Όταν η Ντιναμό Κιέβου μοίραζε γούνες στους διαιτητές στο ματς με τον Παναθηναϊκό...(vid)

Η ιστορία με τις γούνες χρονολογείται από το 1995 αλλά γίνεται ξανά επίκαιρη τώρα που ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Κίεβο για τη ρεβάνς με τη Ντιναμό Κιέβου.

Όταν η Ντιναμό Κιέβου μοίραζε γούνες στους διαιτητές στο ματς με τον Παναθηναϊκό...(vid)

Ήταν η σεζόν 1995-96... Φάση των ομίλων. Στον ίδιο όμιλο με τη Ντιναμό Κιέβου είναι ο Παναθηναϊκός, η Πόρτο και η Ναντ. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα στο Κίεβο από την ουκρανική ομάδα (που τότε είχε στις τάξεις της Σεφτσένκο και Ρεμπρόφ) με 1-0 (61΄Κοσόφσκι).

Κι ενώ η αποστολή των πράσινων πακετάρει για να φύγει από το Κίεβο γίνεται γνωστή η καταγγελία του Ισπανού διαιτητή του αγώνα, Αντόνιο Λόπεθ Νιέτο, ότι δύο μέλη της διοίκησης της Ντιναμό είχαν προσπαθήσει να τον δωροδοκήσουν. Η ΟΥΕΦΑ απέβαλε την ουκρανική ομάδα και τη θέση της πήρε η Άαλμποργκ.


Στο μεταξύ η έρευνα της ΟΥΕΦΑ έφερε στο φως τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Η έκθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ανέφερε:

Την προηγουμένη του αγώνα, τον διαιτητή και τους επόπτες υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο μάνατζερ της Ντιναμό Κιέβου κ. Αλεξάντερ Μπάκσι. Στη συνέχεια, αντί να πάνε κατευθείαν στο ξενοδοχείο, πήγαν σ' ένα κατάστημα με είδη δώρων, όπου οι διαιτητές αγόρασαν κάποια αναμνηστικά. Έπειτα πήγαν σε κάποιο χώρο, άμεσα συνδεδεμένο με το σύλλογο της Nτιναμό, όπου τους έγινε επίδειξη με γούνες και ύστερα μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο.

Ενώ ο διαιτητής βρισκόταν στο δωμάτιό του, άκουσε ένα κτύπημα στην πόρτα. Άνοιξε και ένας άγνωστος άνδρες του άφησε δύο τσάντες. Περίπου στις 19.00, οι διαιτητές πήγαν για δείπνο με τη συνοδεία των Βασίλι Μπάμπιτσουκ, αντιπροέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ουκρανικής ομοσπονδίας, Ιγκόρ Σούρκις, γενικού γραμματέα της Ντιναμό, Εβγκένι Πασούτιν, μέλος του συμβουλίου της Ντιναμό, Αλεξάντερ Μπάκσι, μάνατζερ της Ντιναμό και Ελένα Νεσάεβα, διερμηνέα.

Πριν το δείπνο, ο διαιτητής ζήτησε να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της ΟΥΕΦΑ και του είπαν ότι θα συναντηθούν αργότερα στο επίσημο δείπνο. Οι διαιτητές μεταφέρθηκαν σ' ένα εστιατόριο στο δάσος, όπου δείπνησαν. Μετά το δείπνο, ο κ. Λόπεθ - Νιέτο, μαζί με τον δεύτερο επόπτη κ. Τσιρίνο, παρέμειναν στο τραπέζι, ενώ ο αναπληρωματικός διαιτητής κ. Πράδος και ο πρώτος επόπτης κ. Γκιράλντεθ, πήγαν σε διπλανό δωμάτιο για να παίξουν μπιλιάρδο.

Ο κ. Μπάμπιτσουκ πλησίασε το τραπέζι και γνωστοποίησε στον διαιτητή, ότι ο κ. Ιγκόρ Σούρκις ήθελε να μιλήσει μαζί του σ' ένα άλλο δωμάτιο. Ο κ. Λόπεθ Νιέτο πήγε στο δωμάτιο, όπου ο κ. Σούρκις του έδειξε ένα κομμάτι χαρτί με την ακόλουθη φράση στα ισπανικά: "ANTONIO - VICTORIA - DYNAMO - 300.000 USD PARA USTED" ("Αντόνιο - νίκη - Ντιναμο - 30.000 δολ. για σας")

Αναστατωμένος από την κίνηση αυτή, ο διαιτητής προσπάθησε να πάρει το χαρτί, όμως ο κ. Ιγκόρ Σούρκις το τράβηξε. Ο κ. Λόπεθ - Νιέτο, δήλωσε στους παράγοντες του συλλόγου, ότι επρόκειτο να ενημερώσει τους εκπροσώπους της ΟΥΕΦΑ και ζήτησε να επιστρέψει αμέσως στο ξενοδοχείο. Οι παράγοντες της Ντιναμό, επανειλημμένα ζήτησαν συγνώμη από τον κ. Λόπεθ - Νιέτο.

Στο ξενοδοχείο ο κ. Λόπεθ - Νιέτο ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της ΟΥΕΦΑ κ. Φάνλερ και τον παρατηρητή διαιτησίας κ. Μπόσκοβιτς για το περιστατικό, παρουσία των δύο εποπτών και του αναπληρωματικού διαιτητή.

Την ημέρα του αγώνα οι διαιτητές, παρουσία των εκπροσώπων της ΟΥΕΦΑ, τράβηξαν κάποιες φωτογραφίες από τις γούνες που αναφέρθηκαν πιο πάνω και στη συνέχεια ο κ. Φάνλερ επέστρεψε τις δύο τσάντες με τις γούνες στον κ. Μπάμπιτσουκ.

Από την πλευρά της η Ντιναμό, αρνήθηκε την κατηγορία και έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της εκδοχή για το επεισόδιο με τις γούνες... «Πρόκειται για συνωμοσία» δήλωσε ο ο Ιγκόρ Σούρκις, αδελφός του προέδρου του κλαμπ, Γκριγκόρι Σούρκις. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Ντιναμό, Αλέξι Σεμενένκο, υποστήριζε: «Πρόκειται για προβοκάτσια. Δεν είμαστε σε θέση να δούμε, ποιος και γιατί, κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Τίποτε απ' όσα είπε ο διαιτητής δεν ισχύει. Υποβάλαμε ήδη έφεση και περιμένουμε το αποτέλεσμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε την αθωότητά μας».

Η Ντιναμό ισχυριζόταν ότι ο διαιτητής ζήτησε τις γούνες, περιμένοντας ότι θα του τις κάνουν δώρο. Όταν είδε το λογαριασμό (σημ: 30.000 δολάρια) που δεν μπορούσε να πληρώσει, επέστρεψε τις γούνες και μίλησε για δωροδοκία.

Η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε την Ντιναμό με αποβολή από το Champions League εκείνης της σεζόν και της επέβαλε τριετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ταυτόχρονα τιμώρησε με ισόβιο αποκλεισμό τον Ιγκόρ Σούρκις και τον Βασίλ Μπάμπιτσουκ.

Αργότερα αναιρέθηκε ο αποκλεισμός των Ουκρανών παραγόντων. Ο Γκρικόρι Σούρκις έγινε πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας το 2000 και έμεινε στο πόστο αυτό μέχρι το 2012. Ο Ιγκόρ Σούρκις είναι πρόεδρος της Ντιναμό από το 2002 μέχρι σήμερα...