Κρατάει πρόκριση, άμυνα και… Ρέτσο

Με ιδανικό τρόπο για τους εκπροσώπους της χώρας μας στο εξωτερικό ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Ολυμπιακός. Έστω και χωρίς να… θέλξει ακριβώς με την απόδοσή της, η ομάδα του Πειραιά πήρε αυτό που ήθελε στο Βέλγιο από την Γκενκ και συνεχίζει στα πλέι οφ του UEFA Europa League, με το βλέμμα πλέον στραμμένο στους ομίλους της διοργάνωσης.

Κρατάει πρόκριση, άμυνα και… Ρέτσο

Βεβαίως, η βραδιά στη «Σεϊχέκα Αρένα» έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία, η πρόκριση σε βάρος μιας ποιοτικής, γρήγορης και (πιο) έτοιμης ομάδας, όπως είναι η Γκενκ, συνιστά αναμφίβολα επιτυχία. Ιδίως αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός αποτελεί ουσιαστικά ολοκαίνουργιο σύνολο, κάτι που δεν αφορά μόνο το έμψυχο υλικό αλλά και το τεχνικό επιτελείο.

Ακόμα και αν οι Πειραιώτες είχαν αποκλειστεί στο Βέλγιο, δεν θα ήταν δυνατό να κριθεί από τώρα ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Θα ήταν βιαστικό, παράλογο και απλά λάθος. Ωστόσο, όποιο και αν είναι το πρόσημο που θα συνοδεύσει το σύνολο της θητείας του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, το σίγουρο είναι ένα: ο Ισπανός είναι προπονητής και όχι… θαυματοποιός.

Θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να παρουσιάσει σε αυτό το χρονικό σημείο μια ομάδα που θα «πετάει» στο γήπεδο, όσο καλή και αν ήταν η προετοιμασία που έκανε τους προηγούμενους μήνες, όπως μαθαίνουμε. Προερχόμενος από μια κακή σεζόν, ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να αλλάξει πάρα πολλά και όπως είναι φυσιολογικό χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα ώσπου να επέλθει η επιθυμητή χημεία.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η πρόκριση επί της Γκενκ ήταν σημαντική επιτυχία για τους «ερυθρόλευκους». Μια επιτυχία με πολυεπίπεδα κέρδη, καθώς η πειραιώτικη ομάδα, πέρα από την πρόκριση αυτή καθαυτή, βγαίνει κερδισμένη και από πλευράς αίγλης και οικονομικά, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και την ψυχολογική ώθηση που πήρε ενόψει της συνέχειας.

Εξίσου σημαντική με όλα αυτά, όμως, είναι και η δεύτερη ανάγνωση του προχθεσινού αγώνα στο Βέλγιο. Διότι είναι γεγονός ότι, παρά το θετικό αποτέλεσμα και ακόμα και αν αμυντικά στάθηκε πολύ καλά σε γενικές γραμμές, ο Ολυμπιακός επιθετικά ήταν κακός στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης με την Γκενκ, η οποία για να τα λέμε και όλα είναι μεν μια αξιόλογη ομάδα, αλλά όχι και κάποιο… μεγαθήριο.

Το γεγονός ότι οι Πειραιώτες κατέγραψαν την πρώτη τελική τους προσπάθεια στο 71ο λεπτό του ματς τα λέει όλα και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να… κρυφτεί πίσω από την πρόκριση, αντιθέτως οφείλει να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά, ενσωματώνοντας παράλληλα και τα νέα κομμάτια του παζλ (Σκάρπα, Χεζέ, Μπρνιτς), από τα οποία υπάρχουν άμεσες και σημαντικές απαιτήσεις.

Κλείνουμε με μια προσωπική αναφορά. Ναι, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος με το ολόχρυσο γκολ πρόκρισης που πέτυχε έβγαλε ήδη αρκετά από τα λεφτά της απόκτησής του. Όμως θα ήταν πέρα ως πέρα άδικο να μη σταθούμε και στην απόδοση ενός παίκτη που ήταν ο αφανής ήρωας της πρόκρισης επί της Γκενκ.

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Ρέτσο, ο οποίος ιδίως στο β’ ημίχρονο του προχθεσινού αγώνα ήταν απλά συγκινητικός. Και μιλάμε για ένα παιδί που κατά περιόδους έχει ακούσει τα… εξ αμάξης από μερίδα φιλάθλων του Ολυμπιακού, ενώ κάποιοι μάλιστα τον είχαν χαρακτηρίσει μέχρι και «τελειωμένο». Η εμφάνισή του προς απάντησή τους, λοιπόν…

Είναι προφανές ότι ο 25χρονος μπακ απλά έσκυψε το κεφάλι, έκλεισε τα αυτιά του και δούλεψε. Κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο αλλά ούτε και πολύ συνηθισμένο για Έλληνα παίκτη που έχει ήδη «φτιάξει» έως έναν βαθμό το όνομά του στην εγχώρια ποδοσφαιρική πιάτσα. Μακάρι να συνεχίσει έτσι, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Ολυμπιακό.