Ολυμπιακός: Η πρόκριση επί της Σλόβαν μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα

Είναι ασφαλώς μεγάλη η ζημιά που υπέστη ο Ολυμπιακός με τον αποκλεισμό του από το Champions League αλλά και η πρόκριση επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα.

Ολυμπιακός: Η πρόκριση επί της Σλόβαν μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα

Είναι ασφαλώς μεγάλη η ζημιά που υπέστη ο Ολυμπιακός με τον αποκλεισμό του από το Champions League, καθώς θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό που θα ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια ευρώ και θα προσέγγιζε τα 35 εκατομμύρια, εφόσον περνούσε τη Λουντογκόρετς στον γ’ προκριματικό γύρο και εν συνεχεία τη Μάλμε στα πλέι οφ. Έχασε επίσης το μπόνους των 5 εκατομμυρίων ευρώ που θα είχε εξασφαλίσει απλώς και μόνο με τη συμμετοχή του στα πλέι οφ της κορυφαίας διοργάνωσης.

Τώρα ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να κοιτάζει τι έχασε, αλλά τι μπορεί να εισπράξει από το αναβαθμισμένο και ενδυναμωμένο σε όλα τα επίπεδα (και στο οικονομικό) Γιουρόπα Λιγκ. Και για να μπορέσει να βάλει στα ταμεία του ένα σεβαστό ποσό, που υπολογίζεται το λιγότερο στα 10 εκατομμύρια ευρώ, είναι υποχρεωμένος να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σλόβαν και να περάσει στους ομίλους. Μπαίνοντας στην κλήρωση της 27ης Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη, το πιθανότερο στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σχετικά με τη δυνατότητα να προχωρήσει και να διακριθεί στη διοργάνωση, στην οποία φτάνει τα τελευταία χρόνια μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι τα νοκ άουτ.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει ήδη εισπράξει 200 χιλιάδες ευρώ από τη συμμετοχή του στις δύο προκριματικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν περάσει τη Σλόβαν και μπει στους ομίλους του Γιουρόπα, βάζει αυτομάτως στα ταμεία του (σε δύο δόσεις) ένα ποσό 3,6 εκατομμυρίων ευρώ. Με κάθε νίκη που θα κάνει στους ομίλους θα εισπράττει 630 χιλιάδες ευρώ και με ισοπαλία 210 χιλιάδες. Εάν βγει πρώτος στον όμιλο και συνεχίσει, θα πάρει 1,1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ εάν προκριθεί ως δεύτερος, λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο. Αν φτάσει στους «32», θα κερδίσει άλλο μισό εκατομμύριο ευρώ και εφόσον πάει στους «16», 1,2 εκατομμύριο. Μετά σε κάθε πρόκριση τα ποσά αυξάνονται σε 1,8 εκατ., 2,8 εκατ. και στον τελικό ο νικητής παίρνει 8,6 εκατ. ευρώ και ο χαμένος 4,6 εκατ. Φυσικά μπορούν να υπάρξουν και πρόσθετα έσοδα όπως αυτά από το μάρκετ πουλ («χοντρικά» μπορούν να υπολογιστούν στα 3 εκατομμύρια ευρώ) και το νεοσύστατο σύστημα «μετοχών» της ΟΥΕΦΑ προς τις ομάδες αναλόγως με τη βαθμολογική θέση τους στις λίστες της την τελευταία δεκαετία. Ο Ολυμπιακός θα είναι σίγουρα μέσα στις 32 ομάδες που θα πάρουν χρήματα από αυτό το νέο μπόνους, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεντρώνοντας κανείς όλα αυτά τα ποσά, μπορεί να κατανοήσει πόσο σημαντική είναι από οικονομικής πλευράς η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο αναβαθμισμένο Γιουρόπα Λιγκ και η ευκαιρία του να προχωρήσει όσο γίνεται περισσότερο στη διοργάνωση. Δεν είναι αυτό που λέμε «παρηγοριά στον άρρωστο» για τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς, αλλά ένα πολύ σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τη συνέχεια, το οποίο η ομάδα οφείλει να προσφέρει στο κλαμπ με την πρόκριση στους ομίλους και τη διάκριση εκεί…