Στα...άκρα για την πρόκριση

Η επιθετική προσφορά των μπακ του Ολυμπιακού και η φόρα που έχουν πάρει για το κρας τεστ με τους ακραίους της Μπέρνλι. Γράφει ο Χρήστος Μεγγλίδης.

Στα...άκρα για την πρόκριση

Πολύ μεγάλο ποσοστό της επιθετικής απόλαυσης του Ολυμπιακού στα παιχνίδια με την Λουκέρνη οφείλεται στους δύο πλάγιους μπακ της ομάδας, τον Ομάρ Ελαμπντελαουί και τον Κώστα Τσιμίκα. Η συμμετοχή τους ήταν καταλυτική, τόσο σε δημιουργία τερμάτων (ο Τσιμίκας με τα κόρνερ στα δύο ματς, ο Ομάρ με τη σέντρα στο πρώτο γκολ του Λάζαρου στην Ελβετία), όσο και γενικότερα στην εκρηκτική λειτουργία της ομάδας από τα πλάγια, με τους Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλο να έχουν πολύ μεγάλη βοήθεια ώστε ο πρώτος να παράγει φάσεις και ο δεύτερος να σκοράρει κατά ριπάς.

Με την Λουκέρνη η επιθετική πίεση που δέχτηκαν οι δύο φουλ μπακ του Ολυμπιακού δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν, από τη στιγμή που οι καλύτεροι παίκτες των Ελβετών (Σουρπφ και Βάργκας) είναι οι εξτρέμ, αλλά δεν έκαναν το κάτι παραπάνω. Ειδικά στο Φάληρο, αλλά και στην Ελβετία. Ο Ομάρ περιόρισε τον Σουρπφ παρότι αρκετά κοντύτερος από τον Ελβετό, ο δε Τσιμίκας είχε κάποια προβλήματα στο δεύτερο παιχνίδι όσο έπαιζε στην πλευρά του ο Ποντένσε που σίγουρα πιέζει λιγότερο σε σχέση με τον Λάζαρο.

Όλα αυτά θα πρέπει να συνεχιστούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από τους δύο πολύ φορμαρισμένους στην αρχή της σεζόν παίκτες του Ολυμπιακού, στις δύο αναμετρήσεις με την Μπέρνλι. Στα αμυντικά καθήκοντά τους θα έχουν δύο πολύ ικανούς επιθετικούς να προσέχουν, τον έμπειρο Άγγλο Άαρον Λένον με τη θητεία σε Έβερτον και Τότεναμ και τον επίσης πολύ γρήγορο, μαχητικό και τεχνίτη διεθνή Ισλανδό Γιόχαν Γκούντμουνσον. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να έχουν την ίδια επιθετική δραστηριότητα με αυτούς τους αντίπαλους, αλλά θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να κάνουν τα ανεβάσματά τους, να δημιουργούν υπεραριθμίες στα πλάγια όταν επιτίθεται ο Ολυμπιακός και να προκαλούν ρήγματα και αναταραχή στην αντίπαλη άμυνα, όπως συνέβη εναντίον της Λουκέρνης.

Ο Ελαμπντελαουί θυμίζει τον παίκτη που είχε έρθει πριν από τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό, με τρομακτική διάθεση, δυνάμεις και αυτοπεποίθηση. Ο δε Τσιμίκας έχει - πέραν των παραστάσεων που έφερε από την περσινή έξοχη σεζόν του στην Ολλανδία - πολύ μεγάλη βελτίωση στο θέμα τη φυσικής κατάστασης, ώστε να μπορεί επί 90 λεπτά να φαίνεται σε κυριαρχικό ρόλο σε ολόκληρη την αριστερή πλευρά.

Κόντρα στην Μπέρνλι είναι δεδομένο ότι θα πρέπει οι δυο τους να έχουν ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στο παιχνίδι και τέτοια ενέργεια ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους για να συμβάλλουν ώστε να έρθει η πρόκριση. Σίγουρα θα πρέπει να βοηθήσουν ξανά τον Ποντένσε και τον Λάζαρο, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι θα πρέπει να έχουν περισσότερη βοήθεια από τους δύο... μπροστινούς τους, όταν ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται σε θέση άμυνας....