Σκέψεις για Europa League 2 από το 2021

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει πως την σαιζόν 2021 ξεκινά η 3η Ευρωπαική διοργάνωση το Europa League 2 με την συμμετοχή 32 ομάδων. Τους διαλόγους της Φρνακφούρτης με την συμμετοχή και του προέδρου της Σούπερ Λίγκας, κ. Μπαταγιάννη.  Οι Λίγκες ζητούν καλύτερη διανομή των χρημάτων από την ΟΥΕΦΑ .

Σκέψεις για Europa League 2 από το 2021

Η Ένωση Ευρωπαικών Λιγκών στην οποία προΐσταται ο Σουηδός, Λάρς- Κρίστερ Όλσον (άλλοτε γενικός διευθυντής της ΟΥΕΦΑ, που έχει πρόβλημα υγείας και ευχόμαστε να το ξεπεράσει) συναντήθηκε επειγόντως στην Φρανκφούρτη και συζήτησε τα θέματα της αλλαγής που έγιναν στο Champions League. Ειδικά οι 28 πρόεδροι των Λιγκών που έδωσαν το παρόν στην συνάντηση αυτή, ανάμεσά τους φυσικά και ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα, κ. Βαγγέλης Μπαταγιάννης , ομόφωνα ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των ομάδων που συμμετέχουν στις δύο μεγάλες διοργανώσεις της.

Το θέμα άνοιξε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαικών Λιγκών, κ. Γκέοργκ Πάνγκλ που επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι:

«Μια αλλαγή είναι απαραίτητη. Πρέπει να δράσουμε τώρα.Οι 28 ενώσεις έχουν στόχο να συμβάλουν στην εξάλειψη της διεύρυνσης του χάσματος πλούτου μεταξύ των Ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Για να βοηθήσουμε τις διοργανώσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ομάδες, απαιτούνται πιο δίκαια χρηματικά έπαθλα και πληρωμές αλληλεγγύης..»

Δεν γίνεται δηλαδή ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, ή η Μπαρσελόνα, ή η Μπάγερν Μονάχου για παράδειγμα να κερδίζουν πολλά περισσότερα χρήματα από τις άλλες..

Η Ένωση Λιγκών ζητά από την ΟΥΕΦΑ να μοιράσει πιο δίκαια τα χρηματικά έπαθλα των δύο διοργανώσεών της και ειδικότερα του Champions League που ανέρχονται σε δις ευρώ συνολικά. Καθώς έχει ωφελήσει έως τώρα τις 14 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, δίνοντάς του το 48% των χρημάτων. Η ΟΥΕΦΑ έχει λάβει συνολικά έσοδα τις προηγούμενες σαιζόν 15 δις ευρώ και μόνο 7 σύμφωνα με τις Λίγκες μοιράσθηκαν στις άλλες ομάδες. Ενώ στα επόμενα 6 χρόνια έως την σαιζόν 2023-2024 αναμένεται να εισπράξουν άλλα 7 από συνολικά 12 δις ευρώ κάτι που ανέρχεται στο 60% των συνολικών της εσόδων.

Μάλιστα η EPFL ( Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών) έχει υποβάλει περαιτέρω προτάσεις για το νέο μοντέλο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, το οποίο δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί λεπτομερώς. Για παράδειγμα, η πρόσβαση για τους συμμετέχοντες συλλόγους θα πρέπει να βασίζεται στα τελευταία επιτεύγματα που θα έχουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα και κύπελλα .

Χαρακτηριστικά ο Τζάκο Σβάρτ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EPFL τόνισε γι' αυτό:

"Χρειαζόμαστε μια καλύτερη οικονομική ισορροπία. "Όχι όπως είναι τώρα τα πράγματα. Οι ομάδες στα μικρότερα πρωταθλήματα πρέπει να μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς των παικτών ή να αγοράσουν νέους παίκτες, αλλά και να μπορούν να βελτιώσουν την ποδοσφαιρική τους υποδομή…»

Προχωρά η 3η διοργάνωση

Η ΟΥΕΦΑ θέλει να εισαγάγει μία νέα διοργάνωση (σχετικά το είχαμε αποκαλύψει στην συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει στο Μόντε Κάρλο, ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Τσεφερίν, στα τέλη Αυγούστου) και αναφερόμαστε στο Europa League 2.

Θα είναι δηλαδή κάτω από το Champions League και το Europa League. Για τη νέα αυτή διοργάνωση που από Ελληνικής πλευράς για παράδειγμα θα μπορούν να συμμετάσχουν ο 6ος και ο 7ος της γενικής κατάταξης, ανάλογα φυσικά και την βαθμολογία της χώρας στην ΟΥΕΦΑ. Οι αυτές της νέας 3ης διοργάνωσης θα είναι 32 συλλόγων. Όμως για να δημιουργηθεί η νέα διοργάνωση, πρέπει το υπάρχον Europa League από 48 ομάδες που έχει τώρα να μειωθεί σε 32 συμμετέχοντες. Κι εδώ προς το παρόν υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις όπως η Γερμανία.

Ο κ. Πάνγκλ πρόσθεσε μάλιστα ότι « Όλα τα παιχνίδια των Ευρωπαϊκών κυπέλλων όπως και της νέας διοργάνωσης πρέπει επίσης να διεξάγονται όπως πριν, τις καθημερινές την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη - με εξαίρεση τους τελικούς. Τα Σαββατοκύριακα πρέπει να συνεχίσουν να προορίζονται για τα εθνικά πρωταθλήματα…»

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε ο Δανός, Κλάους Τόμσον αντιπρόεδρος της EPFL και μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ μετά τη συνάντηση δήλωσε :

«Η πρόταση έχει εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία»,

Το νέο σχέδιο θα μπορούσε να εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ τον Δεκέμβριο στο Δουβλίνο. Μάλιστα υπερ της νέας 3ης διοργάνωσης τάσσεται και η Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων (ECA), η οποία στηρίζει και την εκλογή του νυν προέδρου της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας και υποψήφιου ξανά, για να παραμείνει στον προεδρικό του θώκο. Ο κ. Τσεφερίν θέλει να επανεκλεγεί- είναι μακράν έως τώρα το μεγάλο φαβορί- αφού δεν έχει εκδηλώσει και κάποιος άλλος υποψηφιότητα. Οπότε θα θελήσει να ενισχύσει και τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες στη νέα του καμπάνια…

Η έναρξη του νέου τρίτου Ευρωπαϊκού κυπέλλου έχει προγραμματιστεί για την σαιζόν 2021/22.

Αντιδρά η Γερμανική Λίγκα

Η Γερμανική Λίγκα σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Κρίστοφερ Χόλσιερ ενώ υποστηρίζει την σχεδιαζόμενη εισαγωγή του Europa League 2, απορρίπτει το ενδεχόμενο απώλειας της 4ης θέσης. Θα ζητήσει όπως τόνισε περαιτέρω πληροφορίες για το νέο εγχείρημα.

Να τονίσουμε ότι η η Ένωση Λιγκών περιλαμβάνει 29 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε 25 χώρες με 900 συλλόγους.


Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.