Europa League: Ιστορική πρόκριση η Βιγιαρεάλ, στον τελικό με την Γιουνάιτεντ (highlights)

Η Βιγιαρεάλ του Ουνάι Έμερι απέκλεισε την Άρσεναλ και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε σε τελικό του Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει πλέον την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 26 Μαΐου στην Πολωνία.

Europa League: Ιστορική πρόκριση η Βιγιαρεάλ, στον τελικό με την Γιουνάιτεντ (highlights)

Μία «χρυσή» σελίδα στην ποδοσφαιρική της ιστορία έγραψε η Βιγιαρεάλ και για πρώτη φορά σχεδόν στον έναν αιώνα ύπαρξής της (σ. 98 χρόνια από το 1923) πανηγύρισε την συμμετοχή της σε έναν τελικό μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το «κίτρινο υποβρύχιο» με «καπετάνιο» τον (προπονητή) Ουνάι Έμερι έφυγε με το 0-0 από το Λονδίνο στην ρεβάνς με την Άρσεναλ για τα ημιτελικά του Europa League και σε συνδυασμό με τη νίκη του (2-1) στο πρώτο παιχνίδι στο «Κεράμικα» προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης.

Εκεί θα αντιμετωπίσει πλέον την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 26 Μαΐου στο «Γκντανσκ Αρένα» της Πολωνίας με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» με την σειρά τους ηττήθηκαν 3-2 στον επαναληπτικό του «Ολίμπικο» από την Ρόμα, την οποία όμως νίκησαν 6-2 στον πρώτο αγώνα στο «Ολντ Τράφορντ».

Την «βύθισε» στο Λονδίνο και έγραψε ιστορία

Η Βιγιαρεάλ ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στη μάχη με την Άρσεναλ για την πρόκριση στον φετινό τελικό του Europa League. Το «κίτρινο υποβρύχιο» έφυγε με το 0-0 από το «Έμιρεϊτς» στη ρεβάνς με την Άρσεναλ για τα ημιτελικά και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου ματς στο «Κεράμικα» προκρίθηκε στην τελευταία φάση για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αυτή ήταν παράλληλα και μία ακόμα μεγάλη επιτυχία για τον προπονητή του συλλόγου, Ουνάι Έμερι, o οποίος είχε κατακτήσει το τρόπαιο τρεις φορές στο παρελθόν με την Σεβίλλη (2014, 2015, 2016) και ήταν μάλιστα φιναλίστ με την… Άρσεναλ το 2019!

Αντίθετα, οι «κανονιέρηδες» του Μίκελ Αρτέτα δεν ικανοποίησαν με την εμφάνισή τους στην ρεβάνς στην έδρα τους και δεν κατάφεραν να φτάσουν στα γκολ για να αποσοβήσουν τον αποκλεισμό, με αποτέλεσμα το όνειρο της επιστροφής τους σε τελικό του Europa League για πρώτη φορά μετά το 2019 να αποδειχτεί… απατηλό!

Η Άρσεναλ στη σημαντικότερη ευκαιρία της στο πρώτο 45λεπτο, είδε την τύχη να της γυρνά την πλάτη, καθώς στο 26’ από σουτ του Ομπαμεγιάνγκ η μπάλα βρήκε στο δοκάρι. Η Βιγιαρεάλ κατάφερε να ισορροπήσει το ματς και με το 0-0 οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.

Στην επανάληψη παρά τις επιθετικές προσπάθειες των λονδρέζων η Βιγιαρεάλ συνέχισε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού και κράτησε τελικά το 0-0 ως το φινάλε, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει την πρώτη της συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά την κατάκτηση του Ιντερτότο το 2004.

Διαιτητής: Σλάβκο Βάνσιτς (Σλοβενία)
ΆΡΣΕΝΑΛ: Λένο, Χόλντιγκ, Μάρι, Τιέρνι (80’ Γουίλιαν), Μπεγιερίν (90’ Νκετιά), Σμιθ - Ρόου, Πάρτεϊ, Σακά, Πεπέ, Όντεγκαρντ (66’ Μαρτινέλι), Ομπαμεγιάνγκ (80’ Λακαζέτ).
ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Ρούλι, Γκασπάρ, Αλμπιόλ, Πάου Τόρες, Πεντράθα (90’ Α. Μορένο), Παρέχο, Κοκελέν, Τρινκέρος, Ζεράρ Μορένο, Τσουκουέζε (30’ Πίνο, 90’ Γκόμες), Αλκάθερ.

«Σφράγισε» το εισιτήριο η Γιουνάιτεντ

Σε τελικό του Europa League επιστρέφει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για πρώτη φορά μετά το 2017, όταν κατέκτησε και το τρόπαιο με αντίπαλο τον Άγιαξ (2-0) στην Στοκχόλμη. Οι «κόκκινοι διάβολοι» μετά την εντυπωσιακή τους νίκη με 6-2 επί της Ρόμα στο πρώτο ματς στο «Ολντ Τράφορντ» για τα ημιτελικά της φετινής διοργάνωσης, ηττήθηκαν 3-2 στη ρεβάνς του «Ολίμπικο» από τους «τζιαλορόσι» αλλά ήταν αυτοί που εξασφάλισαν το «εισιτήριο» για τον επόμενο γύρο.

Οι όποιες ελπίδες των Ρωμαίων για ένα… θαύμα στον επαναληπτικό, ώστε να αποσοβήσουν τον αποκλεισμό, έσβησαν από το πρώτο κιόλας ημίχρονο στο «Ολίμπικο», όταν οι Άγγλοι άνοιξαν το σκορ. Ο Καβάνι, που είχε και δοκάρι στο 20’ στην προσπάθειά του να «κρεμάσει» τον Μιράντε, βρέθηκε τετ-α-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα στο 39’ και με έξοχο πλασέ έκανε το 0-1.

Στην επανάληψη η Ρόμα πέτυχε τελικά την ανατροπή με τα γκολ των Ντζέκο (57’) και Κριστάντε (60’) φτάνοντας στο 2-1, ωστόσο στο 69’ ο Καβάνι πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο ματς για το 2-2 της Γιουνάιτεντ. Το τελικό 3-2 διαμόρφωσε για τη Ρόμα ο Ζαλέφσκι στο 83'.

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία).
ΡΟΜΑ: Μιράντε, Κάρσντορπ, Σμόλινγκ (30’ Νταρμπόε), Ιμπάνιεθ, Μπρούνο Πέρεζ (69’ Σαντόν), Κριστάντε, Μαντσίνι, Πέδρο (77’ Ζαλέφσκι), Πελεγκρίνι, Μκχιταριάν, Ντζέκο (77’ Μαγιοράλ).
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Μπισάκα (46 Γουίλιαμς), Μπαϊγί, Μαγκουάιρ, Σο (46’ Τέγες), Φρεντ, Φαν ντε Μπέεκ, Μ. Φερνάντες (84’ Μάτα), Πογκμπά (64’ Μάτιτς), Γκρίνγουντ, Καβάνι (73’ Ράσφορντ).