Τι κάνει ο Ολυμπιακός σε ευρωπαϊκούς «τελικούς» (vids)

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Πειραιώτες θα παίξουν την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Τι έχει συμβεί στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τι κάνει ο Ολυμπιακός σε ευρωπαϊκούς «τελικούς» (vids)

Την Πέμπτη ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι. Μία τεράστια ευρωπαϊκή πρόκληση από την οποία μόνο κέρδη μπορεί να έχει. Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται νίκη με 2-0 ή 3-1 για να περάσουν στους «32» του Europa League και να αφήσουν εκτός της Μίλαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε αυτή τη θέση σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο παρελθόν έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις και σε άλλες πέτυχαν το στόχο τους και σε άλλες απέτυχαν. Αξίζει όμως να τις θυμηθούμε για να δούμε τι έχει συμβεί σε ανάλογους «τελικούς» σε φάσεις ομίλων.

Στο παγωμένο Ζάγκρεμπ

Τη σεζόν 1998-1998 στον Ολυμπιακό αρκούσε ένας βαθμός κόντρα στην Κροάσια για να πάρει την πρόκριση στους «8» του Champions League. Με ένα γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου η ομάδα του Πειραιά έκανε το 1-1 στο… παγοδρόμιο του Ζάγκρεμπ και προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Απέτυχε στη Γαλλία

Τη σεζόν 2000-2001 ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Λιόν. Σε εκείνο το ματς πήγε όντας δεύτερος με 9 βαθμούς, τρεις περισσότερους από την αντίπαλο του. Στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ οι Πειραιώτες είχαν νικήσει με 2-1. Ηττήθηκαν με 1-0, ισοβάθμησαν με τη Λιόν και έχασαν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League. Πρόκειται για το ματς που ο Ολυμπιακός έχει πολύ σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία.

Το γκολ του Τζέραρντ

Τη σεζόν 2004-2005 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε εκτός έδρας τη Λίβερπουλ σε ένα παιχνίδι που πήγε έχοντας τρεις βαθμούς περισσότερους από τους Reds. Στο πρώτο ματς του «Γ. Καραϊσκάκης» οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει 1-0 και τους αρκούσε μία ισοπαλία για να προκριθούν. Αν και προηγήθηκαν με γκολ του Ριβάλντο τελικά ηττήθηκαν με 3-1 από τη Λίβερπουλ και έχασαν και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League.

Έκανε σμπαράλια τη Βέρντερ

Τη σεζόν 2007-2008 τα πράγματα ήταν διαφορετικά για τον Ολυμπιακό. Υποδέχτηκε τη Βέρντερ Βρέμης στο «Γ. Καραϊσκάκης» και του αρκούσε μία ισοπαλία για να περάσει στην επόμενη φάση του Champions League. Οι Πειραιώτες διέλυσαν την ομάδα της Βρέμης με 3-0 και πήρα πανηγυρικά την πρόκριση.

Ξανά πρόκριση στους «16»

Ήταν η σεζόν 2009-2010 όταν ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την Άρσεναλ, η οποία είχε πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Για την ομάδα του Πειραιά ήταν αρκετός ένας βαθμός για να πάρει την πρόκριση στους «16» του Champions League. Τελικά επικράτησαν με σκορ 1-0 και δίκαια συνέχισαν στους «16».

Δεν αρκούσε η δική του νίκη

Πάλι κόντρα στην Άρσεναλ ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2011-2012 ήθελε νίκη για να πάρει την πρόκριση. Οι Πειραιώτες επικράτησαν 3-1 των «κανονιέρηδων» στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αποδείχτηκε όμως ότι δεν ήταν αρκετό αυτό, διότι στο άλλο ματς του ομίλου η Μαρσέιγ νίκησε 3-2 τη Ντόρτμουντ και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Κανένα περιθώριο στην Άντερλεχτ

Σεζόν 2013-2014 και ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Άντερλεχτ σε ένα παιχνίδι που θέλει μόνο τη νίκη ανεξάρτητα από το τι θα γινόταν στο ματς ανάμεσα σε Μπενφίκα και Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα του Πειραιά επικράτησε με 3-1 των Βέλγων και εξασφάλισε πανηγυρικά την πρόκριση στους «16» του Champions League.

Τον άφησαν έξω

Τη σεζόν 2014-2015 ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τη Μάλμε και ήθελε πάση θυσία τη νίκη, αλλά και νίκη της Ατλέτικο Μαδρίτης επί της Γιουβέντους. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν αυτό που έπρεπε επικράτησαν με σκορ 4-2 της σουηδικής ομάδας, αλλά το άλλο ματς έμεινε στο 0-0 με αποτέλεσμα να περάσουν οι «μπιανκονέρι» στους «16».

Τον «πλήγωσε» η Άρσεναλ

Τη σεζόν 2015-2016 ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την Άρσεναλ και μαζί της έπαιζε την πρόκριση στη φάση των «16». Οι Πειραιώτες εκτός από νίκη περνούσαν και με ισοπαλία ή ακόμα και με ήττα με 1-0 ή 2-1. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Ζιρού έκανε χατ τρικ η Άρσεναλ νίκησε 0-3 και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League.