Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Ντιναμό Κιέβου

Η ουκρανική ομάδα έχει δεχτεί γκολ στα 12 από τα 16 τελευταία εντός έδρας ευρωπαϊκά της παιχνίδια, ενώ στα 9 από αυτά (τα 12) οι αντίπαλοί της σκόραραν τουλάχιστον μία φορά στο πρώτο ημίχρονο! Τι έκαναν στο παρελθόν Νάτχο, Μήτρογλου και Γιάγια Τουρέ…

Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Ντιναμό Κιέβου

Το ισόπαλο 2-2 του Ολυμπιακού με την Ντιναμό στο «Γ. Καραϊσκάκης» την περασμένη εβδομάδα δεν του αφήνει πολλά περιθώρια ενόψει της αυριανής ρεβάνς των δύο ομάδων στο Κίεβο. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι υποχρεωμένοι πλέον να φτάσουν στο γκολ στο «Ολιμπίσκι», ώστε να είναι αυτοί που θα πανηγυρίσουν την πολυπόθητη πρόκριση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Το θετικό για τον Ολυμπιακό στην υπόθεση είναι οι αμυντικές αδυναμίες που παρουσιάζει η Ντιναμό, τις οποίες μάλιστα έδειξε και στο πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο. Τι γίνεται όμως με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ουκρανικής ομάδας στο Κίεβο, εκεί όπου αύριο θα κριθεί το «εισιτήριο» για τον επόμενο γύρο;

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ντιναμό έχει δεχτεί γκολ στα 12 από τα 16 τελευταία εντός έδρας ευρωπαϊκά της παιχνίδια (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ), ενώ στα 9 από αυτά τα 12 οι αντίπαλοί της σκόραραν τουλάχιστον μία φορά στο πρώτο 45λεπτο! Ο λόγος για τις Μπενφίκα, Νάπολι, Μάντσεστερ Σίτι, Σκεντέρμπεου, Γιουνγκ Μπόις, Παρτιζάν, Λάτσιο, Αστάνα και Γιάμπλονετς.

Ειδικότερα μάλιστα τον τελευταίο χρόνο, από το Φλεβάρη του 2018 μέχρι σήμερα, η ουκρανική ομάδα σε πέντε αναμετρήσεις της στο Γιουρόπα Λιγκ έχει πανηγυρίσει μόνο μία νίκη στο «σπίτι» της (σ. 3-1 τη Ρεν), ενώ από τις πέντε ομάδες που υποδέχτηκε όλες βρήκαν δίχτυα εκτός από την ΑΕΚ (0-0). Λάτσιο και Αστάνα σκόραραν δις στο «Ολιμπίσκι» και από μία Ρεν και Γιάμπλονετς.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχοντας και την ψυχολογία στα ύψη έπειτα από το 4-1 επί της ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή, θα κληθεί αύριο να μπει δυναμικά από το πρώτο 45λεπτο κόντρα στη Ντιναμό, ενώ πέρα από τα γκολ «κλειδί» για τους «ερυθρόλευκους» θα είναι φυσικά και η διατήρηση του μηδέν στην άμυνα για να πάρουν την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Νάτχο, ο Γιάγια Τουρέ και ο Μήτρογλου

Ο Μπίμπρας Νάτχο στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει ξανά την Ντιναμό Κιέβου, αλλά τότε με τη φανέλα της Ρούμπιν Καζάν. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2011/12. Στο πρώτο παιχνίδι στο Κίεβο η Ρούμπιν Καζάν πήρε τη νίκη με 2-0 με τον Ισραηλινό μέσο, μάλιστα, να σκοράρει με πέναλτι, ενώ στη ρεβάνς η ρωσική ομάδα επιβλήθηκε 2-1 της αντιπάλου της και «σφράγισε» την είσοδό της στα πλέι-οφ του θεσμού - όπου αποκλείστηκε από τη Λιόν.

Πέραν τούτου, δύο πρώην «ερυθρόλευκοι» είχαν επίσης βρεθεί πρόσφατα στο «Ολιμπίσκι» και αντιμετώπισαν τη Ντιναμό. Τον Φλεβάρη του 2016 η Μάντσεστερ Σίτι ταξίδεψε στο Κίεβο για τον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο συγκεκριμένο ματς ο Γιάγια Τουρέ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των «πολιτών» (σ. με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο), καθώς από δική του «ασίστ» ο Αγκουέρο άνοιξε το σκορ ενώ ο Ιβοριανός μέσος πέτυχε και γκολ στο 90’ χαρίζοντας τη νίκη στην αγγλική ομάδα με 1-3. Μία νίκη που εκ του αποτελέσματος χάρισε και την πρόκριση στους «γαλάζιους», αφού στη ρεβάνς στο Μάντσεστερ οι δύο ομάδες έμειναν στο «λευκό» 0-0.

Μερικούς μήνες αργότερα, την σεζόν (2016-2017), είχε έρθει και η σειρά του Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος αγωνιζόταν τότε με τα χρώματα της Μπενφίκα. Οι «αετοί» κληρώθηκαν με την Ντιναμό στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και τον Οκτώβρη του 2016 μετέβησαν στο «Ολιμπίσκι» για το μεταξύ τους ματς. Ο άλλοτε επιθετικός του Ολυμπιακού πιστώθηκε μία «ασίστ» στο συγκεκριμένο παιχνίδι και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 2-0. Η πορτογαλική ομάδα πήρε τελικά την πρόκριση για τους «16» του θεσμού ως δεύτερη από το γκρουπ με 8 πόντους (σ. πρώτη ήταν η Ναπολι με 11) και άφησε πίσω της στις δύο τελευταίες θέσεις τη Μπεσίκτας (με 7) και τη Ντιναμό Κιέβου (με 5).