Γιατί η κλήρωση μπορεί να έστειλε αντίπαλο του Ολυμπιακού τον Ερντογάν

Η προβολή στο γήπεδο εικόνων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που πλήττουν στόχους στη Συρία και η σχέση με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

Γιατί η κλήρωση μπορεί να έστειλε αντίπαλο του Ολυμπιακού τον Ερντογάν

Μια ομάδα χωρίς ιστορία, με λίγους οπαδούς αλλά και ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη στην Τουρκία. Η Μπασάκσεχιρ που πιθανόν να βρει στον δρόμο του ο Ολυμπιακός - αν περάσει τη Λουκέρνη και οι Τούρκοι τη Μπέρνλι- έχει πραγματικά παράξενη ιστορία ολίγων ετών με βαθύτατες πολιτικές ρίζες.

Πήρε το όνομά της από μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης και το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι οι ιδιοκτήτες και οι χορηγοί της ομάδας, λατρεύουν το AKP, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στη φωτογραφία με τη φανέλα της ομάδας).

Πρόσφατα οι Financial Times σε αφιέρωμα στη Μπασάκσεχιρ έκαναν λόγο για την απόλυτα «φιλοκυβερνητική ομάδα» της Τουρκίας αν και ο πρόεδρος Γκοκσέλ Γκουμουσντάγκ υποστηρίζει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Βέβαια ο ίδιος είναι αξιωματούχος του AKP και μέλος της ευρύτερης οικογένειας του προέδρου της Τουρκίας. Το χρώματα του συλλόγου είναι το πορτοκαλί και το μπλε όπως και τα τα χρώματα του ισλαμικού και συντηρητικού AKΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου της προβάλλονται συχνά εικόνες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που πλήττουν στόχους στη Συρία.

Επίσης, αρκετά συχνά οι μικροί φίλοι της ομάδας εμφανίζονται στην εξέδρα φορώντας στολές Οθωμανών στρατιωτών ενώ οι φανατικοί υποδέχονται τους παίκτες στο γήπεδο με το σύνθημα: «ο θεός είναι μεγάλος».

Οι... κακές γλώσσες στην Τουρκία λένε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στις Γαλατασαράι, Μπεσίκτας και Φενερμπαχτσέ καθώς το 2013 οι οργανωμένοι των τριών πρωτοστάτησαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ένα χρόνο μετά ιδρύθηκε η Μπασάκσεχιρ, με τις ευλογίες, μάλιστα, του Ερντογάν;

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα οφείλει την επιτυχία της -και το τεράστιο μπάτζετ της αναλογικά- στην επιδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην Τουρκία. Ολοκληρωτικά σημαίνει και στο ποδόσφαιρο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν υπήρξε ποδοσφαιριστής στα νιάτα του και μάλιστα υπερηφανεύεται για τους πέντε τίτλους που κέρδισε ως αρχηγός της IETT, της ομάδας του Οργανισμού Τροχιοδρόμων και Διαχείρισης Σηράγγων της Κωνσταντινούπολης, τη δεκαετία του 1970.