Ολυμπιακός: Η ρήτρα και οι κάρτες

Όταν με ένα γκολ βγάζεις αμέσως τα λεφτά της... ρήτρας κι όταν η εμπειρία κερδίζει τον ενθουσιασμό του ταλέντου. Αλεξανδρόπουλος και Κίνι-Πέιντσιλ...

Ολυμπιακός: Η ρήτρα και οι κάρτες

Ο Ολυμπιακός κρατάει την πρόκριση και προχωράει. Να κρατήσει και την πρόκριση με την Τσουκαρίτσκι γιατί ούτε εκεί περιμένουμε θαύματα σούπερ απόδοσης και να προχωρήσει. Ο στόχος τώρα είναι οι επιτυχίες, όπως κι αν έρχονται, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Για μια ομάδα που τώρα αρχίζει, κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Αρκεί να μην έχει εμπόδια αποτελεσμάτων που να την πηγαίνουν πίσω.

Ο Ολυμπιακός των ομίλων θα είναι διαφορετικός σε πρόσωπα κι αυτό ίσως να παίζει και ρόλο στην απόδοση ή την διάθεση κάποιων που μπορεί και να μην είναι στους... ομίλους με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι παράλογο. Ούτε είναι παράλογο να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα σε απόδοση μια ομάδα που τώρα ετοιμάζεται. Από την Γλασκόβη στο Νόριτς ήταν άλλη εικόνα. Σε τρεις μέρες. Από το πρώτο ματς με την Γκενκ στο δεύτερο ήταν άλλη εικόνα. Σε μία εβδομάδα.

Για το πόσο μπορεί να βοηθήσει ή όχι κάποιος παίκτης ας μη βιαζόμαστε για συμπεράσματα. Η προσαρμογή είναι μέσα στο «παιχνίδι». Ο Φρέιρε για παράδειγμα είναι καλός αμυντικός, το έδειξε στο Φάληρο, δεν το έδειξε στο Βέλγιο. Αυτά συμβαίνουν. Σε τέτοιες περιόδους προσαρμογής. Ένα παράδειγμα ανέφερα.

Δυο πράγματα μόνο για το παιχνίδι εν αναμονή της συνέχειας που με νίκες θα γίνεται καλύτερη και θα κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του προπονητή και των παικτών.

Το γκολ του Αλεξανδρόπουλου ήταν από αυτά που μένουν ανεξίτηλα. Το πρώτο του, στο φινάλε, έδωσε πρόκριση, ήταν όντως... Σωτήριος Αλεξανδρόπουλος. Όμως δεν έκανε μόνο αυτό. Έδωσε ενέργεια στην ομάδα, ακόμη και πριν από την αποβολή του Πέιντσιλ. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος που αμύνεται ψηλά, οι ανακτήσεις, αλλά και το κάθετο παιχνίδι του με την μπάλα. Ήταν ένα ματς από αυτά που λες «έβγαλε τη ρήτρα για τη μεταγραφή του το άλλο καλοκαίρι από τώρα». Γιατί εάν ισχύουν όσα έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με τη συμφωνία με την Σπόρτινγκ, ε το παιδί την έβγαλε τη ρήτρα από τώρα.

Ο Κίνι είναι ένας παίκτης με προτερήματα και ελαττώματα. Από τον Πέιντσιλ είχε προβλήματα. Ακόμη και στη φάση της αποβολής του Γκανέζου, αναγκάστηκε να τον τραβήξει από την φανέλα. Είναι, όμως, ένας έμπειρος και έξυπνος παίκτης ο Ισπανός. Κι η εμπειρία πολλές φορές κερδίζει τον ενθουσιασμό και το ταλέντο. Ο Κίνι «εκδικήθηκε» τον Πέιντσιλ. Κι όσο καθοριστική για την πρόκριση ήταν η προσφορά του Αλεξανδρόπουλου στο τέλος, άλλο τόσο ήταν και του Κίνι. Αρκετά πριν από το τέλος.

Ο Ολυμπιακός πήρε πάρα πολλές κάρτες από τον Γερμανό διαιτητή. Σωστές, αν και σωστές θα ήταν και κάποιες παραπάνω στους Βέλγους. Οι μισές από τις κάρτες του Ολυμπιακού ήταν για τραβήγματα επειδή ο αντίπαλος είχε ξεφύγει. Αυτό δείχνει διαφορά ετοιμότητας ανάμεσα στις ομάδες, έλλειψης ρυθμού εκ μέρους των «ερυθρόλευκων» αλλά και την ανάγκη για στελέχωση ενδεκάδας με ποδοσφαιριστές αυξημένης ταχυδύναμης. Τέτοιοι υπάρχουν, τέτοιοι ήρθαν και τέτοιοι έρχονται. Στον Ολυμπιακό των ομίλων και της καλύτερης μπάλας.