Oλυμπιακός: Δύο γκολ σε τέσσερις φάσεις, ναι είναι πρόβλημα

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι ο Ολυμπιακός δέχτηκε δύο γκολ σε τέσσερις ευκαιρίες των Ουκρανών. Γράφει ο Χρήστος Μεγγλίδης.

Oλυμπιακός: Δύο γκολ σε τέσσερις φάσεις, ναι είναι πρόβλημα

Η Ντιναμό έκανε ελάχιστες φάσεις στο «Καραϊσκάκης», δέχτηκε δύο γκολ, γλίτωσε αρκετά ακόμη, αλλά έγινε φαβορί για την πρόκριση. Γι΄αυτό ο Ολυμπιακός δικαιούται να είναι αδικημένος, όπως και να ελπίζει για τη ρεβάνς.

Από τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός δέχτηκε τρία γκολ (και νωρίτερα από την Λαμία άλλα τόσα), αλλά με τους αντίπαλους να κάνουν πολλές φάσεις. Και ειδικά στην Τούμπα, με την απόδοση όλης της ομάδας να είναι απογοητευτική, τα τρία γκολ έμοιαζαν λίγα.
Το ματς με την Ντιναμό είναι μία άλλη ιστορία.

Ο Ολυμπιακός πάλι πλήρωσε τα γκολ που δέχτηκε, αλλά αυτό συνέβη με διαφορετικό τρόπο και εικόνα. Αμυντικά όλη η ομάδα ήταν σε γενικές γραμμές δυνατή. Από την πίεση και τα μαρκαρίσματα των μπροστινών, από τα τρεξίματα και τα κλεψίματα των Γκιγιέρμε, Καμαρά, από το γεμάτο παιχνίδι του Μεριά, αλλά και τις σωστές συμπεριφορές των υπόλοιπων αμυντικών και του Σα, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι και διάθεση είχε και πάθος είχε και καλά προετοιμασμένος ήταν. Γιατί ο βασικός σκοπός μιας ομάδας που είναι γηπεδούχος στο πρώτο νοκ άουτ ματς είναι να μη δεχτεί φάσεις και γκολ.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να μη δεχτεί φάσεις, αλλά ούτε ο ίδιος κατάλαβε πώς δέχτηκε δύο γκολ και έκανε πλέον πάρα πολύ δύσκολη τη θέση του για την πρόκριση, απέναντι σε μία πολύ καλή μα όχι καλύτερή του ομάδα.

Στο πρώτο ημίχρονο η μοναδική επικίνδυνη στιγμή της Ντιναμό ήταν το γκολ που σημείωσε! Άλλη φάση δεν έχει κάνει. Στο δεύτερο, υπήρξαν δύο ευκαιρίες εκεί που άρχισε να πιέζει πολύ, από το 60΄έως το 70΄, με το άστοχο πλασέ του Σαπαρένκο και την απόκρουση του Σα στο σουτ του Τσιγκάνκοφ.

Μετά και μέχρι το 89΄πίεσε χωρίς φάσεις, δίχως τελικές. Διότι οι μπακ και οι στόπερ του Ολυμπιακού κατάφερναν να κόβουν κάθε προσπάθεια, οι χαφ συνέχισαν να μαρκάρουν καλά και οι επιθετικοί όσο είχαν δυνάμεις, να πρεσάρουν. Ακόμη και με το χαμένο κέντρο λόγω της οπισθοχώρησης ή της κόπωσης (αν και κανονικά ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι με περισσότερες δυνάμεις από την Ντιναμό).

Συνεπώς το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι ο Ολυμπιακός δέχτηκε δύο γκολ σε τέσσερις ευκαιρίες των Ουκρανών. Ο απολογισμός είναι τεράστιος και οδυνηρός, από τη στιγμή που πλέον η πρόκριση απαιτεί νίκη στην έδρα του αντίπαλου και δεν βολεύει καν η ισοπαλία με γκολ (με το 1-1 μένεις εκτός, με το 2-2 πας παράταση). Δυστυχώς ο συνδυασμός κακή εκτίμηση φάσεων, λανθασμένων τοποθετήσεων και ατυχίας (ειδικά στο γκολ του 89΄που δεν ήταν τόσο απλό για τον σκόρερ, όσο το πρώτο), έφεραν ένα αποτέλεσμα που δεν άξιζε η ομάδα με βάση την εικόνα και την προσπάθειά της.