Europa League: Ανοιχτοί λογαριασμοί για Μπάρτσα και Νάπολι, θρίαμβος της Ρέιντζερς στο Ντόρτμουντ

Μπαρτσελόνα και Νάπολι έμειναν στο 1-1 στο «Καμπ Νόου» και η υπόθεση πρόκριση στους «16» του Europa League θα κριθεί στη ρεβάνς στην Ιταλία. Η Ρέιντζερς έκανε την έκπληξη και «πάτησε» 4-2 την Ντόρτμουντ στη Γερμανία. Αναλυτικά οι πρώτοι αγώνες των πλέι-οφ του Europa League.

Europa League: Ανοιχτοί λογαριασμοί για Μπάρτσα και Νάπολι, θρίαμβος της Ρέιντζερς στο Ντόρτμουντ

Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν Μπαρτσελόνα και Νάπολι για την πρόκριση στους «16» του Europa League. «Μπλαουγκράνα» και «παρτενοπέι» αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1 στο «Καμπ Νόου» στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τα πλέι-οφ της διοργάνωσης και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη ρεβάνς στην Ιταλία την επόμενη εβδομάδα (24/2).

Οι δύο ομάδες μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι και είχαν από μία μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ, με τα χαμένα τετ-α-τετ των Οσιμέν (22’) και Φεράν Τόρες (28’), ωστόσο στο 29’ η Νάπολι έφτασε τελικά στο πολυπόθητο γκολ και «πάγωσε» το «άντρο» της Μπαρτσελόνα. Ο Τερ Στέγκεν απέκρουσε αρχικά τη μπάλα σε επιθετική προσπάθεια του Ζιελίνσκι, αλλά ο Πολωνός πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.

Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 59’ η Μπαρτσελόνα έφτασε τελικά στην ισοφάριση με το πέναλτι του Φεράν Τόρες (1-1). Ο Τσάβι έριξε στο παιχνίδι τους Γκάβι, Μπουσκέτς, Ντεμπελέ (σ. αποδοκιμάστηκε πάλι από τους οπαδούς), με την ελπίδα η ομάδα του να πετύχει και την ανατροπή, ωστόσο παρά τις επίμονες επιθετικές προσπάθειες των γηπεδούχων το 1-1 παρέμεινε ανέπαφο ως το σφύριγμα του διαιτητή για τη λήξη.

Σκωτσέζικο ντους… για τη Ντόρτμουντ

Η μεγάλη έκπληξη όμως στα πρώτα παιχνίδια των πλέι-οφ ήρθε από τη Ρέιντζερς, η οποία επικράτησε με το ευρύ 4-2 της Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Γερμανία που την φέρνει αγκαλιά την πρόκριση πριν τον επαναληπτικό στο «Άιμπροξ». Ο αγώνας μάλιστα αυτός είχε εξ αρχής ιδιαίτερη σημασία για τους Βεστφαλούς, αφού μεταξύ άλλων το εμβληματικό τους γήπεδο, «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ», συμπλήρωνε 1.000 αγώνες. Οι πρωταθλητές Σκωτίας όμως, χάλασαν το πάρτι των Γερμανών και έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους.

Στο πρώτο ημίχρονο προηγήθηκαν 0-2 με τους Ταβερνιέ (38’ με πέναλτι) και Μορέλος (41’) πριν φτάσουν και στο 0-3 στο 49’ με τον Λούντστραμ και παρότι η Ντόρτμουντ μείωσε στο 51’ με τον Μπέλινγκχαμ σε 1-3, τελικά στο 54’ ο Μορέλος έγραψε το 1-4 για τη Ρέιντζερς. Το τελικό 2-4 διαμόρφωσε στο 82’ Ραφαέλ Γκερέιρο μειώνοντας για τη Ντόρτμουντ.

Προβάδισμα πρόκρισης για Σερίφ και Μπέτις

Πέραν αυτών, προβάδισμα πρόκρισης στους «16» απέκτησε και η Σερίφ, που επιβλήθηκε 2-0 εντός έδρας της πορτογαλικής Μπράγκα. Την εστία των γηπεδούχων υπερασπίστηκε για ακόμα μία φορά ο Γιώργος Αθανασιάδης, ενώ στο αρχικό σχήμα της Σερίφ ξεκίνησε και ο Στέφανος Ευαγγέλου.

Τέλος, η Μπέτις πανηγύρισε σπουδαίο διπλό στην Αγία Πετρούπολη με 3-2 επί της Ζενίτ. Το σκορ διαμορφώθηκε από το πρώτο ημίχρονο, με τα γκολ να πέφτουν… βροχή! Η Μπέτις προηγήθηκε 0-2 με τα τέρματα των Ροντρίγκες (8’) και Χοσέ (18’), πριν απαντήσουν οι γηπεδούχοι μέσα σε ένα τρίλεπτο με τα γκολ των Ντζιούμπα (25’) και Μάλκομ (28’), ωστόσο τον τελευταίο λόγο είχαν οι Ανδαλουσιάνοι και έφτασαν στο 2-3 στο 41’ με το τέρμα του Γκουαρδάδο.

Στο συγκεκριμένο ματς μόλις 12 οπαδοί της Μπέτις βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στις κερκίδες του γηπέδου για να στηρίξουν την ομάδα τους, αφού το πολεμικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία απέτρεψε πολλούς φιλάθλους των Ανδαλουσιάνων να ταξιδέψουν. «Θα πάμε στο γήπεδο με μία λευκή σημαία στο ένα χέρι και μία σημαία της Μπέτις στο άλλο. Ελπίζω να μην συμβεί τίποτα από όσα ακούγονται», είπε ένας εξ αυτών μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση.

Το πρόγραμμα των πλέι-οφ του Europa League
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Μπαρτσελόνα – Νάπολι 1-1
(59’ πέν. Φ. Τόρες - 29’ Ζιελίνσκι)

Μπορούσια Ντόρτμουντ – Ρέιντζερς 2-4
(51’ Μπέλινγκχαμ, 82’ Γκερέιρο - 38’ πέν. Ταβερνιέ, 41’ και 54’ Μορέλος, 49’ Λούντστραμ)

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Μπέτις 2-3
(25’ Ντζιούμπα, 28’ Μάλκομ – 8. Γ. Ροντρίγκες, 18’ Γ. Χοσέ, 41’ Γκουαρδάδο)

Σερίφ – Μπράγκα 2-0
(43’ πέν. Τιλ, 83’ Τραορέ)

22.00: Αταλάντα – Ολυμπιακός, Σεβίλλη – Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Λειψία – Ρεάλ Σοσιεδάδ, Πόρτο – Λάτσιο

ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ
24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
19.45: Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Σεβίλλη, Ρεάλ Σοσιεδάδ – Λειψία, Ολυμπιακός – Αταλάντα, Λάτσιο – Πόρτο
22.00: Νάπολι – Μπαρτσελόνα, Ρέιντζερς – Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μπέτις – Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Μπράγκα – Σερίφ

*Η κλήρωση της φάσης των «16» θα διεξαχθεί στις 25 Φεβρουαρίου στη Νιόν.