Ατρόμητος και ευρωπαίος…

Τα δυτικά προάστια από το βράδυ της Τετάρτης 18/04 γιορτάζουν μια ακόμα έξοδο του Ατρομήτου στην Ευρώπη και το fosonline καταγράφει τις συμμετοχές της ομάδας του Περιστερίου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ατρόμητος και ευρωπαίος…

Η νίκη της ΑΕΚ επί της ΑΕΛ στο κύπελλο Ελλάδος έδωσε ευρωπαϊκό εισιτήριο στον Ατρόμητο.

Η επισφράγιση μιας εκπληκτικής πορείας στο πρωτάθλημα της Super League ήρθε μέσω του... κυπέλλου Ελλάδος για τους Περιστεριώτες, αφού τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο ΠΑΟΚ που θα παίξουν στον τελικό έχουν ήδη μια θέση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της νέας σεζόν.

Η νίκη της ΑΕΚ λοιπόν δίνει την ευκαιρία στην ομάδα των νοτίων προαστίων να φορέσει ξανά το ευρωπαϊκό της κοστούμι και να προσπαθήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της να συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League.

Ο Ατρόμητος ήταν φέτος μακράν η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Ήταν το κλαμπ που κοίταξε στα μάτια τους μεγάλους, αυτή που μπήκε «σφήνα» ανάμεσά τους μέχρι και για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Μια ομάδα που δείχνει συνέπεια στην πορεία της, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από τη χρονιά που ανέβηκε ξανά στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή τη σεζόν 2005 - 2006 κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο και να εκπροσωπήσει τη γειτονιά του Περιστερίου στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ο Ατρόμητος αποκλείστηκε σε διπλούς αγώνες από τη Σεβίλλη η οποία τελικά κατέκτησε το κύπελλο UEFA. Οι Ισπανοί κέρδισαν αρχικά στη Ριζούπολη με 2-1 και στη συνέχεια πήραν νέα νίκη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» με 4-0.

Το θαύμα των τεσσάρων συνεχόμενων συμμετοχών

Ακολουθεί μια περίοδος έξι ετών κατά την οποία η ομάδα περιορίζεται στις ελληνικές διοργανώσεις, όμως η σεζόν 2012 - 2013 βάζει ξανά τους «γαλανόλευκους» στον ευρωπαϊκό χάρτη. Ο Ατρόμητος κληρώνεται στα playoffs του Europa League με την αγγλική Νιουκάστλ με τις δύο ομάδες να κοντράρονται στον πρώτο αγώνα στο Περιστέρι. Το τελικό 1-1 έδωσε τελικά προβάδισμα στους Βρετανούς οι οποίοι στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» παίρνουν τη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Βούσκιτς και έτσι οι Περιστεριώτες αποχαιρετούν τη διοργάνωση.

Όμως η επόμενη σεζόν τους βρίσκει ξανά στα playoffs της διοργάνωσης, αυτή τη φορά κόντρα στην Ολλανδική Αλκμάαρ. Οι αντίπαλοι της ελληνικής ομάδας παίρνουν νίκη με 3-1 στο Περιστέρι, ενώ η ρεβάνς αποδεικνύεται επεισοδιακή αφού ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη. Στις 29 Αυγούστου του 2013 ο Ατρόμητος κέρδιζε 1-0 μέσα στην Ολλανδία (σκόρερ ο Παπαδόπουλος), όμως το παιχνίδι διεκόπη στο 60' εξαιτίας φωτιάς στο γήπεδο που στη συνέχεια εκκενώθηκε. Την επόμενη μέρα ο Καραγκούνης στο 75' έκανε το 2-0 όμως οι παίκτες του Γιώργου Παράσχου που ήταν τότε ο προπονητής του Ατρομήτου δεν ολοκλήρωσαν το θαύμα κι έτσι είπαν και πάλι αντίο στη διοργάνωση χωρίς να έχουν προκριθεί στους ομίλους.

Παρ' όλα αυτά η ομάδα των δυτικών προαστίων δεν το έβαλε κάτω και το επόμενο καλοκαίρι έκανε πάλι ταξίδι στην Ευρώπη. Επόμενος σταθμός το Σεράγεβο το οποίο αντιμετωπίζει στον β' προκριματικό γύρο, με τον Ατρόμητο να παίρνει νίκη με 2-0 όμως εκτός έδρας μια εβδομάδα αργότερα γνωρίζει την πιο πικρή ήττα στην ευρωπαϊκή του ιστορία, με τους αντιπάλους του να κερδίζουν 3-1 στο Περιστέρι και να παίρνουν αυτοί το εισιτήριο για τα playoffs.

Μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη τρεις και ήρθε η πρόκριση!

Η πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση έρχεται ένα χρόνο αργότερα. Ο Ατρόμητος μετέχει ξανά στον Γ' προκριματικό του Europa League, αυτή τη φορά με αντίπαλο την ΑΙΚ Στοκχόλμης. Ο Μιχάλης Γρηγορίου γίνεται ο πρώτος προπονητής που καταφέρνει να πανηγυρίσει ευρωπαϊκή πρόκριση αφού κερδίζει στη Σουηδία με με 3-1, ενώ στη ρεβάνς παίρνει και νέα νίκη με 1-0. Στον επόμενο γύρο ωστόσο πέφτει πάνω στη Φενέρμπαχτσε που τότε είχε στο ρόστερ της μεγάλα αστέρια του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου και με δύο ήττες (1-0 στην Τουρκία και 3-0 στο Περιστέρι) χάνει ξανά την πρόκριση για τους ομίλους.

Έπειτα από δύο σεζόν αποχής, ο Ατρόμητος ετοιμάζεται να φορέσει ξανά την ευρωπαϊκή του εμφάνιση. Αυτή τη φορά όλοι στα δυατικά προάστια ευελπιστούν ότι με τον Νταμίρ Κάναντι καθοδηγητή θα έρθει και η ώρα που το Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου θα ανοίξει τις πόρτες του και για αγώνα ομίλων. Είτε γίνει έτσι, είτε δεν τα καταφέρει, το γεγονός ότι ο Ατρόμητος βρίσκεται σταθερά στις ομάδες που αγωνίζονται με στόχο την Ευρώπη δεν θα αλλάξει. Απλά, μια συμμετοχή στο Europa League θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις μετοχές της ομάδας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.