Ολυμπιακός: Απαραίτητη η άνοδός του στο ranking της UEFA!

Ο Ολυμπιακός καλείται φέτος να κάνει μεταξύ άλλων μία καλή ευρωπαϊκή πορεία, για να μην κινδυνεύσει να πέσει κάτω από την 50η θέση του ranking της ΟΥΕΦΑ.

Ολυμπιακός: Απαραίτητη η άνοδός του στο ranking της UEFA!

Οι χαμηλές πτήσεις του Ολυμπιακού την τελευταία διετία έχουν αντίκτυπο και στη θέση του στο ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ. Μία θέση που οφείλει να είναι ψηλά για να έχει καλύτερες κληρώσεις στα προκριματικά των επόμενων ετών, αλλά και για να μην φτάσει στο σημείο να βρίσκεται στο γ’ γκρουπ δυναμικότητας στις κληρώσεις των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Στις κληρώσεις για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δύσκολα θα ξεφύγει από το δ’ γκρουπ. Πλέον, η φετινή ευρωπαϊκή χρονιά είναι ορόσημο για τον Ολυμπιακό, έτσι ώστε να βελτιώσει τη θέση του στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να τον βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου, εφόσον κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Μπήκε ως 46ος και τώρα είναι 48ος

Ο συντελεστής δυσκολίας στους ευρωπαϊκούς αγώνες έχει ανέβει αισθητά. Το είδαμε άλλωστε και στο πρόσφατο ματς με την Μπάτσκα Τόπολα, ότι καμία ομάδα δεν πρέπει να υποτιμηθεί και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πάει χαλαρά σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, μολονότι το όνομα του αντιπάλου δεν έχει να επιδείξει ιστορικά κάτι το ιδιαίτερο. Για να μην πολυλογούμε, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε φέτος το ευρωπαϊκό του οδοιπορικό ως 46ος στο ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ. Μετά από έξι αγώνες σε προκριματικά και ομίλους Γιουρόπα Λιγκ, οι Πειραιώτες υποχώρησαν δύο θέσεις και είναι πλέον στην 48η θέση. Αυτό είναι κάτι που φυσικά έχει εξήγηση, καθώς ο Ολυμπιακός στις πρώτες δύο αγωνιστικές του ομίλου του Γιουρόπα έχει πάρει μόλις έναν βαθμό. Αν είχε κερδίσει την Μπάτσκα Τόπολα θα βρισκόταν στην ίδια θέση με τη Ρεν, στην 47η δηλαδή... Η ουσία είναι ότι η ομάδα του Πειραιά είναι υποχρεωμένη να παίξει φέτος και για τους δικούς της βαθμούς στο ράνκινγκ. Να κοιτάξει δηλαδή και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της, καθώς αν δεν καταφέρει να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη, τότε κινδυνεύει να πέσει πιο χαμηλά από την 50η θέση και κάποια στιγμή οι Πειραιώτες να τον βρουν μπροστά τους με δύσκολες κληρώσεις ακόμη και το καλοκαίρι.

Ποιους κυνηγάει για να ανέβει στην κατάταξη

Ο Ολυμπιακός είναι 48ος με 34.000 βαθμούς τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θέλει να αναρριχηθεί κι άλλο στο ράνκινγκ, αλλά για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να παίρνει εκείνος βαθμούς (άρα νίκες ή ισοπαλίες) και ταυτόχρονα να μην κερδίσουν οι ομάδες που είναι από πάνω του, έτσι ώστε να υποχωρούν στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Αν ο Ολυμπιακός παρουσιαστεί ως κανονικός ευρωπαϊκός Ολυμπιακός και όχι ως... Άγιος Βασίλης με «δώρα» από την άμυνα, τότε είναι ικανός να βρεθεί ακόμη και 45ος. Επί της ουσίας κυνηγάει τρεις ομάδες. Πρόκειται για τη Ρεν που είναι 47η με 36.000 βαθμούς, τη ΛΑΣΚ Λίντσερ που είναι 46η με 37.000 βαθμούς και τη Γάνδη που είναι 45η με 38.000 βαθμούς. Το κακό είναι ότι τόσο η Ρεν, όσο και η Γάνδη έχουν βάλει τις βάσεις για να προχωρήσουν στην Ευρώπη και τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια θα βάζουν βαθμούς στο... σακούλι τυς. Η μεν Ρεν είναι στον όμιλο του Παναθηναϊκού και λογικά θα συνεχίσει είτε στο Γιουρόπα, είτε στο Κόνφερενς Λιγκ, μιας και υπάρχει πλέον το πρόβλημα και με τον πόλεμο στο Ισραήλ, με συνέπεια η Μακάμπι Χάιφα που είναι στον όμιλο, να μην έχει φυσικά καθόλου μυαλό για ποδόσφαιρο. Η δε Γάνδη μετά από δύο αγωνιστικές είναι στην κορυφή του ομίλου της στο Κόνφερενς και έχει κι εκείνη αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που δεν ασχολείται εδώ και δύο 24ωρα με το ποδόσφαιρο. Επίσης, έχει την ουκρανική Ζόρια που δίνει σε ουδέτερο γήπεδο τα εντός έδρας παιχνίδια της και την αδύναμη Μπρεϊντάμπλικ της Ισλανδίας. Οπότε, ο βελγικός σύλλογος θα συνεχίσει στην Ευρώπη μίνιμουμ τον Φεβρουάριο. Η ΛΑΣΚ από την πλευρά της έχει ξεκινήσει με δύο ήττες στον όμιλό της στο Γιουρόπα από τις Λίβερπουλ και Τουλούζ. Έχει αντίπαλο και τη βελγική Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και πιο πιθανό είναι να βγει 4η και να σταματήσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι τον Δεκέμβριο παρά να προχωρήσει στην Ευρώπη. Όπως και να ‘χει, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μίνιμουμ δύο ομάδες που θα κληθεί να τις περάσει για να βελτιώσει τη θέση του στην κατάταξη, αλλά δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εύκολη η αποστολή του.

Από ποιους απειλείται

Ο Ολυμπιακός αν δεν καταφέρει να περάσει έστως ως τρίτος στα μπαράζ του Κόνφερενς τον Φεβρουάριο, τότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να πέσει ακόμη και κάτω από την 50ή θέση και να φτάσει στην χειρότερη θέση του στο ράνκινγκ εδώ και πάνω από μία δεκαετία! Αυτή τη στγμή οι Πειραιώτες απειλούνται από τις Μαρσέιγ και Λιλ που είναι 49ες με 33.000 βαθμούς, τη Γιουνγκ Μπόις που είναι 51η με 32.500, τη Γαλατασαράι που είναι 52η με 30.500 και την Μπέτις που είναι 53η με 30.000. Είναι πέντε ομάδες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες για να βρεθούν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αν ο Ολυμπιακός δεν τα καταφέρει στον όμιλό του ή δεν κάνει έστω ένα παραπάνω βήμα στην Ευρώπη, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να πέσει κάτω από την 50ή θέση, όπερ σημαίνει ότι δεν θα έχει τόσο εύκολες κληρώσεις στα καλοκαιρινά προκριματικά και κατ’ επέκταση στους ομίλους. Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο Ολυμπιακός ήταν στο γ’ γκρουπ δυναμικότητας του Τσάμπιονς Λιγκ και στο α’ γκρουπ δυναμικότητας του Γιουρόπα Λιγκ. Πλέον, έχει πέσει στο δ’ γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ και δύσκολα θα το αποφύγει, ενώ έχει πέσει και στο β’ γκρουπ δυναμικότητας του Γιουρόπα Λιγκ και θα είναι ορατός ο κίνδυνος να πέσει στο γ’!

Υποχώρησε 24 θέσεις σε επτά χρόνια!

To γεγονός ότι ο Ολυμπιακός χάνει θέσης στο ράνκινγκ από χρονιά σε χρονιά έχει να κάνει με έναν συνδυασμό πραγμάτων. Πρώτον, ότι αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Δεύτερον, ότι οι Πειραιώτες έκαναν βήματα προς τα πίσω τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, καθώς μετά το έπος του Εμιρέιτς τον Φεβρουάριο του 2020 και την πρόκριση επί της Αϊντχόφεν έναν χρόνο αργότερα στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, στη συνέχεια είχε αποκλεισμούς σε προηγούμενους γύρους! Το 2021-22 είχε αποκλειστεί από την Αταλάντα στους «32» του Γιουρόπα και πέρσι έμεινε 4ος στον όμιλό του στο Γιουρόπα με αντιπάλους τις Φράιμπουργκ, Ναντ και Καραμπάχ. Για την ιστορία πέρσι ήταν στο α’ γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα και έναν χρόνο αργότερα, φέτος δηλαδή, στο β’ γκρουπ. Πάμε να δούμε όμως από σεζόν σε σεζόν πώς πηγαίνει ο Ολυμπιακός. Φέτος μπήκε ως 46ος και τώρα έχει πέσει στην 48η θέση. Το 2022 ήταν 40ός, το 2021 ήταν 37ος, το 2020 ήταν 35ος, το 2019 ήταν 35ος, το 2018 ήταν 29ος, το 2017 ήταν 28ος και το 2016 ήταν 24ος! Εν ολίγοις, μέσα σε επτά χρόνια έχει υποχωρήσει 24 θέσεις.