Σλόβαν - Ολυμπιακός: Η έδρα που δεν φοβίζει και η εξαίρεση της Μπεσίκτας

Τι έχει κάνει στην Ευρώπη ως γηπεδούχος η αντίπαλος του Ολυμπιακού.  Τι πρέπει να προσέξουν οι Πειραιώτες στο «Tehelne Pole» κόντρα στην Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Σλόβαν - Ολυμπιακός: Η έδρα που δεν φοβίζει και η εξαίρεση της Μπεσίκτας

Ο Ολυμπιακός έχει σαφές προβάδισμα πρόκρισης με το 3-0 του πρώτου αγώνα για την ρεβάνς στην Μπρατισλάβα με τη Σλόβαν, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι σοβαρός και προσεκτικός απέναντι σε μια καλή ομάδα, η οποία θα έχει κίνητρο αντίδρασης και την υποστήριξη των οπαδών της, αρκετοί εκ των οποίων είναι θερμόαιμοι.

Η πειραϊκή ομάδα έχει κατά νου ότι η Σλόβαν μπαίνει δυνατά στα παιχνίδια της και έχει καταφέρει φέτος στο πρωτάθλημα να σημειώσει γκολ σε δύο αγώνες πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού. Είναι κάτι που θα ζητήσει ο Μαρτίνς από τους παίκτες του, να μην υπάρχει καμία χαλαρότητα από το πρώτο σφύριγμα, ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία στους Σλοβάκους με κάποιο γρήγορο τέρμα να ανεβούν ψυχολογικά και να κυνηγήσουν το θαύμα.

Τέτοιες ανατροπές βέβαια σπάνια έχουν γίνει στην ιστορία των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ και κυρίως τις έχουν κάνει μεγάλες ομάδες, όπως παραδείγματος χάρη η Μπαρτσελόνα πρόσφατα εναντίον της Παρί ή παλιότερα η Λίβερπουλ, η Ρεάλ, η Μίλαν και άλλα θηρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Να κινδυνέψει ο Ολυμπιακός από τη Σλόβαν έχοντας νικήσει με 3-0 στο πρώτο ματς είναι κάτι που δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς. Ούτε καν να το ονειρευτούν οι Σλοβάκοι. Αλλά η προσοχή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ειδικά στο ξεκίνημα σίγουρα δεν θα βλάψει τον Ολυμπιακό, ο οποίος ξεκάθαρα πάει στην Μπρατισλάβα όχι για να… προφυλάξει την πρόκριση στους ομίλους αλλά για να κάνει δεύτερη νίκη.

Η έδρα της Σλόβαν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ισχυρή τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές συμμετοχές της, ειδικά όταν αντιμετωπίζει σοβαρές ομάδες και όχι από κατώτερες σε ποιότητα ποδοσφαίρου χώρες. Φέτος νίκησε με 2-0 τη Σάμροκ Ρόβερς στον πρώτο της προκριματικό για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά εν συνεχεία έφερε 0-0 με τη Γιουνγκ Μπόις, από την οποία αποκλείστηκε. Και στο Γιουρόπα Λιγκ παραχώρησε 1-1 στη Λίνκολν από το Γιβραλτάρ, παίζοντας πάντως με αρκετή χαλαρότητα, καθώς είχε νικήσει εκτός έδρας με 3-1. Και δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης στο τέλος, με ένα τέρμα τύπου… Μπουχαλάκη στο ματς Κυπέλλου του Ολυμπιακού με τον Άρη.

Στο παρελθόν η Σλόβαν έχει πετύχει κάποιες ευρείες νίκες, με σκορ που θα της έδιναν πρόκριση σε βάρος του Ολυμπιακού, μόνο που αυτό συνέβη απέναντι στη… Μιλισάμι από τη Μολδαβία το 2018 με 5-0 και στην… Πιούνικ από την Αρμενία έναν χρόνο νωρίτερα. Επίσης έχει νικήσει με 3-0 το 2015 τη… Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ. Δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη.

Ας δούμε τι έχει πετύχει η αντίπαλος του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη απέναντι σε δυνατές ομάδες. Πρόπερσι, στην καλύτερη πορεία της, απέκλεισε τον ΠΑΟΚ νικώντας τον με 1-0 στην Μπρατισλάβα και παίρνοντας την πρόκριση στην Τούμπα με το εκτός έδρας γκολ (έχασε με 3-2). Στα προκριματικά εκείνης της περιόδου είχε δύσκολες νίκες στην έδρα της απέναντι στην Ντάνταλκ (1-0) και τη Φερονικέλι από το Κόσοβο, την οποία είχε νικήσει με 2-1. Στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ είχε ξεκινήσει πάντως με την εντυπωσιακότερη νίκη της στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Υποδέχθηκε την Μπεσίκτας τον Σεπτέμβριο του 2019, προηγήθηκε, αλλά οι Τούρκοι απάντησαν γρήγορα και πήραν το προβάδισμα με 1-2. Η Σλόβαν ισοφάρισε στο 58’ και με δύο γκολ στις… καθυστερήσεις της αναμέτρησης επικράτησε τελικά με 4-2! Η συνέχεια στον όμιλο δεν ήταν καλή παρά την ισοπαλία τη δεύτερη αγωνιστική στην έδρα της Μπράγκα, από την οποία έχασε με 2-4 στην Μπρατισλάβα, ενώ είχε ήττα 2-1 και από τη Γουλβς. Η προηγούμενη συμμετοχή της σε ομίλους ήταν το 2014, όταν έκανε τρεις ήττες στο γήπεδό της. Από τη Νάπολι με 0-2, από τη Σπάρτα Πράγας με 0-3 και από τη Γιουνγκ Μπόις με 1-3.

Με στοιχεία δηλαδή προκύπτει ότι ο Ολυμπιακός δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Μπρατισλάβα. Ο σοβαρός Ολυμπιακός από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο, διότι επίσης αποδεικνύεται ότι η Σλόβαν δεν τα παρατάει σε κανένα σημείο του αγώνα. Ένας Ολυμπιακός επίσης ο οποίος επί Μαρτίνς δεν έχει χάσει στην Ευρώπη με μεγάλες διαφορές, αν εξαιρέσει κανείς το 3-1 από τη Μίλαν και τον Ερυθρό Αστέρα (με δέκα παίκτες), το 4-2 από την Τότεναμ και το 2-0 από την Μπάγερν…