Λιτόφτσενκο: «Kαθόλου απλό τo έργο της Ντιναμό απέναντι στον Ολυμπιακό»

Ο Γκενάντι Λιτόφτσενκο μίλησε στο ΦΩΣ για την αναμέτρηση ανάμεσα σε Ντιναμό και Ολυμπιακό. Ο πρώην ερυθρόλευκος άσος θεωρεί ότι το 2-2 του πρώτου αγώνα δεν εξασφαλίζει τους συμπατριώτες του.

Λιτόφτσενκο: «Kαθόλου απλό τo έργο της Ντιναμό απέναντι στον Ολυμπιακό»

Ανοιχτή θεωρεί την πρόκριση στους «16» του Europa League ο Γκενάντι Λιτόφτσενκο και δίνει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας στον Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι το σκορ της πρώτης αναμέτρησης φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση για τον στόχο την Ντιναμό Κιέβου.

Ο αγαπημένος «Λίτο» των οπαδών του Ολυμπιακού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (όταν αποκτήθηκε από την Ντιναμό Κιέβου στην οποία είχε παίξει νωρίτερα για μία τριετία), θα είναι παρών αύριο το βράδυ στο «Ολιμπίσκι» για να παρακολουθήσει από κοντά τη μεγάλη κόντρα των δύο σημαντικών συλλόγων στους οποίους αγωνίστηκε στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του.

Το «ΦΩΣ» επικοινώνησε με τον 55χρονο πλέον Ουκρανό προπονητή, ο οποίος αυτή την περίοδο δεν βρίσκεται σε κάποιον πάγκο, αλλά έχει πάντοτε συνεργασία και στενές σχέσεις με την ομάδα του Κιέβου. Ζητώντας την άποψή του για τον αυριανό επαναληπτικό, αλλά και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το παιχνίδι οι συμπατριώτες του.

«Παρά το γεγονός ότι με το 2-2 η Ντιναμό θεωρητικά έχει τον πρώτο λόγο και εξυπηρετείται για την πρόκριση ακόμη και με ισόπαλο αποτέλεσμα, πιστεύω ότι δεν θα έχει καθόλου απλό έργο απέναντι στον Ολυμπιακό. Αυτό φάνηκε και από το πρώτο παιχνίδι, το οποίο είχα την ευκαιρία να δω από την τηλεόραση.

Η Ντιναμό είχε προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός αξιοποίησε την ικανότητα των παικτών του και κάποια αμυντικά προβλήματα της ουκρανικής ομάδας, με συνέπεια να πάρει το προβάδισμα. Σίγουρα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι οι παίκτες του γύρισαν αρκετά στο δεύτερο ημίχρονο, δεν ρίσκαραν όσο θα μπορούσαν και τελικά το πλήρωσαν με την ισοφάριση».

Φάνηκε κάπως παράξενο στον παλιό άσο της Εθνικής Ουκρανίας το γεγονός ότι οι παίκτες της Ντιναμό παρουσιάστηκαν στο Φάληρο με πολλές δυνάμεις;

«Όχι γιατί έκαναν καλή προετοιμασία στην Ισπανία και γενικά γνωρίζουν πώς να επιστρέφουν στη δράση σωστά έπειτα από τη χειμερινή διακοπή. Πίεσαν καλά μέχρι το τέλος του αγώνα και στο δεύτερο ημίχρονο είχαν τον έλεγχο και την επιμονή να πετύχουν το δεύτερο γκολ».

Τι παιχνίδι περιμένει να δει αύριο;

«Η Ντιναμό θα είναι πολύ προσεκτική, δεν πρόκειται να επιτεθεί χωρίς σχέδιο και θα έχει την προσοχή της στα ατού του Ολυμπιακού ώστε να μην απειληθεί. Υπολογίζουν πάρα πολύ τους Έλληνες, όχι μόνο τον Φορτούνη που είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης, όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Περιμένω ότι θα επιδιώξουν να κρατήσουν και πάλι την μπάλα περισσότερο, να προσπαθήσουν να φτάσουν πρώτοι σε ένα γκολ και να διευκολύνουν έτσι το έργο τους. Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να επιτεθεί για να σκοράρει, αλλά ταυτόχρονα και να έχει το μυαλό τους στην άμυνα ώστε να μη δεχτεί εκείνος κάποιο τέρμα.

Θα παίξει ρόλο η τακτική και κατά πόσο οι δύο ομάδες θα είναι καλά προετοιμασμένες για τον σκοπό τους. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει φαβορί, η πρόκριση καθορίζεται πάντα από διάφορες συνθήκες σε τέτοιου τύπου παιχνίδια. Ένα πλεονέκτημα για την Ντιναμό είναι ότι θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στο κρύο, αλλά από την άλλη είναι μια ομάδα που δεν έχει εδώ και καιρό επίσημα ματς παρά μόνο αυτό στην Αθήνα, οπότε ο Ολυμπιακός είναι λογικό να έχει καλύτερο ρυθμό».

Τι θα πρέπει να προσέξει και τι να αξιοποιήσει ο Ολυμπιακός για να βγει νικητής;

«Η Ντιναμό είναι καλή ομάδα με τον ίδιο προπονητή και έχει αυτοματισμούς στο παιχνίδι της, κάτι που είδαμε και στο Καραϊσκάκη. Ενώ υπάρχουν και κάποιες μονάδες με μεγάλη ποιότητα, όπως ο Τσιχάνγκοφ αλλά και ο Σπαρένκο, παρότι ο τελευταίος δεν είχε τόσο καλή απόδοση στο πρώτο παιχνίδι.

Φυσικά και ο Ολυμπιακός, έστω κι αν τον έχω δει μόνο σε αυτή την αναμέτρηση της Αθήνας με την Ντιναμό, ξέρω ότι τη δυνατότητα επιθετικά να απειλήσει και να βρει τις φάσεις απέναντι σε μία άμυνα που ακόμη ψάχνει σταθερότητα. Εύκολο δεν θα είναι για κανέναν, οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά και θα φέρουν την πρόκριση στη μια πλευρά ή στην άλλη».

Όπως και μετά την κλήρωση, όταν είχαμε φιλοξενήσει ξανά τον Λιτόφτσενκο για το συγκεκριμένο ζευγάρι, η επιθυμία του είναι να στείλει την αγάπη του στους φίλους του Ολυμπιακού και να τονίσει ότι έχει πάντα στην καρδιά του το πέρασμά του από την ελληνική ομάδα και τα χρόνια που έζησε μαζί με τον Μπλαχίν και τα «μινγκ» (Προτάσοφ, Σάβιτσεφ») στον πειραϊκό σύλλογο.