εφέτος αρκετά σκαμπανεβάσματα. Τα αρνητικά της αποτελέσματα στο πρωτάθλημα είχαν δώσει αρχικά τροφή στις φήμες περί απόλυσης του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ από την τεχνική της ηγεσία, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι «κόκκινοι διάβολοι» εντυπωσίασαν κυρίως με τις νίκες επί Τότεναμ και Σίτι και επέστρεψαν στο «κόλπο» για μια θέση στην πρώτη τετράδα της Πρέμιερ Λιγκ που οδηγεί του χρόνου στο Champions League. Στον όμιλο του Γιουρόπα Λια η αγγλική ομάδα πήρε άνετα την πρόκριση και την πρωτιά.

Η Άρσεναλ από την πλευρά της προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της έπειτα από την απόλυση του Ουνάι Έμερι από την τεχνική ηγεσία. Οι «κανονιέρηδες» βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο υπό την καθοδήγηση του υπηρεσιακού Φρέντι Λιούνγκμπεργκ. Στο Europa League έκαναν τα εύκολα δύσκολα στις τελευταίες αγωνιστικές αλλά πήραν τελικά την πρωτιά, ενώ στο πρωτάθλημα βρίσκονται στην ένατη θέση της βαθμολογίας και μετρούν μόλις μία νίκη στα τελευταία οκτώ παιχνίδια τους.

Η Σάλτσμπουργκ άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην φάση των ομίλων του Champions League και παρότι πάλεψε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για να προκριθεί στους «16» τελικά δεν τα κατάφερε. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι είχε απέναντί της τις Νάπολι, Λίβερπουλ! Μεγάλο αστέρι της ομάδας και «πονοκέφαλος» για τις αντίπαλες άμυνες ο επιθετικός της Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος πέτυχε 8 γκολ στο γκρουπ του Champions League και μοιραία αποτελεί «μήλον της Έριδος» για ουκ ολίγους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι

Μόνο μία ήττα υπέστη η Σεβίλλη στην φάση των ομίλων του Europa League και αυτή στην τελευταία αγωνιστική από τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο, σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, μιας και οι δύο ομάδες είχαν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στους «32». Οι Ανδαλουσιάνοι πρωταγωνιστούν εφέτος όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ισπανία, αφού βρίσκονται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Πριμέρα Ντιβιζιόν με τρεις πόντους λιγότερους από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης (σ. έχουν ένα ματς λιγότερο, το μεταξύ τους την Τετάρτη).

Στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα του ισπανικού πρωταθλήματος βρίσκεται η Εσπανιόλ. Στην Ευρώπη όμως οι Καταλανοί όχι μόνο πέρασαν στους «32» του Europa League, αλλά τερμάτισαν και πρώτοι στο γκρουπ. Η πορεία τους στην συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού πέρα από την ευρωπαϊκή τους πορεία θα πρέπει να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος και στο πρωτάθλημα ώστε να μην κινδυνέψουν με υποβιβασμό.

Την μοναξιά της κορυφής στον βαθμολογικό πίνακα του πορτογαλικού πρωταθλήματος απολαμβάνει η Μπενφίκα. Το όνειρό της όμως και για πρόκριση στους «16» του Champions League την εφετινή σεζόν αποδείχτηκε απατηλό. Οι «αετοί» έχασαν το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση στον πόντο από την δεύτερη Λιόν και πλέον θα είναι μία από τις πιθανές αντιπάλους του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League. Σημειώνεται επίσης πως η Μπενφίκα έχει μόνο μία ήττα και 12 νίκες στα 13 ματς του εφέτος στο πρωτάθλημα, με τους Κάρλος Βινίτσιους και Πίτσι να βγάζουν… μάτια εφέτος και να μοιράζονται την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ στο πρωτάθλημα με εννέα γκολ.

Η Πόρτο κατάφερε στην τελευταία αγωνιστική με τη νίκη επί της Φέγενορντ να πάρει την πρωτιά στον έβδομο όμιλο που την έφερε εκ των πιθανών αντιπάλων του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League. Οι «δράκοι» ηττήθηκαν σε δύο ματς στο γκρουπ τους και υπέπεσαν και σε μία ισοπαλία, αλλά τις τελευταίες αγωνιστικές «ξύπνησαν» και πήραν τα θετικά αποτελέσματα και την πρόκριση. Στο πρωτάθλημα είναι δεύτεροι και στο -4 από την πρωτοπόρο Μπενφίκα.

Οι αήττητες και οι μεγάλες εκπλήξεις

Η άλλη πορτογαλική ομάδα τώρα, η Μπράγκα, στο πρωτάθλημα έχει απομακρυνθεί από τις πρώτες θέσεις και είναι έβδομη στην σχετική κατάταξη, ωστόσο στο Europa League άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Όχι μόνο προκρίθηκε ως πρώτη από το γκρουπ της, αλλά ολοκλήρωσε και αήττητη τις υποχρεώσεις της στον όμιλο.

Μία ακόμα ομάδα που δεν υπέστη ούτε μία ήττα στο γκρουπ της στο Europa League ήταν και η Γάνδη, η οποία είχε τρεις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες στον όμιλό της και εξασφάλισε την πρωτιά. Στο βελγικό πρωτάθλημα βέβαια η κατάσταση δεν είναι ανάλογη, αφού είναι δεύτερη στον βαθμολογικό πίνακα με επτά πόντους λιγότερους από την Κλαμπ Μπριζ, η οποία έχει και ματς λιγότερο.

Η Λίντσερ ήταν μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της εφετινής φάσης των ομίλων του Europa League. Σε έναν όμιλο με αντιπάλους την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, την Αϊντχόφεν κλαι την Ρόζενμποργκ εξασφάλισε την πρόκριση μέσω της πρώτης θέσης έχοντας γνωρίσει μόνο μία ήττα στα έξι παιχνίδια του γκρουπ. Στο πρωτάθλημα της Αυστρίας βρίσκεται στην δεύτερη και στο -2 από την Σάλτσμπουργκ, η οποία είναι αήττητη σε 17 ματς.

Άλλη πολύ μεγάλη έκπληξη (ίσως η μεγαλύτερη) ήταν η παρουσία της Μπασακσεχίρ στην φάση των «32» του Europa League. Ο τουρκικός σύλλογος έκανε το «μπαμ» στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων και κέρδισε 2-1 την Γκλάντμπαχ στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να πάρει αυτή το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση και να αποκλείσει τον σύλλογο της Γερμανίας – οποίος μάλιστα στην Μπουντεσλίγκα είναι πρώτος και στο +7 από την Μπάγερν. Στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας η Μπασακσεχίρ μοιράζεται την τρίτη θέση με την Τραμπζονσπόρ και απέχει μόλις τέσσερις πόντους από την πρωτοπόρο Σίβασπορ.

Στην λίστα και αυτές...

Οι δύο νίκες της Σέλτικ επί της Λάτσιο στον πέμπτο όμιλο του Europa League έβαλαν γερές «βάσεις» για την είσοδό της στους «32» του θεσμού και στη συνέχεια οι πρωταθλητές Σκωτίας απλώς… τελείωσαν την δουλειά και τερμάτισαν στην πρώτη θέση του γκρουπ τους. Οι Καθολικοί βρίσκονται και στην κορυφή της Πρέμιερ Σκωτίας, παρά την αγωνιστική άνοδο της Ρέιντζερς, και οδεύουν προς την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου στην κατηγορία.

Μόλις δύο ήττες έχει γνωρίσει η Μάλμε από τον περασμένο Σεπτέμβρη σε όλες τις διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα απέχει μόλις έναν πόντο από την πρωτοπόρο Τζουργκάρντεν, ενώ στην Ευρώπη εξασφάλισε την πρωτιά στο γκρουπ της στο Europa League και πέρασε στους «32».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και όσον αφορά την Βασιλεία. Από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου ο σύλλογος της Ελβετίας έχει υποστεί τρεις ήττες σε όλες τις διοργανώσεις και στο πρωτάθλημα βρίσκεται στο -1 από την πρωτοπόρο Γιούνγκ Μπόις, ενώ στον όμιλο του Europa League εξασφάλισε σχετικά εύκολα την πρωτιά που της χάρισε την είσοδό της στην επόμενη φάση.