Το έχουν ξανακάνει!

Ο Πέδρο Μαρτίνς και πολλοί από τους παίκτες του Ολυμπιακού ξέρουν καλά από προκρίσεις στους ομίλους της UEFA.

Το έχουν ξανακάνει!

Ο προπονητής έχει 100% επιτυχία, ο Νάτχο έχει πανηγυρίσει σε 9 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το απόλυτο έχει και ο Χασάν! Η έρευνα του ΦΩΤΟΣ δίνει «αέρα» πρόκρισης επί της Μπέρνλι!

Ο Πέδρο Μαρτίνς ανέφερε στη χτεσινή (22/08) συνέντευξη Τύπου για το παιχνίδι με την Μπέρνλι πως ένα από τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού για να φτάσει στο στόχο της πρόκρισης στους ομίλους είναι ότι έχει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία από την αγγλική ομάδα.

Κι αυτό είναι αλήθεια, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαφορά των δύο κλαμπ σε ευρωπαϊκές παρουσίες που είναι χαώδης, με τον Ολυμπιακό μόνιμα εδώ και δύο δεκαετίες στο Τσάμπιονς Λιγκ και με πολλές συμμετοχές στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ την Μπέρνλι ουσιαστικά πρωτάρα σε τέτοιες διοργανώσεις. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στην εμπειρία του προπονητή και πολλών παικτών του τωρινού Ολυμπιακού σε σχέση με τους ποδοσφαιριστές του αγγλικού κλαμπ, καθώς με εξαίρεση τον Χαρτ και τον Λένον, οι υπόλοιποι δεν έχουν τέτοιου είδους παραστάσεις και γνώση των συνθηκών αυτών των αναμετρήσεων.

Ασφαλώς, δεν είναι κάτι που μπορεί από μόνο του να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στους ομίλους, καθώς το παρελθόν δεν θα παίξει μπάλα απόψε στο Φάληρο και την επόμενη εβδομάδα στο Μπέρνλι. Όπως και δεν είναι αποτρεπτικό για την ελληνική ομάδα να ελπίζει σε επιτυχία επειδή π.χ. δεν έχει καλή παράδοση κόντρα στους Άγγλους. Πολλά πράγματα θα μετρήσουν, ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωριστεί η σημασία της… τεχνογνωσίας από θερινά προκριματικά και των θετικών αποτελεσμάτων που είχαν τόσο ο Μαρτίνς όσο και αρκετοί από τους νέους παίκτες της πειραϊκής ομάδας.

Μετρ των προκρίσεων!

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε φτιάξει το όνομά του στην πατρίδα του ως ο άνθρωπος που έβγαζε στην Ευρώπη όποια μικρομεσαία ομάδα αναλάμβανε. Κι όχι μόνο για τη… συμμετοχή, αλλά με νίκες στους αγώνες του καλοκαιριού και παρουσίες στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ουσιαστικά με τις κορυφαίες στιγμές στην πρόσφατη ή συνολική ιστορία αυτών των συλλόγων.

Η πρώτη φορά ήταν το 2012 με την Μαρίτιμο. Κι η πρώτη ομάδα που απέκλεισε ήταν ελληνική: ο Αστέρας Τρίπολης. 1-1 στο «Θ. Κολοκοτρώνης» και 0-0 στην Πορτογαλία. Στην επόμενη προκριματική φάση, αντίπαλος της Μαρίτιμο ήταν η Ντίλα από την Γεωργία, με την ομάδα του Μαρτίνς να κάνει δύο νίκες (1-0 εντός και 2-0 εκτός) και να περνάει στο γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ όπου αντιμετώπισε τη Νιούκαστλ, την Μπριζ και την Μπορντό.

Η Ρίο Άβε υπό τις οδηγίες του Μαρτίνς εξασφάλισε και αυτή τη συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα το 2014, όταν απέκλεισε δύο σουηδικές ομάδες στα προκριματικά του Ιουλίου και του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς. Πρώτα την Γκέτεμποργκ (1-0 στην Σουηδία, 0-0 στην Πορτογαλία) και έπειτα την Έλφσμποργκ (με το 1-0 στη ρεβάνς να ανατρέπει το 1-2 του πρώτου αγώνα). Στον όμιλο έπαιξε εναντίον της Ντιναμό Κιέβου, της Άαλμποργκ και της Στεάουα.

Με την Βιτόρια Γκιμαράες ο Μαρτίνς δεν χρειάστηκε να υποστεί την προκριματική δοκιμασία, καθώς η ομάδα του εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στο Γιουρόπα Λιγκ έπαιξε απευθείας σε όμιλο, μαζί με Σάλτσμπουργκ, Κόνιασπορ και Μαρσέιγ.

Το «9 στα 10» του Νάτχο!

Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού με τις περισσότερες συμμετοχές σε προκριματικά και με εκπληκτικό ποσοστό επιτυχίας είναι ο Μπίμπαρς Νάτχο. Ο Ισραηλινός μέσος έχει παίξει 10 φορές σε τέτοιου είδους αγώνες και πανηγύρισε πρόκριση στις 9!

Με την Χάποελ Τελ Αβίβ συμμετείχε το 2009 στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του απέκλεισε την Γκέτεμποργκ με νίκη 3-1 στη Σουηδία (το ένα γκολ ο Νάτχο) και ισοπαλία 1-1 στο Ισραήλ.

Στη συνέχεια μπήκε στους ομίλους αποκλείοντας την Τέπλιτσε (2-1 εκτός, 1-1 εντός). Ο Νάτχο ήταν βασικός σε όλα τα ματς.

Με την Ρούμπιν Καζάν έπαιξε προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ το 2011. Πρόκριση επί της Ντιναμό Κιέβου (2-0 εκτός με ένα γκολ του Νάτχο και 2-1 στην Ρωσία). Και στη συνέχεια αποκλεισμός από την Λιόν, με ήττα 3-1 στην Γαλλία και ισοπαλία 1-1 στη ρεβάνς.
Το 2013 για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, η Ρούμπιν πέρασε στους ομίλους αποκλείοντας την σερβική Γιαγκόντινα (3-2 εκτός με γκολ του Νάτχο και 1-0 εντός) και την Βάντερς από την Δανία (νίκες 2-1 εκτός και 2-1 εντός έδρας).

Με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Μπίμπαρς Νάτχο είχε μόνο προκριματικές παρουσίες για το Τσάμπιονς Λιγκ. Και μόνο προκρίσεις στους ομίλους. Πρώτα το 2015, όταν η ομάδα του έβγαλε έξω την Σλάβια Πράγας (2-2 εντός και 3-2 εκτός) και την Σπόρτινγκ Λισαβόνας (1-2 στην Πορτογαλία 3-1 στην Ρωσία). Και δύο χρονιές αργότερα, το 2017, η ΤΣΣΚΑ με τον Νάτχο να έρχεται σε όλα τα ματς από τον πάγκο, επικράτησε της ΑΕΚ (2-0 στο ΟΑΚΑ και 1-0 στη Μόσχα με σκόρερ τον Ισραηλινό) και της Γιουνγκ Μπόις (1-0 στην Ελβετία και 2-0 στην Ρωσία).

Σε αυτά τα παιχνίδια ο Νάτχο σκόραρε 4 φορές, αλλά υπάρχει παίκτης του Ολυμπιακού με περισσότερα τέρματα στα προκριματικά…

Τα 7 γκολ του Λάζαρου!

Κι αυτός είναι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που με τα 4 τέρματα εναντίον της Λουκέρνης έφτασε ήδη στα 7 ευρωπαϊκά τέρματα σε προκριματικούς αγώνες, με σκοπό να διευρύνει αυτόν τον αριθμό κόντρα στην Μπέρνλι, όπως δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο διεθνής άσος είχε παίξει με τον Παναθηναϊκό το 2008 για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ντιναμό Τιφλίδας (3-0 και 0-0), το 2009 με την Ατλέτικο Μαδρίτης (αποκλεισμός με δύο ήττες, 2-3 και 0-2) και το 2012 πρώτα εναντίον της Μάδεργουελ (2-0 εκτός και 3-0 εντός, με τον Λάζαρο να βάζει γκολ και στα δύο παιχνίδια) και στη συνέχεια κόντρα στην Μάλαγα (0-2 στην Ισπανία, 0-0 στην Αθήνα).

Με τη φανέλα της AΕΚ έπαιξε το καλοκαίρι του 2017 προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Νάτχο (0-2 και 0-1), ενώ για το Γιουρόπα Λιγκ πρωταγωνίστησε στην πρόκριση επί της Μπριζ (0-0 στο Βέλγιο, 3-0 στο ΟΑΚΑ με ένα δικό του γκολ).

Φέτος με τον Ολυμπιακός αγωνίστηκε για 78’ στο 4-0 του Φαλήρου και 90’ στο 3-1 της Λουκέρνης, σκοράροντας από δύο φορές σε κάθε αναμέτρηση. Και έπεται συνέχεια…

Μόνο προκρίσεις ο Κούκα!

Το απόλυτο έχει ο Αχμέτ Χασάν παίζοντας με την Ρίο Άβε και την Μπράγκα σε προκριματικά για το Γιουρόπα Λιγκ. Ο Αιγύπτιος φορ του Ολυμπιακού αγωνίστηκε μόνο στον έναν από τους δύο προκριματικούς γύρους με την Ρίο Άβε το 2014, υπό τις οδηγίες του Μαρτίνς. Στα ματς με την Γκέτεμποργκ έβαλε γκολ στη νίκη της ομάδας του στην Σουηδία, ενώ ήταν βασικός και στο 0-0 της Πορτογαλίας.

Με την Μπράγκα ο Κούκα ήταν παρών στην πρόκριση επί μιας άλλης σουηδικής ομάδας, της ΑΙΚ Στοκχόλμης, στις αναμετρήσεις για το Γιουρόπα Λιγκ της περασμένης περιόδου. Αγωνίστηκε αλλαγή στο 1-1 στη Σουηδία και βασικός στη νίκη της Μπράγκα με 2-1 στην παράταση, στη ρεβάνς. Στην επόμενη προκριματική φάση η Μπράγκα απέκλεισε την Χαφνιαρφιόρντουρ από την Ισλανδία, με τον Αιγύπτιο να παίζει μόνο στο εκτός έδρας ματς στο οποίο η ομάδα του είχε νικήσει με 2-1.

Οι απαντήσεις των Ελλήνων

Ο Κώστας Φορτούνης και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης ήταν στην ομάδα του Ολυμπιακού που είχε υποστεί το σοκ του αποκλεισμού από την Χάποελ Μπερ Σεβά, το καλοκαίρι του 2016. Στο 0-0 του Φαλήρου ο Φορτούνης είχε αγωνιστεί για 90΄, ενώ ο Μπουχαλάκης είχε παίξει αλλαγή. Στην ήττα στο Ισραήλ, ο Φορτούνης ήταν πάλι βασικός, όπως συνέβη και με τον Μπουχαλάκη.

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με την Αρούκα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και πήρε την πρόκριση στην παράταση στο Καραϊσκάκη, με 2-1. Είχε νικήσει 1-0 στο πρώτο ματς με τον Φορτούνη στον πάγκο και στον επαναλητικό βασικό μέχρι το 72’. Ο Μπουχαλάκης ήταν εκτός αποστολής και στα δύο παιχνίδια.

Για τον Φορτούνη υπήρξαν επιτυχίες την προηγούμενη περίοδο με τις προκρίσεις επί της Παρτιζάν και της Ριέκα. Με τους Σέρβους έπαιξε μόνο στο 2-2 του Φαλήρου, βάζοντας το δεύτερο γκολ, ενώ με τους Κροάτες είχε αγωνιστεί ως αλλαγή και στα δύο παιχνίδια, με ασίστ στο εντός έδρας 2-1. Με την Λουκέρνη φέτος έπαιξε 86’ στυο 4-0 και 63’ στο 3-1, ενώ ο Μπουχαλάκης ήταν βασικός και στα δύο παιχνίδια.

Ο Βασίλης Τοροσίδης είχε συμμετάσχει στον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Ανόρθωση, για το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2008-09. Ήταν βασικός και στο 1-0 της Αθήνας και στο 0-3 της Κύπρου. Αλλά και σε αυτόν με την Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2010, παίζοντας για ένα ημίχρονο στην ήττα με 1-0 στη ρεβάνς. Με την Λουκέρνη φέτος έπαιξε αλλαγή για λίγο και στα δύο ματς, ενώ ως ποδοσφαιριστής της Ρόμα ήταν στον πάγκο στους προκριματικούς με την Πόρτο για το Τσάμπιονς Λιγκ το 2016, με την ομάδα του να αποκλείεται. Ο έμπειρος παίκτης του Ολυμπιακού ψάχνει μια καλή θερινή πρόκριση, τώρα που επέστρεψε στην ομάδα.

Τα καλά του Ομάρ

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού που έχουν ευρωπαϊκό παρελθόν, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί δεν είχε παίξει λόγω τραυματισμού το 2016 στον αποκλεισμό από την Χάποελ Μπερ Σεβά (ούτε μετά με την Αρούκα), ενώ πέρυσι είχε συμμετοχή με δύο 90λεπτα στην πρόκριση επί της Ριέκα και φυσικά στη φετινή επί της Λουκέρνης.

Ο Γιάγκος Βούκοβιτς είχε μία πρόκριση ως παίκτης της Αϊντχόφεν το 2012 επί της ρωσικής Σιμπίρ (0-1 και 5-0), ενώ ο Ροντερίκ Μιράντα είχε μόλις ένα λεπτό συμμετοχής με την Ρίο Άβε στις προκρίσεις επί της Έλφσμποργκ και της Γκέτεμποργκ με προπονητή τον Μαρτίνς, αλλά αποκλείστηκε το 2016 πάλι με την Ρίο Άβε, με δύο ισοπαλίες στα ματς με την Σλάβια Πράγας (0-0 στην Τσεχία, 1-1 στην Πορτογαλία). Οι δύο τους ήταν οι βασικοί στόπερ στην φετινή πρόκριση του Ολυμπιακού με την Λουκέρνη.

Ο Γιάννης Φετφατζίδης που έπαιξε αλλαγή κόντρα στους Ελβετούς και στα δύο παιχνίδια, ήταν παρών το 2010 στην πρόκριση επί της αλβανικής Μπέσα για το Γιουρόπα Λιγκ (5-0 και 6-1, βάζοντας και γκολ στο δεύτερο ματς). Ο Ντανιέλ Ποντένσε, βασικός στην πρόκριση επί της Λουκέρνης και στα δύο ματς, έχει και συμμετοχή στο περσινό 0-0 της Σπόρτινγκ με την Στεάουα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο 5-1 και στη θριαμβευτική πρόκριση της πρώην ομάδας του στην Ρουμανία, ήταν τραυματίας. Τέλος, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ δεν είχε αγωνιστεί ούτε λεπτό στα περσινά προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με Παρτιζάν και Ριέκα, ενώ στη συνέχεια ο Χάσι τον έκοψε από τη λίστα για τον όμιλο. Φέτος με την Λουκέρνη αγωνίστηκε ως αλλαγή στο παιχνίδι της Ελβετίας.