Ολυμπιακός: Τα πάντα για να χάσει, τα πάντα για να μην τα χάσει

Όλα πήγαν στραβά για τον Ολυμπιακό με τη Φράιμπουργκ, τα στράβωσε και ο ίδιος, αλλά το βλέμμα είναι για μπροστά. Και το κλίμα να παραμείνει μιας ομάδας με υγεία και ενότητα. 

Ολυμπιακός: Τα πάντα για να χάσει, τα πάντα για να μην τα χάσει

Ελάχιστα πράγματα πήγαν καλά για τον Ολυμπιακό στο ματς με τη Φράιμπουργκ και όταν αυτό συμβαίνει σε τέτοια παιχνίδια, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι καλό το αποτέλεσμα.

Στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς χάνεται το άχαστο από Ελ Κααμπί και Μπιέλ.

Αμέσως μετά Φρέιρε και Πασχαλάκης κάνουν λάθος και γίνεται το 0-1 από το πουθενά.

Μετά από ατυχίες (τραυματισμός Έσε, δοκάρι Φορτούνη), αδικίες (η απόφαση του Ολλανδού να μη δώσει καν φάουλ και φυσικά ούτε κάρτα στον Σάλαϊ για το χτύπημα στον Αργεντινό) και ευκαιρίες (αυτή του Μασούρα και του Ελ Κααμπί), έρχεται το γκολ της ισοφάρισης σε καίριο σημείο. Και μόλις έχουν συμπληρωθεί τα πέντε λεπτά της καθυστέρησης γίνεται το πέναλτι από τον Ρέτσο που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, ειδικά στο σημείο που βρισκόταν ο Ιάπωνας στην περιοχή.

Και αρχίζει το δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός χάνει ευκαιρίες απέναντι σε μία άμυνα που έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το πρώτο μέρος, αλλά φτάνει πάλι στην ισοφάριση με τον Ελ Κααμπί από μπαλιά του Φορτούνη. Το γήπεδο ξαναπαίρνει «φωτιά», ο προπονητής έχει την ατυχή έμπνευση να βγάλει τον Φορτούνη αμέσως μετά την ασίστ. Η ανατροπή έχει πιθανότητες, αλλά τελικά ο Ολυμπιακός δέχεται και άλλο γκολ από στατική φάση, με τον σκόρερ να αξιοποιεί ότι εκεί βρέθηκε ο Γιόβετιτς για να μαρκάρει χαμηλά και ότι νωρίτερα υπήρξε πάλι αποπροσανατολισμός αφού το φάουλ που ζήτησε ο Ποντένσε πριν από το κόρνερ δεν δόθηκε ποτέ από τον διαιτητή.

Με όλα αυτά (και άλλα πολλά, π.χ. η φάση που έφυγε μόνος του ο Ελ Κααμπί, πέρασε και τον γκολκίπερ και πάλι το σουτ κόπηκε από αμυντικό πριν πάει στα δίχτυα δόθηκε οφσάιντ, αλλά εάν έμπαινε θα μετρούσε ή στο τέλος το σουτ του Γιόβετιτς από την «μπούκα» του Ροντινέι που για λίγο δεν βρήκε στόχο) ο Ολυμπιακός δεν... γινόταν να μη χάσει.

Λάθη έγιναν πολλά. Από επιθετικούς, από αμυντικούς, από προπονητή, από διαιτητή. Και χάθηκε ένα ματς που οδηγεί σε μπλεξίματα για την πρόκριση και σε κρίσιμο ματς στις 5 Οκτώβρη στη Σερβία. Το θέμα για τον Ολυμπιακό είναι να μπορέσει να συνεχίσει να έχει αυτή την υγεία που δείχνει η φετινή ομάδα. Τον Πασχαλάκη με τον Φρέιρε να συζητούν αμέσως μετά το γκολ, τον Φορτούνη (που μαζί με τον Ροντινέι έκαναν τον Στράιχ να αλλάξει τρία αριστερά μπακ μέσα στο ματς!) να αγκαλιάζει τον Μαρτίνεθ στην αλλαγή, τον κόσμο να τραγουδά και μετά την ήττα χειροκροτώντας την προσπάθεια...

Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Δεν έχει περιθώριο να ξαναζήσει καταστάσεις που τον έφεραν μακριά από τη νοοτροπία και τους στόχους του. Η ομάδα έχασε πολλές ευκαιρίες (σε άμυνα και επίθεση) ώστε να αρχίσει όπως άξιζε τον όμιλο. Ας μη χάσει την ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί φέτος για την πραγματική επιστροφή στα γνωστά δεδομένα της, σε διακρίσεις και καλό ποδόσφαιρο.

Εάν το πετύχει αυτό μετά την πρώτη φετινή ήττα της, θα είναι σαν να κέρδισε πολλά περισσότερα από βαθμούς που μπορεί να τους βρει στη συνέχεια στην Ευρώπη. Εάν το κάνει αυτό ο Ολυμπιακός στον εαυτό του, να αφήσει μακριά γκρίνιες, αφορισμούς, κρίσεις και επικρίσεις, εμπόδια στη δουλειά προόδου που φανερά συντελείται, τότε αυτή η ήττα μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη. Το ότι νίκησαν οι άλλες ελληνικές ομάδες, καλό για όλους είναι. Και οπωσδήποτε πολύ καλύτερο από το να παίζει μόνο μία σε ομίλους...