Ολυμπιακός: 37ος στο UEFA Ranking, ποιοι οι κίνδυνοι ενόψει των καλοκαιρινών προκριματικών

Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία στην Αμβέρσα να μαζέψει κι άλλους βαθμούς για το δικό του UEFA Ranking, αλλά παρέμεινε στην 37η θέση.

Ολυμπιακός: 37ος στο UEFA Ranking, ποιοι οι κίνδυνοι ενόψει των καλοκαιρινών προκριματικών

Το κίνητρο του Ολυμπιακού στην Αμβέρσα (εφόσον κέρδιζε η Φενέρ την Άιντραχτ) δεν ήταν μόνο η πρωτιά και η απευθείας πρόκριση στους «16» του Europa League. Ούτε και το οικονομικό σκέλος.

Ήταν και η θέση του στο UEFA Ranking. Η κατάσταση έχει αρχίσει και ζορίζει. Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην 37η θέση με 41.000 βαθμούς, βλέποντας την Άιντραχτ να ξεφεύγει (33η, 47.000) και να έχει από πάνω του τις Ντιναμό Κιέβου (36η, 44.000), τον Ερυθρό Αστέρα (35ο, 44.000) και την Ζενίτ (34η, 46.000).

Για κάποιους μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία όλα αυτά τα νούμερα. Πιστέψτε μας, όμως, ότι κάθε βαθμός είναι χρυσάφι για τον Ολυμπιακό, ξέχωρα από τους βαθμούς που δίνει στην Ελλάδα. Και σε προσωπικό επίπεδο, οι Πειραιώτες δεν πρέπει να πετούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται για να συλλέγουν βαθμούς.

Ψηλότερα από τους πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται στη βαθμολογία ομάδες, που αναμένεται να κατακτήσουν τα πρωταθλήματα στη χώρα τους και να βρεθούν στα προκριματικά του Champions League.

Για να μην σας μπλέξουμε με βαθμολογίες και το τι χρειάζεται να κάνει ο Ολυμπιακός, θα σας πούμε μόνο το εξής:

Οι Πειραιώτες αν κατακτήσουν το πρωτάθλημα, θα βρεθούν στον α’ προκριματικό γύρο του Champions League. Έως και τον γ’ προκριματικό γύρο θα είναι σίγουρα στο γκρουπ των ισχυρών στις κληρώσεις.

Στα πλέι οφ, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι στους «ισχυρούς», αν δεν καταφέρει να βελτιώσει τη βαθμολογία του στα νοκ άουτ ματς του Φεβρουαρίου.

Στα πλέι οφ θα μπουν στην κλήρωση του καλοκαιριού τέσσερις ομάδες στους «ισχυρούς» και τέσσερις στους «ανίσχυρους».

Αυτή τη στιγμή οι ομάδες που μπορεί να πάρουν το πρωταθλημα στη χώρα τους και έχουν καλύτερο UEFA Ranking από τον Ολυμπιακό είναι η Σαχτάρ ή η Ντιναμό Κιέβου (ισοβαθμούν στην Ουκρανία), ο Ερυθρός Αστέρας (στο -3 από την πρωτοπόρο Παρτιζάν), η Σλάβια Πράγας (1η στην Τσεχία) και η Βασιλεία (στο -4 από την κορυφή της Ελβετίας με ένα παιχνίδι λιγότερο).

Αν τελείωναν τώρα τα πρωταθλήματα, ο Ολυμπιακός σίγουρα θα ήταν στο γκρουπ των ισχυρών και στα πλέι οφ. Όμως, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γυρίσει τούμπα την κατάσταση ο Ερυθρός Αστέρας στην Σερβία ή η Βασιλεία στην Ελβετία;

Ή επίσης, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η Κοπεγχάγη που είναι λίγο πιο πίσω από τον Ολυμπιακό και προκρίθηκε απευθείας στους «16» του Conference League, δεν θα πάρει το πρωτάθλημα Δανίας και δεν θα περάσει ακόμη έναν γύρο στον θεσμό, προσπερνώντας τους Πειραιώτες στο UEFA Ranking; Η Κοπεγχάγη βρίσκεται μόλις 1.500 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και με μία νίκη τον προσπερνάει, αν οι Πειραιώτες σταματήσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, πιο ψηλά από τον Ολυμπιακό στο ράνκινγκ είναι και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά για την ώρα δεν την βάζουμε στην εξίσωση, γιατί είναι στο -5 από την κορυφή στην Κροατία, έχοντας όμως ένα παιχνίδι λιγότερο.

Εν ολίγοις, όλα κρέμονται σε μία κλωστή...