Θρύλε, παίξε «στα κόκκινα»!

Μεγάλη ημέρα η σημερινή. Όχι μόνο για τους...ερωτευμένους, αλλά και για τον Ολυμπιακό. Που καλείται ν’ αποδείξει πόσο...ερωτευμένος είναι με την πρόκριση στους «16» του Europa League!

Θρύλε, παίξε «στα κόκκινα»!

Aλλά και να βγάλει αντίδραση, για την εμφάνιση και την ήττα στην Τούμπα, που ψαλίδισε τις ελπίδες του για επιστροφή στην φυσική του θέση, του κυρίαρχου του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σήμερα, λοιπόν, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχει «πεδίον δόξης λαμπρό». Να κεφαλαιοποίησει την ιστορική πρόκριση επί της Μίλαν, βάζοντας τις βάσεις για συνέχιση της ευρωπαϊκής της περιπέτειας.

Έτσι οφείλει ν’ αλλάξει...τσιπάκι, να βάλει το ευρωπαικό της «κοστούμι» και με τον «αέρα» του μοναδικού εκπροσώπου του Ελληνικού ποδοσφαίρου να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα της χώρας εδώ και χρόνια: να συλλέγει βαθμούς σημαντικούς για τη βαθμολογία της UEFA.

Το ερώτημα είναι πως πρέπει να προσεγγίσουν το παιχνίδι οι «ερυθρόλευκοι».

Να πάνε με λελογισμένη επιθετικότητα, έχοντας πρώτιστο μέλημα να μην δεχθούν τέρμα και παίζοντας ένα παιχνίδι υπομονής να περιμένουν να πέσει στο φινάλε του αγώνα η Ντιναμό, ή να πάνε με τέρμα τα...γκάζια πιέζοντας στα όρια της...ασφυξίας τους Ουκρανούς;

Χωρίς πρόθεση διεκδίκησης προπονητικών διπλωμάτων και δίχως την παραμικρή διάθεση υπόδειξης στον Μαρτίνς –που μέχρι την περασμένη Κυριακή ήταν πανθομολογούμενο ότι είχε συνθέσει ένα σύνολο που παίζει την καλύτερη μπάλα στη χώρα– θα έτεινα προς τη δεύτερη προσέγγιση.

Κοινώς, να παίξει η ομάδα «στα κόκκινα»!

Όχι...αυτοκτονικά επιθετικά, αλλά με σαφή διάθεση για τέμπο όσο το δυνατό υψηλότερο κι εν γένει με πρόθεση να καθαρίσει την πρόκριση σήμερα!

Κι αυτό γιατί, τώρα, όλα τα δεδομένα είναι υπέρ της.

H Nτιναμό έχει να παίξει επίσημο ματς 2 μήνες (από τις 13/12, την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League) λόγω της χειμερινής διακοπής του Ουκρανικού πρωταθλήματος και παρότι έδωσε 7 φιλικά, ενδιάμεσα, αυτά δεν υποκαθιστούν τις επίσημες αναμετρήσεις, που προσδίδουν αγωνιστικό ρυθμό.

Φενέρ κι...ΑΕΚ δείχνουν το δρόμο!

Σ’ αυτή τη λογική (πίεση κι υψηλό τέμπο) κινήθηκε κι η Φενέρμπαχτσε στον πρώτο αγώνα της φάσης των «32» του Europa League, κόντρα στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Άλλη μια ομάδα που προέρχεται από δίμηνη αποχή λόγω του Ρωσικού χειμώνα.

Παρότι τα προγνωστικά ήταν κατά των Τούρκων, όταν έγινε η κλήρωση, το χάντικαπ της έλλειψης επίσημων αγώνων κάλυψε τη διαφορά δυναμικότητας με τους Ρώσους, που παρότι έχουν βρεθεί συχνά σ’ αυτή τη θέση, δυσκολεύθηκαν να το διαχειριστούν, μ’ αποτέλεσμα να χάσουν 1-0.

Εξάλλου, υπάρχει και το περσινό παράδειγμα της ΑΕΚ, που πήγε κόντρα στην Ντιναμό με την πρώτη λογική (του «ώριμου φρούτου») και βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο, για να ισοφαρίσει στην επανάληψη (που ήταν καλύτερη) στο 1-1. Σκορ που δεν κατάφερε να ανατρέψει στον επαναληπτικό (0-0), αφού ο στόχος των Ουκρανών η πρόκριση να κριθεί στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου είχε επιτευχθεί.

Κάτι που θα επιδιώξουν και σήμερα. Όχι μόνο γιατί το περιβάλλον είναι πιο οικείο και θα έχουν την στήριξη του κοινού τους, αλλά γιατί οι συνθήκες διεξαγωγής θα είναι άβολες για τους «ερυθρολεύκους»: Στην καλύτερη, για τον Ολυμπιακό, η θερμοκρασία θα είναι περί τους 0 βαθμούς Κελσίου και το τερέν θα είναι...παγοδρόμιο, λόγω παγετού.

Στο παρελθόν οι «ερυθρόλευκοι» αποδείχθηκαν...παγοθραυστικά (π.χ. αποκλείοντας την Ρουμπίν Καζάν, ή κερδίζοντας, στο Χάρκοβο, την Μέταλιστ), αλλά καλύτερα θα ήταν να πάνε με σκορ προς υπεράσπιση, αν όχι πρόκρισης, στην Ουκρανική πρωτεύουσα.

Κι όσο για την ΑΕΚ, την εξασφάλιση, τουλάχιστον της 2ης θέσης, τη νίκη σ’ ένα ντέρμπι και τη διαχείριση της κούρασης των 3 αγώνων σε μια εβδομάδα, την σκέφτονται από αύριο το πρωί...