Αταλάντα - Λεβερκούζεν 3-0: Ο Λούκμαν διέλυσε τις «ασπιρίνες» (highlights)

Η Αταλάντα επικράτησε με 3-0 της Λεβερκούζεν στον τελικό του Europa League. Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Λούκμαν που σημείωσε χατ τρικ.

Αταλάντα - Λεβερκούζεν 3-0: Ο Λούκμαν διέλυσε τις «ασπιρίνες» (highlights)

Τη λάμψη του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην Ιστορία της απολαμβάνει από το βράδυ της Τετάρτης (22/5) η Αταλάντα. Η ομάδα του Γκασπερίνι με πρωταγωνιστή τον Αντεμόλα Λούκμαν, νίκησε με 3-0 την Λεβερκούζεν στην «Ντάμπλιν Αρένα» του Δουβλίνου και κατέκτησε το Europa League.

Η Αταλάντα όχι μόνο άφησε πίσω της την ήττα στον τελικό του Coppa Italia από την Γιουβέντους, αλλά έμελλε να γίνει η πρώτη ομάδα που σπάει το αήττητο των πρωταθλητών Γερμανίας από την έναρξη της περιόδου.

Συνολικά 51 ματς πέρασαν χωρίς να χάσει η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο. Απόψε, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά από 42 νίκες και 9 ισοπαλίες οι «ασπιρίνες» γνώρισαν βαριά ήττα και καλούνται να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στον επόμενο τελικό που θα έχουν σε τρία 24ωρα, αυτόν του Κυπέλλου Γερμανίας απέναντι στην Καϊζερσλάουτερν το Σάββατο (25/5).

Η Αταλάντα, που έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά το Europa League στον 21ο αιώνα (τελευταία ήταν η Πάρμα το 1999), παράλληλα, κατάφερε να «ξορκίσει την κατάρα» των τελικών που την κυνηγούσε σε εγχώριες διοργανώσεις όπου μετρούσε πέντε ήττες σε ισάριθμους καταληκτικούς αγώνες του Coppa Italia μετά το 1963 όταν και είχε κατακτήσει το μοναδικό της τίτλο στον θεσμό.

Στο αγωνιστικό σκέλος ο τελικός ξεκίνησε ιδανικά για τους Ιταλούς. Στο 12' και έπειτα από το γύρισμα του Κολάσινατς, η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία του Κόβαρ και ο Λούκμαν πετάχτηκε στην πλάτη του Στάνισιτς και με αριστερό σουτ πέτυχε το 1-0.

Το γρήγορο γκολ «πάγωσε» τους Γερμανούς που βρέθηκαν από πολύ νωρίς να κυνηγούν στο σκορ, απέναντι σε μία ομάδα που όλες οι γραμμές της έπαιζαν κοντά και δεν επέτρεπε στον αντίπαλο να οργανωθεί και να κάνει το παιχνίδι του.

Όταν οι παίκτες του Τσάμπι Αλόνσο ξεκίνησαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο, ο Λούκμαν ήταν ξανά εκεί για να τους χαλάσει τα σχέδια. Στο 26' ο Νιγηριανός εκμεταλλεύτηκε το λάθος των πρωταθλητών Γερμανίας στη μεσαία γραμμή, άδειασε τον Ταπσόμπα και με υποδειγματικό σουτ εκτός περιοχής σημείωσε το 2-0.

Η Λεβερκούζεν προσπάθησε και πάλι να αντιδράσει, ωστόσο στο 34' ο Γκριμάλντο έχασε μεγάλη ευκαιρία να το κάνει απέναντι στον Μούσο. Έτσι το 2-0 ήταν το σκορ του πρώτου μέρος.

Στην επανάληψη δεν άλλαξε το σκηνικό, αφού οι «ασπιρίνες» δεν μπόρεσαν να βρουν ένα γρήγορο γκολ που θα τους έβαζε ξανά στη διεκδίκηση του τροπαίου. Με τα λεπτά να περνούν υπέρ της Αταλάντα ο Λούκμαν ολοκλήρωσε ιδανικά την εμφάνισή του, πετυχαίνοντας με φοβερό σουτ το 3-0 στο 75ο λεπτό.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αταλάντα - Λεβερκούζεν 3-0

Γήπεδο: «Ντάμπλιν Αρένα»

Σκόρερ: 12', 20', 75' Λούκμαν

Διαιτητής: Κόβατς (Ρουμανία)

Κίτρινη: Τζιμσίτι, Σκαμάκα, Τζαπακόστα, Κοπμάινερς, Βιρτς, Ταπσόμπα

ΑΤΑΛΑΝΤΑ (Γκασπερίνι): Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς (46' Σκαλβίνι), Τζαπακόστα (84' Χάτεμπουρ), Έντερσον, Κοπμάινερς, Ρουτζέρι (90+2' Τολόι), Ντε Κετελάρε (57' Πάσαλιτς), Λούκμαν, Σκαμάκα (84' Τουρέ)

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (Αλόνσο): Κόβαρ, Στάνισιτς (46' Μπονιφάς), Τα, Ταπσόμπα, Φρίμπονγκ (81' Τέλα), Τζάκα, Παλάσιος (68' Άντριχ), Ιντσάπιε, Βιρτς (81 Σικ), Γκριμάλδο (68' Χλόζεκ), Αντλί.