Αυτοί θέλουν να «κατασπαράξουν» τον Ολυμπιακό - Η αστυνομία και τι σχέση έχει η ΑΕΚ (vid)

Γιατί είναι σε εγρήγορση οι αρχές στην Ιταλία και ένα εντυπωσιακό βίντεο με όσα συμβαίνουν στο Σαν Σίρο

Αυτοί θέλουν να «κατασπαράξουν» τον Ολυμπιακό - Η αστυνομία και τι σχέση έχει η ΑΕΚ (vid)

Δημιουργούν ενίοτε εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Οι οπαδοί της Μίλαν, σε ένα εξαιρετικό γήπεδο, με εντυπωσιακή ακουστική, περιμένουν στις 4 Οκτωβρίου τον Ολυμπιακό με την ελπίδα ότι θα πανηγυρίσουν σε ένα γήπεδο, στο οποίο θα βρεθούν και περισσότεροι από 6000 φίλοι των ερυθρόλευκων.

Στο χώρο των οργανωμένων οπαδών η Μίλαν έχει τη δική της ιστορία. Το γκρουπ «Fossa dei Leoni» για παράδειγμα αναγνωρίζεται ως το παλαιότερο στην Ιταλία, με έτος ίδρυσης το 1968. Είναι γνωστοί για τα κορεό τους, όπως αυτό που έκαναν την περασμένη άνοιξη στον αγώνα με την αιώνια αντίπαλο Ίντερ. Μακάβριο λιγάκι είναι η αλήθεια καθώς το μήνυμα ήταν «Μέχρι το θάνατο» και στο κοκκινόμαυρο κορεό ξεχώριζε μία νεκροκεφαλή και δύο σπαθιά, σήματα κατατεθέν των πειρατών.

Μιλάμε βέβαια για το «Derby della madonnina», το Μίλαν - Ίντερ με κοινωνικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των οπαδών στο παρελθόν καθώς τα λεγόμενα «κατσαβίδια», οι οπαδοί της Μίλαν κινούνταν στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα ενώ οι τιφόζι της Ίντερ εξέφραζαν την αστική τάξη της πόλης γι’ αυτό και τους αποκαλούσαν «νεόπλουτους». Βέβαια όλα αυτά στο μακρινό παρελθόν. Με τα χρόνια οι ταξικές διαφορές άρχισαν να τα ατονούν και όταν ο Μπερλουσκόνι πήρε τη Μίλαν, έσβησαν τελείως.

H οργανωμένη έκφραση των οπαδών της Μίλαν υφίσταται από το 1967, υπό τη μορφή ενός "Δικτύου των Κλαμπ της Μίλαν". Oι φανατικοί, όπως παντού, χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από το νεαρό της ηλικίας τους και την υπέρμετρη αφοσίωσή τους στην ομάδα. Οι σημαντικότεροι πυρήνες ultras της Μίλαν (σε παρένθεση το έτος ίδρυσης) υπήρξαν κατά σειρά σπουδαιότητας οι: Fossa dei Leoni (1968), Brigate Rossonere (1975) και Commandos Tigre (1967). Μετά το 2010, ο κύριος όγκος τους εκπροσωπείται από το γκρουπ Curva Sud Milano. Ο σημαντικός Ιταλός λογοτέχνης Νάνι Μπαλεστρίνι στο μυθιστόρημά του «furiosi», παρουσιάζει τους τρόπους οργάνωσης και τους κώδικες που διέπουν τη συμπεριφορά τους, τις σχέσεις τους με την πολιτική, τις επικές μάχες με τους οπαδούς αντίπαλων ομάδων και την αστυνομία και τις προσωπικές διαδρομές τους στις εξέδρες των γηπέδων.

Η Μίλαν είναι μία από τις ομάδες με τους περισσότερους οπαδούς. Σύμφωνα με έρευνες που έκανε το αξιόπιστο γερμανικό γραφείο δημοσκοπήσεων Sport+Markt, οι Μιλανίστι καταλαμβάνουν τη δεύτερη σε πλήθος θέση στη χώρα τους πίσω από τους φίλους της Γιουβέντους. Η Μίλαν είναι ο πρώτος ιταλικός σύλλογος πανευρωπαϊκά και ο τρίτος ευρωπαϊκός μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Δείτε ένα βίντεο με εντυπωσιακές δράσεις από τους οπαδούς της Μίλαν και την ατμόσφαιρα στο Σαν Σίρο:

Οι οπαδοί της Μίλαν έχουν φιλίες και έχθρες ανά τον κόσμο και στο παρελθόν δεν υπήρξε κάποια κόντρα με τους φίλους του Ολυμπιακού. Παρά το γεγονός αυτό, η Ιταλική αστυνομία έχει το... νου της και γι' αυτό... φταίει η ΑΕΚ. Τον περασμένο Νοέμβριο, δυο ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης μεταξύ της ΑΕΚ και της Μίλαν είχαν σημειωθεί επεισόδια, στους σταθμούς του Ηλεκτρικού σε Πευκάκια και Περισσό. Οι οπαδοί των «ροσονέρι» είχαν αποκοπεί από τον κύριο όγκο των Ιταλών, που είχε συγκεντρωθεί στο Καλλιμάρμαρο και προτίμησαν να κάνουν περιήγηση στην Αθήνα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τον ΗΣΑΠ από την Ομόνοια για να πάνε στο γήπεδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οπαδοί της ΑΕΚ με full face, επιτέθηκαν με ρόπαλα. Κάποιοι πέταξαν ακόμη και μολότοφ, με αποτέλεσμα να καούν δύο βαγόνια του Ηλεκτρικού και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στους συρμούς. Τότε εννέα φίλοι της Μίλαν είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο. Με αφορμή λοιπόν αυτό το επεισόδιο, η συνύπαρξη Ελλήνων και Ιταλών φιλάθλων στο Μιλάνο αναγκάζει την αστυνομία να είναι σε εγρήγορση. Πολύ περισσότερο στον αγώνα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» καθώς τότε θα βρεθούν στην Αθήνα και οπαδοί της Μίλαν, οι οποίοι ίσως δεν έχουν ξεχάσει την επίθεση που δέχθηκαν πέρυσι.

Δείτε βίντεο από την ημέρα των επεισοδίων: