Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε…

Η μάχη του Ολυμπιακού με την Μπέρνλι πλησιάζει και στο λιμάνι το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει σημάνει… κόκκινος συναγερμός.

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε…
Eurokinissi

Τα δύο παιχνίδια με τους Άγγλους αποτελούν ένα κομβικό σημείο για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού σε όλες τις διοργανώσεις. Μια ενδεχόμενη πρόκριση θα απογειώσει την ομάδα, πέρα από την είσοδο της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, κάτι εξίσου σημαντικό για τη νέα ομάδα που χτίζουν οι «ερυθρόλευκοι». Ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός θα τους φέρει πίσω, θα βγει εσωστρέφεια, θα υπάρξει γκρίνια και θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις δύο πολύ καλές εμφανίσεις με τη Λουκέρνη στον γ’ προκριματικό της διοργάνωσης. Πέρα από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι αυτή την εποχή ούτε στο 60% της ετοιμότητας του, αφού εκτός όλων των άλλων δεν έχουν μπει στην ομάδα Μεριά, Νάτχο, Χασάν, Γκιγιέρμε, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι μεταγραφές, την ομάδα του Μαρτίνς δεν βοηθάει -θεωρητικά- η κακή παράδοση (δεν έχει αποκλείσει ποτέ αγγλική ομάδα) που έχει με τις αγγλικές ομάδες κι αυτό επηρεάζει όσο να 'ναι τη ψυχολογία πολλών παικτών. Η Μπέρνλι είναι η 8η ομάδα από το Νησί μετά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Νιουκάσλ, Γουέστ Χαμ, που αντιμετωπίζει η ελληνική ομάδα στα ευρωπαϊκά κύπελλα (η Μπέρνλι αντιμετωπίζει πρώτη φορά ελληνικό σύλλογο).

Διαβάζοντας την ιστορία βλέπουμε ότι πρώτος αντίπαλος ήταν τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων η Γουέστ Χαμ (4-0, 2-2). Τη σεζόν 1972-73 στο δρόμο του Ολυμπιακού βρέθηκε η Τότεναμ. Ήττα 4-0 στο Λονδίνο και νίκη γοήτρου με γκολ του Ρομέν Αργυρούδη στη ρεβάνς.

Τη σεζόν 2000-01 ο Ολυμπιακός βρήκε πρώτη φορά μπροστά του τη Λίβερπουλ στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ήττα 2-0 στο «Ανφιλντ» και 2-2 στο Καραϊσκάκη. Ήταν η χρονιά που οι «κόκκινοι» κατέκτησαν τελικά το τρόπαιο της διοργάνωσης .

Τέσσερα χρόνια μετά, σεζόν 2004-05, η νέα κόντρα με τη Λίβερπουλ στοίχισε πολύ στον Ολυμπιακό και τους φίλους του. Νίκη 1-0 στο Φάληρο με κεφαλιά του Στολτίδη, όμως στη ρεβάνς αν και αρκούσε ισοπαλία ή και ήττα με ένα γκολ διαφορά από 2-1 και πάνω και παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Ριβάλντο, εντούτοις έχασε 3-1 κι αποκλείστηκε άδοξα παρά το γεγονός ότι είχε συγκεντρώσει 10 βαθμούς στον όμιλο του Τσάμπιονς λιγκ. Στη συνέχεια, η Λίβερπουλ κατέκτησε το τρόπαιο!

Την ίδια χρονιά, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη Νιουκάστλ αλλά αποκλείστηκαν εύκολα με δύο ήττες 3-1 και 4-0.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε και τρεις φορές αντίπαλος της Μάνσεστερ Γιουνάιτεντ. Τις δυο πρώτες δεν είχε τύχη (σεζόν 2001-02 και 2002-03) αλλά την τρίτη φορά που είχε την πολύ μεγάλη ευκαιρία και σε νοκ άουτ παιχνίδια μάλιστα, την έχασε. Νίκησε για τους «16» του Τσαμπιονς Λιγκ το 2014 στο πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο 2-0 αλλά έχασε 3-0 στη ρεβάνς κι έμεινε εκτός 8αδας.

Μια ακόμη αντίπαλος ήταν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ η Τσέλσι, την σεζόν 2007-08. Πρώτο παιχνίδι στον Πειραιά 0-0 και ήττα 3-0 στο Λονδίνο. Τις περισσότερες συναντήσεις πάντως με αγγλική ομάδα ο Ολυμπιακός τις έχει με την Άρσεναλ. Συνολικά τέσσερις φορές στους ομίλους, με τις νίκες μοιρασμένες (από τέσσερις). Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Ολυμπιακός έκανε στο Έμιρεϊτς το πρώτο διπλό του στην Αγγλία (2-3) αλλά στο δεύτερο παιχνίδι στο Φάληρο με τρία γκολ του Ζιρού, η Αρσεναλ νίκησε 3-0 και πήρε την πρόκριση.

Και φέτος είναι η σειρά της Μπέρνλι. Μια ομάδα που δεν τρομάζει αλλά είναι από την… Αγγλία και με μπάτζετ που φθάνει και ξεπερνάει τα 180 εκατ. ευρώ! Όμως δεν είναι ούτε καν η Νιουκάστλ που αντιμετώπισε παλιότερα ο Ολυμπιακός. Πολύ περισσότερο από τη μαχητικότητα της, φοβίζει η προέλευση της. Από κενά πολλά. Από δύναμη, γνήσια μικρομεσαία αγγλική ομάδα. Ξεκινάει πάντα φουριόζα στα πρώτα δεκαπεντάλεπτα των αγώνων της αλλά μαζεύεται στη συνέχεια. Το παν για τους Πειραιώτες είναι να μη δεχθούν γκολ στο Φάληρο και από εκεί και πέρα, μπορούν να την «τρυπήσουν». Προέχει η ηρεμία και η υπομονή. Και με όπλο την άμυνα να βγει στην επίθεση του που πετάει φωτιές...

Μπάλα δεν παίζουν ούτε τα ονόματα, ούτε τα μπάτζετ, ούτε οι προελεύσεις. Σοβαρότητα, πειθαρχία, πίστη και τύχη, χρειάζονται…