Europa League 2: Το καζάνι της κόλασης

O Kώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τη νέα διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ που μοιάζει με... καζάνι της κόλασης για τις ελληνικές ομάδες.

Europa League 2: Το καζάνι της κόλασης

Όταν συνάζονται οι μεγάλοι της ΟΥΕΦΑ για να αποφασίσουν (δήθεν) για το καλό του ποδοσφαίρου, εμένα με σφίγγει μια ανησυχία. Κι ο λόγος είναι απλός: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα», που τραγουδά και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Η πρόσφατη σύναξη του Δουβλίνου, εκεί όπου συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας και πήρε αποφάσεις για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της στα επόμενα χρόνια, επιβεβαίωσε τους φόβους μου…

Η γέννηση της καινούργιας διοργάνωσης, αυτής που προσωρινά έχει βαφτιστεί Europa League 2, δεν προμηνύει τίποτα καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, μετά από την κατρακύλα του στην 14η θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ.

Ακούω βερεσέ αυτά που λέει ο πρόεδρος Τσέφεριν ότι «η νέα διοργάνωση θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στις ομάδες από περισσότερες χώρες προκειμένου να βρεθούν στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης» γιατί αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η λαμπερή.

Η άλλη, η εφιαλτική λέει ότι με το νέο «στάτους κβο» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χώρες σαν Ελλάδα δύσκολα θα μπαίνουν πλέον στους ομίλους του Τσάμπιονς και του Europa League. Θα μένουν εκτός παραδείσου, να καίγονται στα καζάνια του Europa League 2.

Άλλωστε, αυτό το νόημα έχει η δημιουργία της νέας διοργάνωσης. Να γίνει ο σκουπιδοτενεκές στον οποίο θα πετάγονται τα απόβλητα του Europa League 1, προκειμένου να μη «μολύνουν» με την παρουσία τους εκλεκτούς πελάτες του.

Πρόθεση της ΟΥΕΦΑ είναι να μετατρέψει και το Europa League σε κλειστό κλαμπ, στα πρότυπα του Champions League. Ο λόγος, καθαρά οικονομικός. Μειώνοντας τους ομίλους από 12 σε 8, περνώντας από κρισάρα τις ομάδες, αυξάνει τον ανταγωνισμό, άρα και την εμπορικότητα της διοργάνωσης, κάτι που σημαίνει περισσότερα κέρδη- moremoney, που λένε εκεί στη Νιόν- για τους διαγωνιζόμενους (αλλά και για την ίδια τη διοργανώτρια).

Με τα νέα δεδομένα, η Ελλάδα, 14η στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, θα στέλνει δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία στο Εuropa League και δύο στο Europa League 2. Πλέον όμως τα προκριματικά του Champions League θα δίνουν μόνο 6 εισιτήρια (τα 4 από το μονοπάτι των πρωταθλητών).

Στο Europa League, η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από τον κυπελλούχο (αν δεν συμμετάσχει στο Champions League) και από τον τρίτο του πρωταθλήματος, οι οποίοι για να μπουν στους ομίλους θα πρέπει να περάσουν δύο γύρους. Σε περίπτωση που αποκλειστούν στα πλέι-οφ, θα καταλήξουν στους ομίλους του Europa League 2.

Όσον αφορά στο Europa League 2, οι ελληνικές ομάδες θα ξεκινούν τους αγώνες τους από τον δεύτερο προκριματικό (στις αρχές Ιουλίου), κάτι που σημαίνει ότι για να φτάσουν στους ομίλους της διοργάνωσης, θα πρέπει να περάσουν τρεις γύρους!

Κι όλα αυτά, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να κρατήσει στο τέλος της σεζόν 2019-20 την 14η θέση (η πέσει μέχρι την 15η θέση) στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, η οποία διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα των ομάδων την τελευταία πενταετία. Σε περίπτωση που βρεθεί στην 16η- πράγμα διόλου απίθανο με τον κατήφορο που έχει πάρει- τότε «ζήτω που καήκαμε».

Η Ελλάδα θα έχει τότε μια ομάδα λιγότερη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο πρωταθλητής θα ξεκινά από τον 2ο προκριματικό του Champions League, δεν θα υπάρχει συμμετοχή στο Europa League (εκτός κι αν ο πρωταθλητής αποκλειστεί από το Champions League και πέσει στο Europa League) ενώ τρεις ομάδες θα παίζουν στον 2ο προκριματικό του Europa League 2.

Αυτές είναι οι «ευκαιρίες» που υπόσχεται ο Τσέφεριν, διαφημίζοντας τη νέα διοργάνωση…