Europa League: Τα προφίλ των Φερεντσβάρος, Σλόβαν Μπρατισλάβας

Ο Ολυμπιακός εάν αποκλειστεί από τη Μακάμπι Χάιφα θα έχει δύσκολο έργο στα προκριματικά του Europa League. 

Europa League: Τα προφίλ των Φερεντσβάρος, Σλόβαν Μπρατισλάβας

Ισχυρό αντίπαλο θα έχει ο Ολυμπιακός στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, εάν φυσικά αποκλειστεί από τη Μακάμπι Χάιφα στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Θα παίξει με μία εκ των Φερεντσβάρος, Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Η Φερεντσβάρος έχει έδρα την «Γκρουπάμα Αρένα» της Βουδαπέστης (22.000 θέσεων), έχει κατακτήσει το 1975 το Κυπελλούχων. Έκανε το νταμπλ στην Ουγγαρία την περσινή σεζόν ενώ μετρά συνολικά 33 πρωταθλήματα και 24 Κύπελλα. Στον πάγκο της είναι ο Ρώσος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Στάνισλάβ Τσερσέσοφ, ενώ στο ρόστερ της ξεχωρίζουν ο Τυνήσιος μέσος Λαϊντουνί, ο Σενεγαλέζος εξτρέμ Τραορέ, ο Βραζιλιάνος φορ Μαρκίνιος και ο Ούγγρος διεθνής τερματοφύλακας Ντιμπούζ που είναι και αρχηγός.

Οι πρωταθλητές Ουγγαρίας αποτελούν -πολύ- παλιά γνώριμη του ελληνικού συλλόγου, καθώς τον είχαν αποκλείσει στο Κύπελλο UEFA το 1996, μετρώντας μία νίκη (3-1, εντός) και μία ισοπαλία (2-2, εκτός). Επιπλέον, έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν και τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και Πανιώνιο, μετρώντας συνολικά τρεις προκρίσεις και έναν αποκλεισμό.

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας έχει έδρα το «Τεχελνέ Πόλε» (22.500) προέρχεται από το τρίτο σερί πρωτάθλημα και 16ο στην ιστορία της στη Σλοβακία (έχει κατακτήσει και άλλα οκτώ στην Τσεχοσλοβακία).

Το 1969 είχε κατακτήσει το Κυπελλούχων, ενώ μετρά και 15 εγχώρια Κύπελλα. Προπονητής της είναι ο Σλοβάκος Βλάντιμιρ Βάις, ενώ ο ομώνυμος γιος του και άλλοτε άσος του Ολυμπιακού είναι στο ρόστερ της ομάδας. Πέραν του Βάις, στο δυναμικό τους ξεχωρίζουν ο Μολδαβός εξτρέμ Μπαρσεγκιάν, ο Γεωργιανός μεσοεπιθετικός Τσαχβετάτζε, ο Σλοβάκος διεθνής μέσος Γιουράι Κούτσκα που αποκτήθηκε από την Πάρμα και ο Βενεζουελάνος φορ Έρικ Ραμίρες που ήρθε δανεικός από τη Ντιναμό Κιέβου.

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας είχε κοντραριστεί τον περασμένο Αύγουστο με τους «ερυθρόλευκους» στα playoffs του Europa League - μετά δηλαδή τον αποκλεισμό τους από τη Λουντογκόρετς. Ο Ολυμπιακός είχε καθαρίσει από το πρώτο ματς (3-0) και εν συνεχεία είχε φέρει 2-2 στη Σλοβακία, με τη Σλόβαν να παίζει αργότερα και με τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa Conference League και να μετρά δύο ισοπαλίες, μένοντας στην 3η θέση.

Οι Σλοβάκοι έχουν παίξει και παλαιότερα με τους πρωταθλητές και είχαν καταγράψει δύο ήττες στα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 2009/10. Έχουν αποκλείσει επίσης τον ΠΑΟΚ στα playoffs του Europa το 2019.

Στο ζευγάρι Φερεντσβάρος-Σλόβαν Μπρατισλάβας το προβάδισμα έχουν οι Ούγγροι με μπάτζετ 42 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρωτάθλημα αρχίζει στις 31 Ιουλίου, άρα οι Ούγγροι θα έχουν και δύο εγχώρια ματς στα πόδια τους, συν τα τέσσερα της Ευρώπης. Στην Φερεντσβάρος ανήκει ο Εσίτι που είχε παίξει στον ΠΑΟΚ, ενώ έχει καλούς και ακριβούς παίκτες από την Αφρική και την Βραζιλία (ο επιθετικός Μαρκίνιος).

Η Σλόβαν που είχε αποκλείσει πέρυσι ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ έχει ρόστερ αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βάις έδωσε την πρόκριση με απευθείας κόρνερ στις καθυστερήσεις της παράτασης στην Σλόβαν, στη ρεβάνς με την Ντιναμό Μπατούμι εκτός έδρας. Πρώτο ματς στην Μπρατισλάβα 0-0, όπως και στη ρεβάνς στην κανονική διάρκεια. Οι Γεωργιανοί προηγήθηκαν στην παράταση και εκεί η Σλόβαν κατάφερε αρχικά να ισοφαρίσει και στο τέλος να προκριθεί με το πανέξυπνο κόρνερ του Βάις. Οι ακριβότεροι παίκτες της είναι από την Γεωργία και την Αρμενία (Σακβετάτζε, Μπαρσεγιάν). Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Σλοβακίας έχασε προχθές εκτός έδρας από την Ποντμπρεζόβα με 2-1.