Το θαύμα του Γκασπερίνι

Με την ισοπέδωση της Λεβερκούζεν στον τελικό του Europa League η Αταλάντα έπεισε και τους πιο άπιστους ότι έχει... καταφθάσει για τα καλά στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και η σπουδαιότερη αιτία γι' αυτό είναι ο προπονητής της.

Το θαύμα του Γκασπερίνι

Ποιος να το έλεγε στους φίλους της ομάδας -ή και στον οποιονδήποτε ποδοσφαιρόφιλο- στις αρχές της σεζόν 2016-2017, ότι επτά χρόνια αργότερα η Αταλάντα θα πατούσε στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης μέσω της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης;

Με την ισοπέδωση της -αήττητης φέτος μέχρι αυτό το ματς και (δικαίως)... πολυτραγουδισμένης- Μπάγερ Λεβερκούζεν στον μεγάλο τελικό του Δουβλίνου, η ομάδα του Μπέργκαμο ολοκλήρωσε ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα, το οποίο έχει όνομα: Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι.

Δεν ξέρουμε αν και ο ίδιος ο -66χρονος πλέον- πίστευε όταν το καλοκαίρι του 2016 μετακόμιζε από την ταπεινή Τζένοα στην Αταλάντα, ότι θα πετύχαινε όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα στον πάγκο των «νερατζούρι».

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι έκτοτε ο έμπειρος προπονητής έχει μεταλλάξει την ομάδα, μετατρέποντάς τη σε κλαμπ που πλέον ανήκει και με τη βούλα στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ. Η φετινή της πορεία μέχρι τη βαρύτιμη κούπα του Europa League έπεισε και τους πιο άπιστους επ' αυτού.

Και ήταν ένα πραγματικά απίστευτο, σουρεαλιστικό ταξίδι, με μόνιμα ανοδική πορεία. Επιστροφή της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ύστερα από 26 ολόκληρα χρόνια, καλύτερη θέση στην Ιστορία της στη Serie A, τελικοί Κυπέλλου με Λάτσιο και Γιουβέντους, τρόπαιο στο Europa League.

Και όλα αυτά με τον Γκασπερίνι στο τιμόνι. Ναι, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς στο Δουβλίνο ήταν πράγματι ο απίθανος Αντεμόλα Λούκμαν, αυτός ο δαιμόνιος Νιγηριανός εξτρέμ. Όμως ο πραγματικός ήρωας της Αταλάντα, ο αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας, είναι ο Ιταλός τεχνικός...

6-20
-