Φενερμπαχτσέ - Ολυμπιακός: Η ξεχωριστή πρόκληση

Η Φενερμπαχτσέ δεν έχει δεχτεί γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια της στην Ευρώπη ως γηπεδούχος και ο Ολυμπιακός καλείται να το κάνει για να πάρει αποτέλεσμα πρόκρισης. 

Φενερμπαχτσέ - Ολυμπιακός: Η ξεχωριστή πρόκληση

Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες του αγώνα της Πέμπτης (30/9, 19:45, LIVE στο fosonline.gr) στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Φενερμπαχτσέ, μια πανίσχυρη τουρκική ομάδα και πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, η οποία όμως έχει να παίξει στο γήπεδό της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση πολύ καιρό.

Την τελευταία διετία η Φενέρ απουσίασε από τις διοργανώσεις της UEFA καθώς τη μία χρονιά είχε βγει έκτη στο πρωτάθλημα και την άλλη έβδομη, συνεπώς δεν είχε εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Κάτι πολύ σπάνιο για την ιστορία της. Φέτος έπαιξε στα προκριματικά με την Ελσίνκι την οποία νίκησε με 1-0 στην έδρα της (και 5-2 εκτός), αλλά το σημερινό ματς είναι το πρώτο σε όμιλο μετά από αυτή τη μακρά απουσία και συνεπώς κάνει τη δίψα της τουρκικής ομάδας και των οπαδών της ακόμη μεγαλύτερη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στα τελευταία πέντε παιχνίδια της ως γηπεδούχος στην Ευρώπη η Φενέρ δεν έχει δεχτεί γκολ στο γήπεδό της. Κάτι που κάνει επίσης μεγαλύτερη την πρόκληση για τον Ολυμπιακό να σπάσει αυτό το σερί.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει κάνει η Φενέρ τα τελευταία χρόνια όταν έπαιξε γηπεδούχος σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Ανατρέχοντας στην τελευταία πενταετία, όταν έχει λάβει μέρος δύο φορές σε ομίλους του Europa League, καταφέρνοντας και στις δύο περιπτώσεις να προκριθεί στην επόμενη φάση. Στα νοκ άουτ, των «32» ομάδων της διοργάνωσης, όπου εκεί αποκλείστηκε.

Την περίοδο 2018-19, λοιπόν, την τελευταία που η Φενέρ συμμετείχε σε όμιλο, υποδέχτηκε την Σπάρτακ Τρνάβα την οποία νίκησε με 2-0, την Άντερλεχτ με νίκη επίσης με 2-0 και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην οποία παραχώρησε 0-0. Στα νοκ άουτ είχε αποκλειστεί από την Ζενίτ, την οποία πάντως είχε νικήσει στην Τουρκία με 1-0. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι στην αμέσως προηγούμενη από τη φετινή συμμετοχή της σε όμιλο, η Φενέρ δεν είχε δεχτεί ούτε ένα γκολ στην έδρα της. Νωρίτερα, πάντως, εκείνη τη σεζόν είχε παίξει για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπενφίκα, από την οποία αποκλείστηκε φέρνοντας 1-1 στην Κωνσταντινούπολη.

Την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2017-18) η Φενέρ δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Europa League. Είχε αποκλείσει την Στουρμ Γκρατς (με 1-1 στην Τουρκία) και είχε μείνει έξω από την Βαρντάρ Σκοπίων, από την οποία είχε χάσει με 2-1 στο γήπεδό της. Αυτή είναι και η μοναδική εντός έδρας ήττα της Φενέρ τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, σε προκριματικά, αγώνες ομίλων ή νοκ άουτ φάσεις.

Το 2016-17 είχε κάνει πάλι θετικά αποτελέσματα στο «Σουκρού Σαράτσογλου» για τον όμιλο του Europa League. Είχε νικήσει με 1-0 την Φέγενορντ, με 2-1 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μία πολύ σπουδαία επιτυχία και με 2-0 την Ζόρια από την Ουκρανία. Είχε περάσει στη φάση των «32» και αποκλείστηκε εκεί από την Κράσνονταρ, με την οποία στην Κωνσταντινούπολη είχε αναδειχτεί ισόπαλη 1-1. Εκείνο το καλοκαίρι στα προκριματικά του Champions League είχε μείνει έξω από την Μονακό, αλλά την είχε νικήσει στην Τουρκία με 2-1, ενώ είχε περάσει πολύ εύκολα από την Γκρασχόπερς στα play off του Europa League, με νίκη 3-0 στην έδρα της.

Κάνοντας τον απολογισμό βλέπουμε ότι η Φενέρ έχει παίξει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια 14 αγώνες ως γηπεδούχος και έχει σημειώσει 9 νίκες, 4 ματς έληξαν ισόπαλα και υπάρχει μόνο μία ήττα στο παθητικό της. Έχει επικρατήσει έναντι πολύ ισχυρών ομάδων όπως η Γιουνάιτεντ, η Ζενίτ, η Μονακό, η Φέγενορντ και η Άντερλεχτ, ενώ έχει φέρει ισοπαλίες με Μπενφίκα και Κράσνονταρ. Έχει σημειώσει 20 τέρματα και έχει δεχτεί μόλις 6.

Στο τουρκικό πρωτάθλημα έχει νικήσει φέτος 2-0 την Αντάλιασπορ και 2-1 την Γιρεσούνσπορ ενώ έφερε 1-1 με την Σίβασπορ του Δημήτρη Γούτα. Άρα δεν έχει αποτελέσματα που...τρομάζουν.