Mην ξεγελάει το 1-3 της Μπέρνλι από τη Γουότφορντ

Η πρώτη μάχη με την Μπέρνλι πλησιάζει και ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει τα πάντα εκτός από εφησυχασμό. Γράφει ο Χρ. Μεγγλίδης

Mην ξεγελάει το 1-3 της Μπέρνλι από τη Γουότφορντ

Οι πρώτοι που γνωρίζουν πολύ καλά πως μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ με αξία παικτών πάνω από 150 εκ. ευρώ δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να υποτιμηθεί επειδή δεν έχει «βαρύ» όνομα ή επειδή έχασε με 3-1 στο πρόσφατο παιχνίδι της για το πρωτάθλημα, είναι ο προπονητής και οι παίκτες του Ολυμπιακού.

Επ΄ αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία, συνεπώς ούτε ανησυχία. Προφανώς και ο Μαρτίνς έχει εντοπίσει κάποια στοιχεία του παιχνιδιού της Μπέρνλι που μπορούν να αξιοποιηθούν από την πλευρά της ομάδας του και ορισμένες αδυναμίες του αντίπαλου, τις οποίες ο Ολυμπιακός μπορεί να εκμεταλλευτεί για να πάρει την πρόκριση. Αλλά στον Ρέντη είναι καθ΄όλα προετοιμασμένοι για την πρώτη από τις δύο σκληρές δοκιμασίες απέναντι στον αγγλικό σύλλογο και ως τέτοιες τις περιμένουν.

Το πρόσφατο 1-3 από την Γουότφορντ δεν αποτελεί σκορ ή απόδοση που είναι ο κανόνας για την Μπέρνλι της τελευταίας διετίας. Εξαίρεση είναι. Παρένθεση. Όπως σωστά επισήμανε ο ίδιος ο προπονητής της, ο Σον Ντάις, «στην Πρέμιερ Λιγκ μπορεί ένα κακό πεντάλεπτο να οδηγήσει σε τέτοιο αποτέλεσμα, δεν είναι περίεργο». Όντως, αυτό το πεντάλεπτο στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, όταν όλοι οι παίκτες βρέθηκαν οπουδήποτε αλλού εκτός από τον αγωνιστικό χώρο του «Τέρφι Μουρ», απέβη καταστροφικό για την Μπέρνλι όσον αφορά στην έκβαση της εν λόγω αναμέτρησης.

Όμως η γενική εικόνα της ομάδας που βρίσκεται στο δρόμο του Ολυμπιακού δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από ένα πεντάλεπτο. Κι ο κανόνας παραμένει πως η Μπέρνλι είναι μία «ύπουλη» ομάδα (έτσι τη χαρακτήρισε ο προπονητής της Μπασάκσεχιρ, ψάχνοντας να εξηγήσει πως αποκλείστηκε), η οποία μάλιστα μπορεί σε δικά της πεντάλεπτα να καταστρέψει την προσπάθεια των αντιπάλων της και να πετύχει το στόχο της σε κάθε ματς. Η πορεία της πέρυσι και μέχρι το προχτεσινό ματς, αυτό δείχνει.

Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι θα βρει ευκαιρίες για να σκοράρει, διότι πάντα οι αντίπαλοι της Μπέρνλι βρίσκουν. Είτε είναι πανίσχυροι είτε όχι. Η αξιοποίηση των ευκαιριών που θα δημιουργήσει η ελληνική ομάδα στο ματς της Πέμπτης είναι το ένα βασικό ζητούμενο. Και το δεύτερο η απομάκρυνση από το πεδίο δράσης του Γιαννιώτη πολλών φάσεων στην αναμέτρηση. Η Μπέρνλι έχει ικανούς εξτρέμ για να απειλήσουν, έχει χαφ που μπορούν να κυκλοφορήσουν την μπάλα και διαθέτει ένταση και ρυθμό στο παιχνίδι της όπως συμβαίνει με κάθε καλή (ή όχι και τόσο καλή) αγγλική ομάδα.

Τα μυστικά του αγώνα είναι εύκολο να εντοπιστούν. Οι βαθιές μπαλιές των Άγγλων, τα στημένα του Ισλανδού Γκούτμουνσον και οι προωθήσεις των στόπερ, τα φρέσκα πόδια που θα ρίξει στο γήπεδο ο Σον Ντάις. Αλλά και η επιθετικότητα του Ολυμπιακού, οι καλές συνεργασίες και η μεγαλύτερη ποιότητα της τετράδας Λάζαρου, Ποντένσε, Φορτούνη, Γκερέρο, η τρομερή διάθεση όλης της ομάδας για την πρόκριση, η βοήθεια από την εξέδρα.

Το θέμα είναι ποια απ' όλα αυτά τα... φανερά μυστικά θα αποκαλυφθούν εντός αγωνιστικού χώρου. Στα δύο παιχνίδια που - όσο μπορεί να προβλεφθεί σε ένα ξεκάθαρα απρόβλεπτο σπορ όπως το ποδόσφαιρο - θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο οι λεπτομέρειες για την ομάδα που θα υπερισχύσει και θα συνεχίσει στη διοργάνωση.