Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς: Ραντεβού με την Ιστορία

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης αντιμετωπίζει απόψε τη Ρέιντζερς στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς: Ραντεβού με την Ιστορία

Στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» χτυπά απόψε η «καρδιά» της Ευρώπης. Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς κοντράρονται στη Σεβίλλη στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, με στόχο να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να γράψουν μία χρυσή σελίδα στην ποδοσφαιρική τους Ιστορία με την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Για τους «αετούς» της Φρανκφούρτης αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά στα 123 χρόνια πορείας τους στο άθλημα που μετέχουν σε τελευταία φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η προηγούμενη ήταν πριν από 42 χρόνια, το 1980 (στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ πριν μετονομαστεί σε Γιουρόπα Λιγκ από την περίοδο 2009-10), όταν κατέκτησαν και τον τίτλο στους διπλούς τελικούς με αντίπαλο την Γκλάντμπαχ. Απόψε οι Γερμανοί επιστρέφουν σε τελικό και θα επιδιώξουν να πανηγυρίσουν μία ακόμα νίκη ώστε να ζευγαρώσουν τις επιτυχίες τους.

Η Ρέιντζερς από την άλλη είχε βρεθεί σε τελικό πριν από 14 χρόνια, το 2008, όταν αντιμετώπισε τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στην έδρα της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά τα γκολ των Ντενίσοφ και Ζιριάνοφ χάρισαν τη νίκη στους Ρώσους (2-0) και έριξαν στο καναβάτσο την ομάδα του Γουόλτερ Σμιθ. Ό,τι δεν κατάφεραν τότε οι «διαμαρτυρόμενοι» φιλοδοξούν να το πετύχουν απόψε και αυτήν τη φορά να κατακτήσουν το τρόπαιο, που θα είναι μάλιστα και ο δεύτερος ευρωπαϊκός τους τίτλος στα 150 χρόνια της Ιστορίας τους μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1972. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο παρελθόν μόνο μία φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1960. Οι «αετοί» διέλυσαν τους Σκωτσέζους με 6-1 στη Γερμανία και 3-6 στο «Άιμπροξ» και πήραν την πρόκριση για τον τελικό, όπου ηττήθηκαν στο «Χάμπτεν Παρκ» της Γλασκώβης από τη Ρεάλ Μαδρίτης με το καρέ τερμάτων του Πούσκας και το χατ τρικ του Ντι Στέφανο (7-3). Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς έχουν απόψε ραντεβού με την Ιστορία και αυτό που μένει να φανεί είναι ποια εκ των δύο θα καταφέρει να σηκώσει στον ουρανό της Σεβίλλης το φετινό Γιουρόπα Λιγκ και να φορέσει το στέμμα.

Οι απουσίες των δύο μονομάχων

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Άιντραχτ θα παραταχθεί χωρίς τους Ντιάντ Ραμάι και Μάρτιν Χιντερέγκερ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τραυματισμού, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του στόπερ Εντικά, ο οποίος αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού από το παιχνίδι της ομάδας του κόντρα στη Μάιντς (2-2) το περασμένο Σάββατο στην τελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα.

Προβλήματα απουσιών, βέβαια, αντιμετωπίζει και η Ρέιντζερς. Λείπουν οι Ιάνις Χάτζι, Φίλιπ Ελάντερ και Αλφρέντο Μορέλος, ενώ την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του Ράιαν Τζακ, που απουσίασε στα τρία τελευταία ματς των «διαμαρτυρόμενων» και δίνει μάχη με τον χρόνο για να αποθεραπευτεί έγκαιρα και να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του, Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ. Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς.

Στο… πόδι η Ανδαλουσία

Πέραν αυτών, η Ανδαλουσία βρίσκεται ήδη στο πόδι ενόψει του μεγάλου τελικού, με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς χιλιάδες φίλαθλοι αναμένονται εκεί. Παρά το γεγονός ότι κάθε ομάδα είχε στα χέρια της μόλις 9.500 «μαγικά χαρτάκια» για τον μεγάλο τελικό, εντούτοις υπολογίζεται πως περίπου 150.000 οπαδοί θα βρεθούν στην Ανδαλουσία, τη στιγμή μάλιστα που το «Ραμόν Σαντσέθ Πιθχουάν» έχει χωρητικότητα 42.700 θέσεων. Σύμφωνα με τους Ισπανούς, περίπου 100 χιλιάδες οπαδοί της Ρέιντζερς αναμένονται στην Ανδαλουσία και άλλοι 50 χιλιάδες οπαδοί της Φρανκφούρτης, ενώ, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι περισσότεροι οπαδοί θα είναι χωρίς εισιτήριο, γεγονός που αναμφίβολα προκαλεί ανησυχία στις ισπανικές αρχές. Σε κάθε σημείο της πόλης θα βρίσκονται περίπου πέντε χιλιάδες αστυνομικοί για να διατηρήσουν την τάξη και να αποφευχθούν τα έκτροπα, ενώ, σύμφωνα με το πλάνο των Ισπανών, οι οπαδοί της Ρέιντζερς που δεν έχουν εισιτήριο θα μπορούν να παρακολουθήσουν τον τελικό σε γιγαντοοθόνη στο γήπεδο «Καρτούχα» (57.000 θέσεων), ενώ οι αντίστοιχοι της Άιντραχτ θα μεταφερθούν στην κεντρική πλατεία Πράδο ντε Σαν Σεμπαστιάν.