Με σύμμαχο την παράδοση

Λίγες ημέρες μετά την έλευση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» έμαθαν τους υποψήφιους αντιπάλους για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Με σύμμαχο την παράδοση

Ο λόγος για τις Γκενκ και Σερβέτ. Τα ονόματα των δύο υποψηφίων αντιπάλων δεν φοβίζουν τον Ολυμπιακό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η πρόκριση. Το παρελθόν μάς έχει αποδείξει πολλάκις πως στις περιόδους των προκριματικών γίνονται πολλές ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις και γι’ αυτό στις τάξεις των Πειραιωτών χρειάζεται σωστή αντιμετώπιση.

Βάσει ποδοσφαιρικής λογικής, η Γκενκ θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να στείλει το εμπόδιο της Σερβέτ στον δρόμο του πειραϊκού συλλόγου. Η βέλγικη ομάδα αποτελεί μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, ενώ διαθέτει από τις πιο πετυχημένες ακαδημίες στο Βέλγιο.

Από τα «φυτώρια» της Γκενκ έχουν βγει ορισμένα σπουδαία ταλέντα όπως οι Κέβιν Ντε Μπρόινε, Τιμπό Κουρτουά, Γιανίκ Καράσκο, Ντιβόκ Οριγκί, Λεάντρο Τροσάρ, Τιμοθί Καστάν, Κριστιάν Μπεντεκέ και αρκετοί άλλοι. Όσον αφορά τη Σερβέτ, οι Ελβετοί πέρασαν τα τελευταία χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να πέσουν στην τρίτη κατηγορία και να επιστρέψουν στην πρώτη το 2011, πριν υποβιβαστούν ξανά το 2013.

Η προϊστορία του Ολυμπιακού με ελβετικές ομάδες είναι καλή. Συγκεκριμένα, το μακρινό 1984 είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την Ξαμάξ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στο ΟΑΚΑ ο Μητρόπουλος είχε χαρίσει τη νίκη στους Πειραιώτες, ενώ η ρεβάνς είχε λήξει 2-2 χάρη στα γκολ του Αναστόπουλου. Μετέπειτα ο Ολυμπιακός βρήκε ελβετική ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2016-17.

Απέναντι στη Γιουνγκ Μπόις μέτρησε μία εκτός έδρας νίκη και μία εντός έδρας ισοπαλία. Στην Ελβετία οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει με γκολ του Καμπιάσο και στο Φάληρο το σκορ είχε μείνει στο 1-1. Το 2018 για τον τρίτο προκριματικό γύρο της ίδιας διοργάνωσης οι Πειραιώτες έπαιξαν με τη Λουκέρνη. Στον πρώτο αγώνα που έγινε εντός έδρας πήραν τη νίκη με 4-0 και στη ρεβάνς υπέταξαν την αντίπαλη ομάδα με 3-1.

Εξίσου καλή είναι και η παράδοση με βέλγικες ομάδες. Η αρχή έγινε το 1974 στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα στην έδρα της Άντερλεχτ με 5-1 και στη ρεβάνς ο ρέφερι Παλοτάι τού στέρησε την ανατροπή. Στον επαναληπτικό οι Πειραιώτες νίκησαν 3-0 χάρη σε χατ τρικ του Γαλάκου και θα είχαν πάρει την πρόκριση εάν ο Ούγγρος διαιτητής δεν είχε ακυρώσει άλλα τέσσερα γκολ του Ολυμπιακού και εάν είχε δώσει τρία πέναλτι υπέρ του.

Ύστερα από 36 χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν μπροστά τους βέλγικη ομάδα. Ο λόγος για τη Σταντάρ Λιέγης, την οποία νίκησαν 2-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο Βέλγιο η γηπεδούχος ομάδα νίκησε 2-0. Στην ίδια διοργάνωση τη σεζόν 2013-14 ο Ολυμπιακός «άλωσε» την έδρα της Άντερλεχτ με τρία γκολ του Μήτρογλου, ενώ στην έδρα του επικράτησε 3-1. Τη χρονιά 2015-16 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στους «32» του Γιουρόπα. Οι Βέλγοι είχαν νικήσει εντός έδρας 1-0 και στη δεύτερη αναμέτρηση αναδείχθηκαν νικητές στην παράταση με 2-1. Η Άντβερπ το 2021 ήταν το τελευταίο βέλγικο εμπόδιο των «ερυθρόλευκων». Στο Βέλγιο ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί 1-0, αλλά στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε προηγηθεί η νίκη των Πειραιωτών με 2-1.

Η παράδοση είναι υπέρ του Ολυμπιακού και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο δεν αρκεί για να πάρει την πρόκριση. Αυτό που καλείται να κάνει η ομάδα του Πειραιά είναι να παρουσιαστεί αντάξια των προσδοκιών και να κάνει το πρώτο βήμα που χρειάζεται για να βρεθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.